10 малко известни факта за Заха Хадид

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6988447 www.24chasa.bg
През 2012 година Заха Хадид бе удостоена с Ордена на Британската империя Снимка Ройтерс

Заха Хадид бе легенда в архитектурата и дизайна още преди да почине внезапно през 2016-а на 65. Винаги ще я наричат "Кралицата на извивките" заради специфичния й стил, който лесно се разпознава. И макар самата тя да е казала много чрез творенията си, а медиите чрез публикациите за нея, има малко известни факти за Хадид. Ето 10 от тях.

* Създаденото от нея в Лондон през 1980 година студио Zaha Hadid Architects има 950 проекта в 44 страни. Днес във фирмата работят 427 души.

* Хадид се оказа много успешен дизайнер на обувки. Някои я нарекоха дори "Лейди Гага на архитектурата". През годините е работила и по поръчка на различни брандове.

* Три дни преди Коледа през 1995 година проектът й за Cardiff Bay Theatre е отхвърлен от местните власти в столицата на Уелс, въпреки, че е спечелил международния конкурс по-рано. През 2010-а проектът все пак е успешно реализиран, но в китайския град Гунджоу като Opera House.

Opera House в китайския град Гуанджоу Снимка dezeen.com

* От 2000 година до кончината си Заха Хадид е печелила по една награда всяка година. Считаната за най-престижна в света на архитектурата - Pritzker Prize, получава през 2004 г.

Обувки по дизайн на Хадид Снимка Ройтерс

* Домът на архитектката в Лондон е в обикновена сграда. "Тя не е по мой проект", обичаше да казва родената в Ирак дама, шегувайки се. В интериора обаче тя имаше мебели и картини, проектирани и рисувани от нея с типичните извивки.

* Учила е математика в Университета в Бейрут.

* Никога не се е омъжвала, въпреки слуховете за брак с Патрик Шумахер, който оглави студиото й след смъртта й.

* Включвана е в списъците на "Форбс" и "Тайм" за най-влиятелните жени в света.

* Учила е в католическо училище в Лондон, въпреки, че е родена в мюсюлманско семейство в Ирак, което бяга във Великобритания заради режима на Садам Хюсеин.

* Хадид бе успешен и обичан преподавател в Харвардския университет и бе лектор в университите по архитектура и дизайн в Чикаго и Хамбург.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" смени треньора и на "Герена" има нови методи за подготовка. Един от тях изглежда революционен поне за отборите в София. "Сините" вече тренират на пясък. Или поне тези от играчите, които се възстановяват от различни травми. На паркинга пред съблекалните на "Герена" в специално оградено място бе насипано сериозно количество пясък.

Тази година ще се проведе XXVI-тото издание на уникалния по рода си международен фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство "Пирин Фолк" Сандански. За втора поредна година курортният ни град ще посрещне и участници в конкурса за деца – "Детски Пирин Фолк". На 24 август в Летния театър 20 деца на възраст между 8 и 15 години от

Николай Грозев е роден на 25 юли 1960 г. Средното си образование е завършил в ТМТ "Н.Е. Жуковски" в Сливен, а висшето - в Институт за учители специалисти, отново в областния град. От 1984 до 1990 г. работи като автоинструктор към СБА - Нова Загора. След това в продължение на 17 години е управител в частен бизнес.