Системи за естествена осветеност – здраве и енергийна ефективност

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6991409 www.24chasa.bg

Във време, когато светът води битка за една по-чиста околна среда, темата за енергийната ефективност е неразделна част от нашето ежедневие. Хората с техническо образование – архитекти, проектанти, инженери – непрекъснато търсят нови решения, с които да направят сградите по-ефективни и „зелени“. Осветлението следва тази тенденция и пазарът е залят от продукти, от нисък до най-висок клас, които предлагат икономични и качествени решения за осветяване на помещенията.

В тази динамична среда една българска компания – „Адванс Интернешънъл“ ЕООД – разказа за своите решения в областта на осветлението, грабна вниманието на журито и спечели награда в конкурса „Големите Малки“, организиран от вестник „24 часа“. „Адванс“ e българска компания, която предлага инженерингови решения в областта на естественото и изкуствено осветление на всякакъв тип сгради, като помага на своя клиент да избере най-подходящото за себе си решение от техническа и икономическа гледна точка.

Това, което ги отличава от други компании, работещи в тази област, са системите за естествена осветеност или т.нар. „светловоди“. Това са тръбни системи, най-често монтиращи се на покрива на сградата, които осигуряват естествена светлина в помещението през цялата светла част на денонощието. За да функционират светловодите е необходимо само едно – да изгрее слънцето – а, както добре знаем – това се случва всеки ден. Безспорното предимство при тях е енергийната ефективност, но също така спестяването на разходи за електричество и поддрръжка – веднъж инсталирани тези системи имат живот поне 20-25 години, без нужда от никаква специална поддръжка – без почистване, без подмяна на части и т.н.; а в допълнение използването им удължава живота и на изкуствените осветители. Също така те пропускат светлина в помещението, но не и топлина или студ (пренебрежимо нисък коефициент на топлоотдаване). И не на последно място – светловодите, предлагани от „Адванс“, имат специален филтър, който спира вредните ултравиолетови лъчи – които вредят на човешкото здраве и причиняват стареене на продуктите.

Здраве и енергийна ефективност са ключовите думи за „Адванс“, когато става дума за осветление – подчертават, че работят по проектите си „от първата среща с клиента, през проектирането, до инсталирането на системите“. Знаят, че качественият и различен продукт трябва да бъде придружен от високо ниво на услугата и затова винаги предлагат предварителни изчисления какво ниво на естествена осветеност осветеност ще получи клиента през цялата година.

Приложение на светловодите: Могат да бъдат инсталирани във вякакъв тип сгради – частни жилища, кабинети, ателиета, болници, хотели, почивни станции, ферми за отглеждане на животни, складове, производствени халета и т.н. От компанията подчертават, че при използването им в домашни условия клиентът получава комфорт и удобство да има естествена светлина вкъщи, но когато говорим за по-големи помещения то тук се реализират и големи спестявания на разходи, при висока ефективност. Самите системи подлежат на финансиране и по оперативните програми на ЕС, като напълно енергийно ефективен продукт.

Именно посоченото по-горе прави така, че в България системите се прилагат най-вече в частния сектор – в големи складове, логистични бази и фабрики. Водещ е най-вече финансовият мотив, но от „Адванс“ виждат леко изоставане от страна на публичния сектор и най-вече що се отнася до здравословния ефект на светлината. Приложенията им в училища, детски градини, малки спортни салони, басейни и други държавни обекти може да доведе до много позитивни ефекти за ползвателите на тези съоръжения. От „Адванс“ подчертават, че вече са представили на редица общини, както и на ресорните министерства системите, както и своето желание продуктът да бъде тестван в различни пилотни проекти. Сигурни са, че след като частният бизнес вече оцени предимствата на светловодите същото ще направи и държавата.

Да им пожелаем успех в това начинание!

За контакти: тел.:+359 887 812 600; имейл адрес: office@aee.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Йоана обикаля екзотични дестинации Ако престъпността във Враца е ниска, то е само заради най-сексапилната полицайка в района. Тя се казва Йоана Петрова и освен със смелост и ловкост пленява с естествената си красота. Няма да се учудим, ако престъпниците в местността сами се предават в ръцете й. От близо 3 години 25-годишната брюнетка работи в

"Сериозна опасност има Рилските езера да изчезнат, ако продължи да се увеличава присъствието на недобросъвестни хора край тях." Това предупреди пред "България Днес" екологът Борислав Сандов. Изказването му беше по повод танцуващите в народни носии в езерото Близнака. "Площите около езерата се утъпкват все повече,

Нова секси половинка развълнува футболните фенове в Испания. "Атлетико" (Мадрид) закупи Сантяго Ариас от ПСВ, но получи и неочакван бонус. "Дюшекчиите" се сдобиха със силно оръжие и на трибуните. Това е съпругата на десния бек - Карин Хименес. Сексапилната колумбийка веднага привлече вниманието на феновете. Карин е модел и актриса.