Градина: 5 причини растенията да загиват при пресаждане

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6989310 www.24chasa.bg

Оказва се, че пресаждането на растенията е критичен момент, който може буквално да ги убие. Но кои са основните причини за това и как да ги избегнете?

Не бързайте с преместването в нова саксия или в градината веднага след покупката. Всяко растение има нужда от няколко дни, за да се адаптира на новото място. Това е така, защото смяната на температурата, влажността и осветеността са шок за него. Най-добре е да го оставите за седмица - две да се адаптира и тогава да го пресадите.

Сезонът трябва да е добре подбран. Повечето растения понасят лесно този момент през пролетта, когато са в стадий на активен растеж. За растенията, които цъфтят през зимата, най-подходящото време за пресаждане е есента.

Предварително поливане е необходимо да се прави ежедневно 3 - 4 дни преди пресаждането. Така растението ще събере повече влага, което ще намали шока от преместването. Ако новата саксия е глинена, може да я намокрите обилно няколко часа преди процедурата.

Не оголвайте корените при пресаждане! Вместо това с шпатула отделете растението с голяма част от пръстта, в която досега са били корените. Поставете го в новата саксия и сипете в нея част от земята, в която е растяло до момента. Добавете нова подходяща смеска и фиксирайте добре растението.

Не излагайте на слънце в продължение на два дни растение, което сте пресадили. Поддържайте почвата влажна, а не суха. Ако листата започват да изсъхват, водата е малко, но ако пожълтяват, значи не трябва да поливате толкова много.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,