„Умен“ дом за „умни“ хора

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6991393 www.24chasa.bg

В днешния свят всичко се случва на висока скорост. Технологиите се развиват и променят изключително бързо. Новият ти „умен“ телефон е остарял в момента, в който е произведен. Това промени начина ни живот. Всеки от нас търси своя начин за балансиране на забързания начин на живот и нуждата от комфорт и спестяване на време. „Smart” (умен) е прилагателното, което се опитва да събере всички адекватни отговори на динамичната технологична среда, променила изцяло бита на градския човек.

Българският пазар е част от тази тенденция - да рационализираме ежедневието си с по-модерни технологични решения. Това показа и тазгодишното издание на конкурса „Големите малки“, организиран от вестник „24 часа“. Една от компаниите победителки - „Адванс Интернешънъл“ ЕООД предлага „умни“ решения за дома. Тяхното мото е: спокойствието е вашата свобода! Логиката им е проста – в бясната надпревара с времето и с все по-високите изисквания днешният човек има право да бъде „умен“ и да получи спокойствие в своя дом, чрез използването на умни решения, които пестят време, осигуряват сигурност и комфорт, защото все повече хора искат дом, който е по- сигурен, по-комфортен и все повече енергийно- ефективен. Има хиляди устройства, които могат да ни помогнат за това – ключът е в това да бъде намерена тяхната правилна комбинация сред океана от предложения.

„Адванс“ е именно компанията, която изработва за своите клиенти индивидуални инженерни решения за „умен дом“, както и пакетни такива, за по-бърза реализация. Екипът им следва стъпките на концепцията Internet of Things , която се стреми да обедини всички устройства, системи и услуги в едно цяло. Решенията им са с предимно безжични системи за автоматизация, които чрез комбинация от софтуер и хардуер контролират всички важни електроуреди в жилището, а самите уреди са във връзка помежду си и реагират на околната среда по определен, зададен от ползвателя им начин. Предлагат се всякакви сценарии как да се „държи“ домът ни – дори в наше отсъствие.

От компанията подчертават, че до този момент, на българския пазар за умни решение за дома най-разпространени са кабелните решения, качествени, сами по себе си, но приложими по-скоро за големи офисни и административни площи. Z-wave е превъзходно решение, когато става дума за мястото, в което живеем. Предимствата му са много, а именно:

По-добра цена – производители на подобен тип качествени устройства са стотици компании по света (най-вече в Северна Америка и Европа). Всеки от тях се конкурира да произведе по-добър продукт и има огромен избор-от такива с прилични цени до много скъпи продукти. В общия случай от „Адванс“ следват принципа, че цената на „умната“ система не следва да надхвърля 2 до 3% от стойността на жилището.

Съвместимост на устройствата –в повечето случаи не е проблем продукт на даден производител да се комбинира с такъв на друга компания – това повишава възможния избор на решения и функции.

Лесна инсталация и лесни за ползване системи – обикновено се влиза в жилището, когато хората вече живеят в него или всеки момент предстои да го направят. Не се прави ремонт, за да се извърши инстлацията. Намесата в електрическата система е лека, стартира се с т.нар. „gateway“, „мозъкът“, около когото надграждаме функции. Той обикновено е и най-скъпата инвестиция в устройство. В допълнение този тип устройства са изключително лесни за ползване и от компания „Адванс“ подчертават, че след инсталирането и вкарването им в употреба те не взимат допълнителна такса за поддръжка от своите клиенти.

Z-wave решенията са модулни, компактни са и изглеждат добре – при тях може да се надграждат и да се добавят/променят функции. По този начин „умният“ дом се развива в синхрон с новите желанията и нужди на собственика. Започвате с нещо малко – например да управлявате климатика и постепенно достигате до управление на всички уреди. Ако продадете жилището си, можете да вземете системата със себе си и да я инсталирате на новото място.

Системата е интегрирана – управлението влиза в една апликация и всички, обхванати уреди/устройства, са в комуникация помежду си. Това е голям плюс за клиента. В момента повечето уреди имат собствена автоматзиация (вградена), но всички те работят независимо един от друг, което не е най-доброто решение. В крайна сметка да ползваш десет различни дистнционни управления (апликации на телефона) не е най-практичния избор.

В контекста на последното изречение от „Адванс“ правят последно обобщение, че отдалечният контрол е просто една част от „умния дом“, но той следва да бъде комбиниран с общата интеграция на уредите - в единна система, допълнена от възможността за предварително зададени функции, които „казват“ на уредите как да реагират - според динамиката на средата в жилището. Дори и без знанието и намесата на собственика му.

Можете да се свържете с компанията на тел: +359 887 812 600, или на елетронен адрес: www.aee.bg. Системите се предлагат и на изплащане.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българската фигуристка Александра Фейгин се класира на историческото 17-о място на световното първенство в Сайтама (Япония). 16-годишната Саща се представи отлично във волната програма, като записа 108,62 точки. Тя събра обща оценка 165,31 т. Така се предвижи с три места напред спрямо класирането си след кратката програма.

Голмайсторът на "Милан" Кшищоф Пьонтек се развихри и за националния отбор на Полша. Той заби единствения гол за успеха с 1:0 над Австрия като гост. Пьонтек се появи като резерва след час игра, а само десет минути по-късно се разписа с глава. За талантливия футболист това беше едва трето участие в националния тим, но той вече има две попадения.

Финалистът от последното световно първенство Хърватия се измъчи яко при домакинството си на Азербайджан. "Шахматистите" стигнаха до труден успех с 2:1 след обрат. Изненадващо гостите започнаха по-добре. В 14-ата минута удар на Рамил Шейдаев бе спасен от вратаря Ловре Калинич. Пет по-късно отново той вече празнуваше втория си гол с екипа на своята