Системи за естествена осветеност – здраве и енергийна ефективност

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6991409 www.24chasa.bg

Във време, когато светът води битка за една по-чиста околна среда, темата за енергийната ефективност е неразделна част от нашето ежедневие. Хората с техническо образование – архитекти, проектанти, инженери – непрекъснато търсят нови решения, с които да направят сградите по-ефективни и „зелени“. Осветлението следва тази тенденция и пазарът е залят от продукти, от нисък до най-висок клас, които предлагат икономични и качествени решения за осветяване на помещенията.

В тази динамична среда една българска компания – „Адванс Интернешънъл“ ЕООД – разказа за своите решения в областта на осветлението, грабна вниманието на журито и спечели награда в конкурса „Големите Малки“, организиран от вестник „24 часа“. „Адванс“ e българска компания, която предлага инженерингови решения в областта на естественото и изкуствено осветление на всякакъв тип сгради, като помага на своя клиент да избере най-подходящото за себе си решение от техническа и икономическа гледна точка.

Това, което ги отличава от други компании, работещи в тази област, са системите за естествена осветеност или т.нар. „светловоди“. Това са тръбни системи, най-често монтиращи се на покрива на сградата, които осигуряват естествена светлина в помещението през цялата светла част на денонощието. За да функционират светловодите е необходимо само едно – да изгрее слънцето – а, както добре знаем – това се случва всеки ден. Безспорното предимство при тях е енергийната ефективност, но също така спестяването на разходи за електричество и поддрръжка – веднъж инсталирани тези системи имат живот поне 20-25 години, без нужда от никаква специална поддръжка – без почистване, без подмяна на части и т.н.; а в допълнение използването им удължава живота и на изкуствените осветители. Също така те пропускат светлина в помещението, но не и топлина или студ (пренебрежимо нисък коефициент на топлоотдаване). И не на последно място – светловодите, предлагани от „Адванс“, имат специален филтър, който спира вредните ултравиолетови лъчи – които вредят на човешкото здраве и причиняват стареене на продуктите.

Здраве и енергийна ефективност са ключовите думи за „Адванс“, когато става дума за осветление – подчертават, че работят по проектите си „от първата среща с клиента, през проектирането, до инсталирането на системите“. Знаят, че качественият и различен продукт трябва да бъде придружен от високо ниво на услугата и затова винаги предлагат предварителни изчисления какво ниво на естествена осветеност осветеност ще получи клиента през цялата година.

Приложение на светловодите: Могат да бъдат инсталирани във вякакъв тип сгради – частни жилища, кабинети, ателиета, болници, хотели, почивни станции, ферми за отглеждане на животни, складове, производствени халета и т.н. От компанията подчертават, че при използването им в домашни условия клиентът получава комфорт и удобство да има естествена светлина вкъщи, но когато говорим за по-големи помещения то тук се реализират и големи спестявания на разходи, при висока ефективност. Самите системи подлежат на финансиране и по оперативните програми на ЕС, като напълно енергийно ефективен продукт.

Именно посоченото по-горе прави така, че в България системите се прилагат най-вече в частния сектор – в големи складове, логистични бази и фабрики. Водещ е най-вече финансовият мотив, но от „Адванс“ виждат леко изоставане от страна на публичния сектор и най-вече що се отнася до здравословния ефект на светлината. Приложенията им в училища, детски градини, малки спортни салони, басейни и други държавни обекти може да доведе до много позитивни ефекти за ползвателите на тези съоръжения. От „Адванс“ подчертават, че вече са представили на редица общини, както и на ресорните министерства системите, както и своето желание продуктът да бъде тестван в различни пилотни проекти. Сигурни са, че след като частният бизнес вече оцени предимствата на светловодите същото ще направи и държавата.

Да им пожелаем успех в това начинание!

За контакти: тел.:+359 887 812 600; имейл адрес: office@aee.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият треньор на "Левски" Делио Роси заяви, че не съжалява за нищо от престоя си на "Герена". "Изживяването начело на "Левски" бе много добро. Натрупах хубав опит в България. Имах желание да тренирам отбор в чужбина и го сбъднах. От футболна гледна точка все още има голяма разлика между местното първенство и най-големите лиги в Европа,

Известният модел Валерия Соколова, която беше гадже на голямата руска хокейна звезда Александър Овечкин, се укри от властите. Тя направи това, след като предизвика катастрофа в пияно състояние и се удари в кола с бременна жена. Наглата манекенка опитала дори да избяга от местопроизшествието. Свидетелите на катастрофата обаче не й позволили да се

Популярното футболно списание "4-4-2" направи материал за 20-те най-млади голмайстори в Шампионската лига. Сред тези имена попада и българският футболист Мариян Огнянов, който вкара за "Левски" срещу "Челси" (1:3) на 18 години. "По-малко от два месеца след 18-ия си рожден ден Огнянов вкара първия гол за български клуб в Шампионската лига.