Градина: Тученицата - непознатата лечебна храна

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6975215 www.24chasa.bg

Докато ние я изскубваме и хвърляме като досаден плевел, в Индия, Америка, Германия, Гърция, Кипър и на други места по света я ценят като лечебна храна и я продават на висока цена.

Става дума за тученицата (Portulaca oleracea) - тревичка, която може да откриете дори в сандъчетата със сакъзчета или петунии на балкона. И веднага ще посегнете да я изкорените, без да подозирате колко е вкусна и полезна. Тя е роднина на калдаръмчето, което също се използва за салати. И като него има сочно червеникаво стъбло, дебело като кабел на компютър, и плоски малки листенца. Може да я видите поникнала между камъните, някъде на припек или на чисти обработени почви, където не растат високи треви.

Самата тя достига на височина до 12-15 см и когато стеблата й натежат, полягат върху почвата. Не се нуждае от наторяване и много вода. Появява се напролет - април-май и може да се бере до късна есен.

Смята се, че родината й е Индия, където е била любима храна на фамилията Ганди, а в Европа е позната от края на ХVI век.

Да я оплевим или да я изядем

Най-интересното за нея е, че свежите й листа и стебла съдържат 5 пъти повече омега-3 ненаситени мастни киселини от спанака и повече отколкото в някои рибени масла. Омега-3 ненаситените мастни киселини освен че са са регулатори на метаболизма, ни пазят от сърдечни проблеми, инфаркт, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата.

Ако сте вегетарианци, това е перфектната храна за вас. Тя е „натъпкана” и с антиоксидантите витамин С и витамин А, както и с някои витамини от групата В - рибофлавин, ниацин, пиридоксин. Съдържа още желязо, магнезий, калций, манган, калий.

Цъфти с дребни жълти цветчета, които също се ядат, а от миниатюрните й семенца се прави чай.

Това невероятно растение, което някои определят като листен зеленчук, е бедно на калории (само 16 ккал./100 г), но е богато на фибри, витамини и минерали.

Вкусът на крехките стъбла и листа на тученицата е кисело-солен, което я прави идеална съставка на салати и дори заместител на марулята. Най-добре е да се консумира прясно откъсната. В хладилник може да се съхранява до 3-4 дни като предварително се измие под течаща вода и се подсуши.

Как се приготвя

Стеблата на растението се отрязват с остро ножче до корена. Готви се на ниска температура за кратко време за да се съхранят ценните съставки. Антиоксидантните свойства на тревата рязко намаляват при пържене и варене. Затова пък при приготвяне на пара минералите, каротините и флавоноидите се запазват.

- Пресните сурови листа могат да се използват за салати самостоятелно и в комбинация с краставици, авокадо, лук и чесън, магданоз, както и за сок.

- Леко сварена на пара, тученицата е вкусна гарнитура за риба и пилешко.

- От нея могат да се приготвят и супи, ястия с ориз, баници.

- С тученица може да се прави и таратор, вместо с краставица, или да се комбинира с нея. Добавят се орехи и чесън.

Внимание!

Тученицата съдържа оксалова киселина подобно на някои зеленолистни зеленчуци, която може да кристализира като камъчета в уринарния тракт при някои хора. В 100 г свежи листа има 1.31 г от нея (в спанака съдържанието й е 0.97 г/100 г). При консумация на тученица е добре да се пие повече вода.

Не се препоръчва на бременни, може да предизвика контракции.

И още...

Тученицата подобрява зрението (съдържа много витамин А), регулира кръвната захар (режат се листата на салата, поръсва се с магданоз, овкусява се с оцет и зехтин), предпазва от рак, премахва отоци, действа диуретично, чисти токсините, помага при високо кръвно, аритмия, цистит, хемороиди.

Във всеки брой на списание "Рецепти за здраве" може да прочетете какво да приготвите с някои от най-модерните суперхрани, както и над 50 вкусни предложения, интервюта със специалсисти по здравословно хранене, срещи с любими кулинарни блогъри, практични съвети и още полезна информация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.

Капитанът на "Левски" Иван Горанов подкрепи благотворителния турнир Scapto Cup в Благоевград. Той застана зад каузата чрез специално видео. Надпреварата е от 21 до 23 декември в зала "Скаптопара". Събраните от турнира средства ще бъдат дарени на родилното отделение на болницата в Благоевград. Каузата обедини водещи футболисти от "Лудогорец",