Градина: Време е за последно подхранване на цветята

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7010041 www.24chasa.bg

* Сега нуждата от калий и фосфор е по-голяма

Сега е моментът за последно подхранване на плодните дървета и храсти през тази година. Рядко се замисляме обаче, че добрите практики в овощарството можем да прехвърлим и в цветарството. Подхранването е само един от многото примери.

Трябва да знаете, че всички многогодишни декоративни дървета и храсти се подхранват за последен път през месец август. Сигурно се питате защо е така? За да отговорим конкретно ще дадем за пример розовите храсти.

През август и септември повечето рози цъфтят повторно или дори не са спирали да цъфтят. Това зависи най-вече от сортовите особености, полаганите грижи, климатичните условия и не на последно място от "храната". Следователно допълнително подхранване е препоръчително. И ако в началото на вегетацията се практикува подхранване с по-високи дози азот, то сега това не е така. Нуждата от калии и фосфор е по-голяма. Двата елемента подпомагат растежа на надземната и подземната маса, но в същото време благоприятстват узряването на младите клонки.

Узрелите клонки презимуват успешно. Младите и зелени, силно оводнени тъкани мръзнат. Това е една от основните причини да не се внасят торове (каквито и да е) след август. Целта е да се стимулира узряване на наличните леторасти, а не нов растеж. Затова забравете за азота или поне го използвайте в ниски дози.

След последния цъфтеж не отстранявайте прецъфтелите цветове. Дайте възможност на растенията да образуват семена. Това е естественият ход на техния жизнен цикъл. Образуването на семена им подсказва, че е време да се подготвят за покой. Биохимичните процеси се променят. Започват да се натрупват повече захари. Растежът се забавя, а оцеляването през мразовитата зима е безпроблемно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,

Десет години след разстрела на футболния бос Николай Попов-Мартеницата свидетел хвърля светлина върху екзекуцията му. Босът на "Локо" (Пловдив) е покосен от три куршума навръх 1 март 2005 г. Ченгетата работят по три версии за покушението - дългове, даден голям заем на известен подземен бос и наркотрафик или контрабанда.