9 растения, които трябва да имате в дома и офиса

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7025826 www.24chasa.bg
Жасмин


Милиони хора по света всеки ден правят едно и също – живеят между дома и офиса си, Така на практика в голяма част от денонощието те са в затворени пространства. С помощта на растения средата в тях може да е доста по-приятна и здравословна. Но кои да изберете, ако сте сред забързаните и ангажирани работещи, които нямат време за престой на чист въздух? Ето 9 растения и цветя, които според изследване на НАСА може да подобрят средата за живот и работа, дори и когато са в саксия..

Сансевиера
Това стайно растение има и много други имена, сред които меч, индийски меч, рицарски меч, свекървен език и др. То изчиства добре въздуха, но за да изпълява добре тази функция трябва от листата му редовно да се избърсва прахта.

Алое
Всички знаят за лечебните му свойства под различни форми, но то е поледно и в саксия. Почиства добре въздуха, като признакът, че алоето е “заловило” вредни вещества е появяването на тъмни петна по растението.

Английки бръшлян
Освен, че е красиво растение, той е отличник в поглъщането на формалдехид. Става дума за специфичната остра миризма, която може да се появи например от новимебели.

Сансевиера

Драцена маргината
И тя е добър чистач на въздуха, защото поглъща формалдехид, ксилол и трихлоретилен.

Алое

Сциндапсус
Това растение с големи зелени листа чисти въздуха и не изисква много грижи. Затова е много подходящо за отглеждане от изключително заети хора.

Английки бръшлян

Жасмин
Наличието на саксия с това цвете в спалнята оказва благоприятно въздействие върху съня. То успокоява дишането и понижава тревожността. Изследването показва, че най-подходящ е видът с най-слаб аромат.

Драцена маргината

Лавандула
За ползите от нея също се знае много, както при алоето. Специфичният аромат на растението оказва успокояващо въздействие и затова специалистите съветват във всеки дом да има свежа лавандула.

Сциндапсус

Гардения
Подобно на жасмина помага на човек да се успокои и да не нервничи. Изследването доказало, че наличието на гардения в кол центровете повишава значително производителността, защото понижава стреса.

Лавандула

Портокали
След многото варианти за успокояващо въздействие специалитите от НАСА съветват и на какво да се заложи за тонус. Твърдят, че оставянето в стаята на парчета разрязан портокал за през нощта в спалнята помага човек да се събуди по-бодър сутрин.

Гардения

Портокал

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не