Ето как може да изглежда дом на Марс (ВИДЕА)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6990926 www.24chasa.bg
Снимка Facebook NASA - National Aeronautics and Space Administration

Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) избра 5 проекта като най-добри в конкурса за разработка на жилища за астронавти на Марс. Началото на надпреварата бе сложено през 2014 година и в нея се включиха 18 екипа от различни страни. Петте избрани обаче са само от САЩ. Те поделят и наградата от 100 000 долара. С парите трябва да построят макети по проектите си.

Първото място е за Team Zopherus of Rogers от Арканзас. Идеята на този екип е роботи да събират материали за строителство направо на Марс и там жилищата да се изграждат с помощта на 3D принтери. Това от своя страна ще позволи да няма ограничения в броя на построените домове и броя на хората, които ще се заселят на Червената планета.

Вторите, AI. SpaceFactory от Ню Йорк, предлагат многоетажна структура, приличаща на конус, а класираните на трето място Kahn-Yates of Jackson от град Джаксън в щата Мисури виждат извънземното жилище като 4-етажна сграда под купол. На първия етаж трябва да има гараж и лаборатория, на втория - друга лаборатория, на третия - спални помещения, на четвъртия - градина и зона за отдих.

SEArch+/Apis Cor от Ню Йорк са проектирали двуетажни модули, защитени от радиация, но пропускащи много естествена светлина. Екипът на Northwestern University of Evanston от щата Илинойс вижда бъдещите домове на Марс като куполообразна структура, разделена вътре на два комплекса - жилищен и работен.

Проектите, класирани на първите две места, получават от НАСА по $20,957, третият - $20,622, а четвъртият и петият съответно $19,580.97 и $17,881.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,