Домашни хитрини: 10 начина да удължим трайността на продуктите

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6975201 www.24chasa.bg

Дори и на най-практичните домакини се е случвало да изхвърлят продукти, заради грешно изчислен срок на годност. Разбира се, не е възможно трайността на храната да се удължи до безкрайност, но има полезни трикове, които ще ви помогнат да се наслаждавате на свежи продукти по-дълго и същевременно да облекчат бюджета ви.

Банани

Много малко домакини знаят този магически трик: бананите остават свежи за по-дълго време, ако увиете основата им при дръжката с фолио или обикновен найлонов плик. Направете го, дори ако бананите не са на чепка, а са по отделно. Причината е, че тези плодове започват да гният от дръжката – ако тя е защитена, ще удължите срока им на годност с 3–5 дни.

Горски плодове

Този съвет е най-подходящ за къпините и боровинките, които са пълни с витамини, но никак не са евтини. Направете разтвор от бял винен оцет и вода в съотношение 1:3 и накиснете в него плодовете за 15 мин. След това ги подсушете с хартиена салфетка, преместете в кутия и приберете в хладилник.

Яйца

След като купите яйцата, ги приберете в хладилника в оригиналната им опаковка, а не ги подреждайте във вратата. Ако имате голямо количество яйца, разбийте ги и ги изсипете във формички за лед, след което увийте в алуминиево фолио и сложете във фризера – по този начин може да ги използвате до 1 година.

Лук и чесън

Вземете обикновени хартиени пликове и ги надупчете, след което сложете в тях лук и/ или чесън, затворете плътно и приберете на сухо място. Лукът и чесънът ще са в безопасност за дълго време.

Зеленилки

Магданозът, копърът, босилекът и другите зеленилки имат кратък срок на годност. За да удължите живота им, възползвайте се от следния трик: нарежете ги на ситно и ги сложете във формички за лед. Залейте със зехтин (или друго растително масло, за предпочитане студено пресовано) и сложете в камерата на хладилника. Можете да използвате ароматните кубчета за салати, супи и други ястия.

Зелени зеленчуци

Знаете ли, че зеленчуци като целината и броколито може да се съхраняват свежи до месец. Ако ги приберете в хладилника, вероятно ще загният заради излишната влага. За да го избегнете, е необходимо да ги измиете, да ги подсушите добре и да го увиете плътно в алуминиево фолио.

Авокадо

Авокадото е достатъчно скъп продукт, за да си позволим да го разхищаваме. Ако за приготвянето на определено ястие се нуждаете само от половината плод, сложете другата половина в кутия, заедно с четвърт глава лук. Така авокадото няма да се развали и да изгние.

Хляб

Ако съхранявате хляба в камерата на хладилника, ще продължите срока му на годност с няколко дни. Увийте го в найлонов плик и смело го приберете в камерата. Този съвет е особено актуален за белия хляб, който се разваля по-бързо от черния. Ако предполагате, че няма да имате време за размразяване, вместо в камерата, съхранявайте хляба в хладилника.

Зеленолистна салата

Ако нямате намерение да консумирате веднага листната салата, увийте в я хартиена салфетка и сложете в плик (най-добре с „ципче” за херметическо затваряне). Така ще предотвратите потъмняването и увяхването на листата и ще ги запазите свежи и хрупкави.

Маслини

Най-изпитаният трик е да сложите маслините в буркан със зехтин. За да подобрите вкуса, добавете ситно нарязан босилек и лук.

Лимони

За да останат лимоните сочни в продължение на няколко седмици, съхранявайте ги във вода. Налейте в купа или голям буркан студена вода и сложете лимоните цели. След това преместете съда в хладилника.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.