Градина: 5 причини растенията да загиват при пресаждане

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6989310 www.24chasa.bg

Оказва се, че пресаждането на растенията е критичен момент, който може буквално да ги убие. Но кои са основните причини за това и как да ги избегнете?

Не бързайте с преместването в нова саксия или в градината веднага след покупката. Всяко растение има нужда от няколко дни, за да се адаптира на новото място. Това е така, защото смяната на температурата, влажността и осветеността са шок за него. Най-добре е да го оставите за седмица - две да се адаптира и тогава да го пресадите.

Сезонът трябва да е добре подбран. Повечето растения понасят лесно този момент през пролетта, когато са в стадий на активен растеж. За растенията, които цъфтят през зимата, най-подходящото време за пресаждане е есента.

Предварително поливане е необходимо да се прави ежедневно 3 - 4 дни преди пресаждането. Така растението ще събере повече влага, което ще намали шока от преместването. Ако новата саксия е глинена, може да я намокрите обилно няколко часа преди процедурата.

Не оголвайте корените при пресаждане! Вместо това с шпатула отделете растението с голяма част от пръстта, в която досега са били корените. Поставете го в новата саксия и сипете в нея част от земята, в която е растяло до момента. Добавете нова подходяща смеска и фиксирайте добре растението.

Не излагайте на слънце в продължение на два дни растение, което сте пресадили. Поддържайте почвата влажна, а не суха. Ако листата започват да изсъхват, водата е малко, но ако пожълтяват, значи не трябва да поливате толкова много.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 20 млн. лева с рекет е искала да прибере разбитата от ГДБОП банда на Димитър Желязков - Митьо Очите, показа проверка на "България Днес". Ключова роля в мегаизнудването наред с Очите и подчинените му главорези има и общинският съветник от Несебър Пейко Янков, обявиха от прокуратурата. Самият Янков успя да се укрие по време на полицейската

Денонощни грижи ще получи немощната старица  Немощната баба Василка от самоковското село Ярлово ще бъде настанена в социален дом. Хубавата новина съобщи пред "България Днес" кметът на селото Васил Миленов. "Подготвяме документите тези дни и ще ги изпратим на социалните. Очакваме след това баба Василка да бъде настанена в социален дом,

Спортувам, тичам по 3 км всеки ден "Спортувам, опитвам се да се поддържам във форма". С тези думи Калин Терзийски опроверга слуховете, че не е добре със здравето. Преди дни Кайо качи снимка в социалните мрежи, на която изглежда сериозно отслабнал. Десетки негови почитатели се притесниха относно състоянието му.