Системи за естествена осветеност – здраве и енергийна ефективност

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6991409 www.24chasa.bg

Във време, когато светът води битка за една по-чиста околна среда, темата за енергийната ефективност е неразделна част от нашето ежедневие. Хората с техническо образование – архитекти, проектанти, инженери – непрекъснато търсят нови решения, с които да направят сградите по-ефективни и „зелени“. Осветлението следва тази тенденция и пазарът е залят от продукти, от нисък до най-висок клас, които предлагат икономични и качествени решения за осветяване на помещенията.

В тази динамична среда една българска компания – „Адванс Интернешънъл“ ЕООД – разказа за своите решения в областта на осветлението, грабна вниманието на журито и спечели награда в конкурса „Големите Малки“, организиран от вестник „24 часа“. „Адванс“ e българска компания, която предлага инженерингови решения в областта на естественото и изкуствено осветление на всякакъв тип сгради, като помага на своя клиент да избере най-подходящото за себе си решение от техническа и икономическа гледна точка.

Това, което ги отличава от други компании, работещи в тази област, са системите за естествена осветеност или т.нар. „светловоди“. Това са тръбни системи, най-често монтиращи се на покрива на сградата, които осигуряват естествена светлина в помещението през цялата светла част на денонощието. За да функционират светловодите е необходимо само едно – да изгрее слънцето – а, както добре знаем – това се случва всеки ден. Безспорното предимство при тях е енергийната ефективност, но също така спестяването на разходи за електричество и поддрръжка – веднъж инсталирани тези системи имат живот поне 20-25 години, без нужда от никаква специална поддръжка – без почистване, без подмяна на части и т.н.; а в допълнение използването им удължава живота и на изкуствените осветители. Също така те пропускат светлина в помещението, но не и топлина или студ (пренебрежимо нисък коефициент на топлоотдаване). И не на последно място – светловодите, предлагани от „Адванс“, имат специален филтър, който спира вредните ултравиолетови лъчи – които вредят на човешкото здраве и причиняват стареене на продуктите.

Здраве и енергийна ефективност са ключовите думи за „Адванс“, когато става дума за осветление – подчертават, че работят по проектите си „от първата среща с клиента, през проектирането, до инсталирането на системите“. Знаят, че качественият и различен продукт трябва да бъде придружен от високо ниво на услугата и затова винаги предлагат предварителни изчисления какво ниво на естествена осветеност осветеност ще получи клиента през цялата година.

Приложение на светловодите: Могат да бъдат инсталирани във вякакъв тип сгради – частни жилища, кабинети, ателиета, болници, хотели, почивни станции, ферми за отглеждане на животни, складове, производствени халета и т.н. От компанията подчертават, че при използването им в домашни условия клиентът получава комфорт и удобство да има естествена светлина вкъщи, но когато говорим за по-големи помещения то тук се реализират и големи спестявания на разходи, при висока ефективност. Самите системи подлежат на финансиране и по оперативните програми на ЕС, като напълно енергийно ефективен продукт.

Именно посоченото по-горе прави така, че в България системите се прилагат най-вече в частния сектор – в големи складове, логистични бази и фабрики. Водещ е най-вече финансовият мотив, но от „Адванс“ виждат леко изоставане от страна на публичния сектор и най-вече що се отнася до здравословния ефект на светлината. Приложенията им в училища, детски градини, малки спортни салони, басейни и други държавни обекти може да доведе до много позитивни ефекти за ползвателите на тези съоръжения. От „Адванс“ подчертават, че вече са представили на редица общини, както и на ресорните министерства системите, както и своето желание продуктът да бъде тестван в различни пилотни проекти. Сигурни са, че след като частният бизнес вече оцени предимствата на светловодите същото ще направи и държавата.

Да им пожелаем успех в това начинание!

За контакти: тел.:+359 887 812 600; имейл адрес: office@aee.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българската фигуристка Александра Фейгин се класира на историческото 17-о място на световното първенство в Сайтама (Япония). 16-годишната Саща се представи отлично във волната програма, като записа 108,62 точки. Тя събра обща оценка 165,31 т. Така се предвижи с три места напред спрямо класирането си след кратката програма.

Голмайсторът на "Милан" Кшищоф Пьонтек се развихри и за националния отбор на Полша. Той заби единствения гол за успеха с 1:0 над Австрия като гост. Пьонтек се появи като резерва след час игра, а само десет минути по-късно се разписа с глава. За талантливия футболист това беше едва трето участие в националния тим, но той вече има две попадения.

Финалистът от последното световно първенство Хърватия се измъчи яко при домакинството си на Азербайджан. "Шахматистите" стигнаха до труден успех с 2:1 след обрат. Изненадващо гостите започнаха по-добре. В 14-ата минута удар на Рамил Шейдаев бе спасен от вратаря Ловре Калинич. Пет по-късно отново той вече празнуваше втория си гол с екипа на своята