Градина: Време е за последно подхранване на цветята

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7010041 www.24chasa.bg

* Сега нуждата от калий и фосфор е по-голяма

Сега е моментът за последно подхранване на плодните дървета и храсти през тази година. Рядко се замисляме обаче, че добрите практики в овощарството можем да прехвърлим и в цветарството. Подхранването е само един от многото примери.

Трябва да знаете, че всички многогодишни декоративни дървета и храсти се подхранват за последен път през месец август. Сигурно се питате защо е така? За да отговорим конкретно ще дадем за пример розовите храсти.

През август и септември повечето рози цъфтят повторно или дори не са спирали да цъфтят. Това зависи най-вече от сортовите особености, полаганите грижи, климатичните условия и не на последно място от "храната". Следователно допълнително подхранване е препоръчително. И ако в началото на вегетацията се практикува подхранване с по-високи дози азот, то сега това не е така. Нуждата от калии и фосфор е по-голяма. Двата елемента подпомагат растежа на надземната и подземната маса, но в същото време благоприятстват узряването на младите клонки.

Узрелите клонки презимуват успешно. Младите и зелени, силно оводнени тъкани мръзнат. Това е една от основните причини да не се внасят торове (каквито и да е) след август. Целта е да се стимулира узряване на наличните леторасти, а не нов растеж. Затова забравете за азота или поне го използвайте в ниски дози.

След последния цъфтеж не отстранявайте прецъфтелите цветове. Дайте възможност на растенията да образуват семена. Това е естественият ход на техния жизнен цикъл. Образуването на семена им подсказва, че е време да се подготвят за покой. Биохимичните процеси се променят. Започват да се натрупват повече захари. Растежът се забавя, а оцеляването през мразовитата зима е безпроблемно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ашли Коул се оказа в твърде неприятна ситуация на светско събитие. Бившият английски национал бе гост на представянето на нова модна марка. Той бе придружен от приятелката си Шарън Кану. За негова неприятна изненада на масата им бе настанена плейбойката Мелиса Хоу. Именно тя е една от причините за развода на Коул с певицата Черил Туиди.

Бившият футболен мениджър Хари Реднап счупи телевизионен рекорд. Той влезе в новия сезон на риалити предаването "Аз съм знаменитост". В него известни личности оцеляват в джунглата. За участието си Реднап получи хонорар от 500 000 паунда от продуцентите. Това е най-високата сума, която е давана в историята на предаването.

Нападателят на "Ливърпул" Даниел Стъридж е заплашен с изхвърляне от футбола! Звездата на "червените" е обвинен от Английската футболна асоциация в нарушаване на правилата относно залагания на мачове. Стъридж е разследван в продължение на 8 месеца. Обвинението е за периода през януари 2018 г., когато той преминава под наем в "Уест Бромич".