„Умен“ дом за „умни“ хора

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6991393 www.24chasa.bg

В днешния свят всичко се случва на висока скорост. Технологиите се развиват и променят изключително бързо. Новият ти „умен“ телефон е остарял в момента, в който е произведен. Това промени начина ни живот. Всеки от нас търси своя начин за балансиране на забързания начин на живот и нуждата от комфорт и спестяване на време. „Smart” (умен) е прилагателното, което се опитва да събере всички адекватни отговори на динамичната технологична среда, променила изцяло бита на градския човек.

Българският пазар е част от тази тенденция - да рационализираме ежедневието си с по-модерни технологични решения. Това показа и тазгодишното издание на конкурса „Големите малки“, организиран от вестник „24 часа“. Една от компаниите победителки - „Адванс Интернешънъл“ ЕООД предлага „умни“ решения за дома. Тяхното мото е: спокойствието е вашата свобода! Логиката им е проста – в бясната надпревара с времето и с все по-високите изисквания днешният човек има право да бъде „умен“ и да получи спокойствие в своя дом, чрез използването на умни решения, които пестят време, осигуряват сигурност и комфорт, защото все повече хора искат дом, който е по- сигурен, по-комфортен и все повече енергийно- ефективен. Има хиляди устройства, които могат да ни помогнат за това – ключът е в това да бъде намерена тяхната правилна комбинация сред океана от предложения.

„Адванс“ е именно компанията, която изработва за своите клиенти индивидуални инженерни решения за „умен дом“, както и пакетни такива, за по-бърза реализация. Екипът им следва стъпките на концепцията Internet of Things , която се стреми да обедини всички устройства, системи и услуги в едно цяло. Решенията им са с предимно безжични системи за автоматизация, които чрез комбинация от софтуер и хардуер контролират всички важни електроуреди в жилището, а самите уреди са във връзка помежду си и реагират на околната среда по определен, зададен от ползвателя им начин. Предлагат се всякакви сценарии как да се „държи“ домът ни – дори в наше отсъствие.

От компанията подчертават, че до този момент, на българския пазар за умни решение за дома най-разпространени са кабелните решения, качествени, сами по себе си, но приложими по-скоро за големи офисни и административни площи. Z-wave е превъзходно решение, когато става дума за мястото, в което живеем. Предимствата му са много, а именно:

По-добра цена – производители на подобен тип качествени устройства са стотици компании по света (най-вече в Северна Америка и Европа). Всеки от тях се конкурира да произведе по-добър продукт и има огромен избор-от такива с прилични цени до много скъпи продукти. В общия случай от „Адванс“ следват принципа, че цената на „умната“ система не следва да надхвърля 2 до 3% от стойността на жилището.

Съвместимост на устройствата –в повечето случаи не е проблем продукт на даден производител да се комбинира с такъв на друга компания – това повишава възможния избор на решения и функции.

Лесна инсталация и лесни за ползване системи – обикновено се влиза в жилището, когато хората вече живеят в него или всеки момент предстои да го направят. Не се прави ремонт, за да се извърши инстлацията. Намесата в електрическата система е лека, стартира се с т.нар. „gateway“, „мозъкът“, около когото надграждаме функции. Той обикновено е и най-скъпата инвестиция в устройство. В допълнение този тип устройства са изключително лесни за ползване и от компания „Адванс“ подчертават, че след инсталирането и вкарването им в употреба те не взимат допълнителна такса за поддръжка от своите клиенти.

Z-wave решенията са модулни, компактни са и изглеждат добре – при тях може да се надграждат и да се добавят/променят функции. По този начин „умният“ дом се развива в синхрон с новите желанията и нужди на собственика. Започвате с нещо малко – например да управлявате климатика и постепенно достигате до управление на всички уреди. Ако продадете жилището си, можете да вземете системата със себе си и да я инсталирате на новото място.

Системата е интегрирана – управлението влиза в една апликация и всички, обхванати уреди/устройства, са в комуникация помежду си. Това е голям плюс за клиента. В момента повечето уреди имат собствена автоматзиация (вградена), но всички те работят независимо един от друг, което не е най-доброто решение. В крайна сметка да ползваш десет различни дистнционни управления (апликации на телефона) не е най-практичния избор.

В контекста на последното изречение от „Адванс“ правят последно обобщение, че отдалечният контрол е просто една част от „умния дом“, но той следва да бъде комбиниран с общата интеграция на уредите - в единна система, допълнена от възможността за предварително зададени функции, които „казват“ на уредите как да реагират - според динамиката на средата в жилището. Дори и без знанието и намесата на собственика му.

Можете да се свържете с компанията на тел: +359 887 812 600, или на елетронен адрес: www.aee.bg. Системите се предлагат и на изплащане.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият треньор на "Левски" Делио Роси заяви, че не съжалява за нищо от престоя си на "Герена". "Изживяването начело на "Левски" бе много добро. Натрупах хубав опит в България. Имах желание да тренирам отбор в чужбина и го сбъднах. От футболна гледна точка все още има голяма разлика между местното първенство и най-големите лиги в Европа,

Известният модел Валерия Соколова, която беше гадже на голямата руска хокейна звезда Александър Овечкин, се укри от властите. Тя направи това, след като предизвика катастрофа в пияно състояние и се удари в кола с бременна жена. Наглата манекенка опитала дори да избяга от местопроизшествието. Свидетелите на катастрофата обаче не й позволили да се

Популярното футболно списание "4-4-2" направи материал за 20-те най-млади голмайстори в Шампионската лига. Сред тези имена попада и българският футболист Мариян Огнянов, който вкара за "Левски" срещу "Челси" (1:3) на 18 години. "По-малко от два месеца след 18-ия си рожден ден Огнянов вкара първия гол за български клуб в Шампионската лига.