Градина: 6 начина да размножаване на лилиума

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7007263 www.24chasa.bg

Лилиумът е едно от най-популярните цветя за букети и аранжировки. Много хора си мислят, че отглеждането му е голяма философия, а всъщност това въобще не е така. Можете да отглеждате лилиум в градината като многогодишно цъфтящо растение на балкона в кашпа или в голяма саксия заедно с други растения. Можете да си направите конвейер от постоянно цъфтящи лилиуми почти през цялата година.

Лилиумът дава безброй възможности за творчество не само на флористите, но и в градинините на любителите.

Той е едно от най-селектираните цветя. Предлага супер богата гама от цветове и комбинации, размери и форми. В търговската мрежа цената за една луковица зависи от сорта - от 2,00-2,50 лв. до и над 5,00-6,00 лева.

Начините на размножаване са 6, а всеки от тях си има своите предимства. Размножаването е като детска игра, в което ще се убедите сами. 

Чрез семена

Изисква огромно търпение

Размножаването чрез семена се прилага при много растения. При някои цъфтежът настъпва след месец, а при други отнема години. За съжаление размножаването на лилиум чрез семена отнема между 4 и 6 години, докато младото растение разцъфти. Този метод не се практикува от любителите, но е единственият чрез който се получават нови качествени признаци. Процедурата не изисква кой знае какви умения, а по-скоро огромно търпение.След опрашване лилиумът образува издължена семенна кутийка, пълна с много семена, подобни на люспи. Когато кутийката узрее, се разпуква. Моментът преди разпукване е идеален да се съберат кутийките и семената да се засеят на едно място. Засяването става в саксии, плитки съдове или директно в градината.

Препоръчваме засяване в градината на слънчево и защитено от течения място. В почвата се прокарва плитка бразда. Семенцата се подреждат в плътна линия и се покриват с рохка почва. Полива се и се чака.

Важно е да протече процес на стратификация. При лятно-есенно засяване минусовите зимни температури ще свършат тази работа. Напролет ще поникнат малки нежни листенца, подобни на тревички. Затова е важно мястото на семенцата да се отбележи. В процеса на растеж е добре младите растения да се проредят или засадят в индивидуални контейнери за доотглеждане.

Чрез делене

Най-подходящо е след прецъфтяване

Много градинари са добре запознати с този метод на размножаване. При лилиумите деленето е възможно, когато от една луковица се развият поне 2 растения. В повечето случаи това става, когато тя не се вади от почвата. Така се получават малко на брой растения, но периодът до цъфтеж е значително по-кратък.

Най-подходящо е разделянето да се прави след прецъфтяване. Тогава цялата енергия на растението се насочва към луковицата. Растенията се изкопават внимателно и почвата от корените се почиства. Дори с леко подръпване двете луковици ще се отделят лесно. Въпреки това препоръчваме да се ползва остър нож, за да не се нанасят много големи рани. След разделянето отрезите може да се обработят с фунгицид и отново да се засадят.

Чрез дъщерни луковички

Луковицата на лилиума много наподобява тази на добре познатия ни чесън. Принципът на размножаване е много сходен. Препоръчва се отделянето на малките детки от майчината луковица да се прави през няколко години. Иначе лилиумът може да заприлича на туфа и да не цъфти много.

Детките се отделят с ръце. Изисква се известно усилие. Важно е всяка детка да се отдели с т.нар. дънце, откъдето после ще се развият коренчета. Следцъфтежният период е идеален за това.

Малките луковички могат да се засадят веднага или да се съхранят в хладилник и това да стане напролет. Съхранението е в плик с торф, дървени стърготини илии чист перлит. Когато се извадят от студената среда, детките прорастват и образуват коренчета бързо. Цъфтеж може да се очаква след година-две в зависимост от условията и големината на отделните детки.

Тайното оръжие за оцеляване

Някои лилиуми имат тайно оръжие за оцеляване. След прецъфтяване в пазвите на листата се образуват малки булбички. Те са сферични и тъмно оцветени.

С течение на времето порастват и дори развиват коренчета още на растението.

В естествена среда тези булби служат за запазване на вида. Когато паднат върху почвата, се вкореняват бързо.

За да не се разпиляват много и да получите гора от лилиуми, е добре да ги отделите от майчиното растение преди есента. Лесно се махат с пръсти. Засаждането им може да стане веднага след отделяне от майчиното растение.

Лесен начин за размножаване е полагане на стъбло с булбички в почвата. От всяка булба скоро ще се развие ново растение. Покриването не бива да е с повече от 4-5 см почва. Растежът и развитието на тези "клонинги" е значително по-бърз.

Лилиумите, който образуват такива надземни луковици, са азиатските. При ориенталските и американските хибриди това явление се наблюдава по-рядко, но не е изключено.

Отделяне на приземните (подземните) луковици

Всяко растение се стреми да се размножи по някакъв начин. При лилиума този е пети по ред. Повечето лилиуми (да не кажем всички) след прецъфтяване насочват енергията си към образуване и нарастване на дъщерни детки и майчината луковица. При подходящи условия детки се образуват в или на нивото на почвата по самото стъбло на цветето. Разположението им е между повърхността на почвата и майчината луковица. Тези детки се хранят от две места. Затова превъзхождат по големина останалите.

Растения, получени от приземни детки, могат да цъфтят още през следващия сезон. За отделянето им не е нужно да се вади старата луковица. Достатъчно е леко и внимателно да се разкопае около растението. Младите детки се отделят лесно от стъблото с ръце и могат веднага да се засадят. За да се вкоренят добре, трябва да са засадени поне 2 месеца преди първите зимни мразове. Възможно е до есента да не се развие надземна част, но не се притеснявайте.

Ако пък искате да съхраните луковичките и да ги засадите през пролетта, подходящото място отново е хладилникът. За по- ранно развитие детките може да се засадят на закрито в индивидуални саксии. Задължително условие е да са престояли на студено между 6 и 8 седмици. 

Нищо не се изхвърля

Структурата на луковицата на лилиума позволява всяка люспа да даде начало на отделно ново растение. Не става дума за оформена луковичка. При отделянето на люспи се получават много нови растения. Проблемът е, че трябва да се отделят много внимателно. Всяка трябва да има малко дънце и да се доотгледа, докато се развият малки луковички. Освен това люспата трябва да се запази сочна и свежа за дълъг период от време.

Оформят ли се луковички, вече няма проблем. Процедурата по отглеждането им вече е ясна. При наличие на изброените лесни и бързи начини за размножаване не си заслужава дундуркането. От една люспа могат да се получат 3-4 и повече детки.

Лилиум може да се размножи и чрез листни или стъблени резници. Това прави общо 8 начина за получаване на много лилиумчета. Важно е да размножавате само здрави растения. Успех!