Градина: Време е за последно подхранване на цветята

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7010041 www.24chasa.bg

* Сега нуждата от калий и фосфор е по-голяма

Сега е моментът за последно подхранване на плодните дървета и храсти през тази година. Рядко се замисляме обаче, че добрите практики в овощарството можем да прехвърлим и в цветарството. Подхранването е само един от многото примери.

Трябва да знаете, че всички многогодишни декоративни дървета и храсти се подхранват за последен път през месец август. Сигурно се питате защо е така? За да отговорим конкретно ще дадем за пример розовите храсти.

През август и септември повечето рози цъфтят повторно или дори не са спирали да цъфтят. Това зависи най-вече от сортовите особености, полаганите грижи, климатичните условия и не на последно място от "храната". Следователно допълнително подхранване е препоръчително. И ако в началото на вегетацията се практикува подхранване с по-високи дози азот, то сега това не е така. Нуждата от калии и фосфор е по-голяма. Двата елемента подпомагат растежа на надземната и подземната маса, но в същото време благоприятстват узряването на младите клонки.

Узрелите клонки презимуват успешно. Младите и зелени, силно оводнени тъкани мръзнат. Това е една от основните причини да не се внасят торове (каквито и да е) след август. Целта е да се стимулира узряване на наличните леторасти, а не нов растеж. Затова забравете за азота или поне го използвайте в ниски дози.

След последния цъфтеж не отстранявайте прецъфтелите цветове. Дайте възможност на растенията да образуват семена. Това е естественият ход на техния жизнен цикъл. Образуването на семена им подсказва, че е време да се подготвят за покой. Биохимичните процеси се променят. Започват да се натрупват повече захари. Растежът се забавя, а оцеляването през мразовитата зима е безпроблемно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.