Нещо вкусно: Как се прави хляб с квас (+рецепта)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7028544 www.24chasa.bg

Едно време, когато нашите баби са били млади моми, ако някоя къща остане без квас за хляб, това било признак на бедност, страшна бедност. Днес изборът на хлябове в магазините е огромен, но онези домакини, които държат на здравословния и качествен начин на живот, предпочитат хляба с квас. Той е пъти по-скъп от обикновения хляб с мая. С какво е обаче по-полезен:

1. Не съдържа изкуствени добавки като консерванти, агенти за обработка на брашна, емулгатори и т.н.

2. По-хранителен и по-вкусен е. Зърнените храни съдържат фитати, които блокират усвояването на калций, магнезий, мед, желязо, цинк и други полезни вещества от организма. Британско изследване беше установило, че редовното консумиране на хляб чабата предразполага развитието на рахит и остеопороза. В кваса се произвежда ензим, който успява да преработи фитатите по време на дългата ферментация, което донякъде неутрализира техните ефекти. Затова при консумация на хляб с квас организмът ни в много по-голяма степен успява да усвои полезните минерали.

3. Смила се много по-лесно и не причинява газове.

4. Регулира нивата на кръвната захар. Тъй като хлябът с квас се усвоява по-бавно, това предотвратява скока на нивото на кръвната захар.

За да си направите квас в домашни условия, трябва на първо място да се заредите с търпение.

Ден 1

Смесете в чист и сух голям буркан 1 ч.ч. брашно и 1 ч.ч. вода. Сместта ви трябва да е хомогенна, без бучици. За да ускорите процеса, добавете и щипка захар. Покрийте със салфетка, влажна кърпа, тензух или парче плат и оставете буркана за 24 часа на топло и светло място, но не и на пряка слънчева светлина.

Ден 2

След 24 часа изхвърлете част от сместта и долейте същото съотношение брашно и вода. Разбъркайте леко с дървена или пластмасова лъжица. Отново оставете на светло и топло за 24 часа.

Ден 3 – Ден 5

Повтаряйте тази операция всеки ден. Добре е в това време да наблюдавате сместта. Когато видите, че са започнали да се образуват мехурчета и е замирисало на кисело, процесът на ферментация е завършил и закваската ви е готова. Обикновено квасът „оживява“ на петия или шестия ден от началото, но понякога и по-късно.

Когато закваската е готова, отделете от нея за хляба, който ще печете, а остатъка приберете в по-малко бурканче и го затварете плътно. Оставете го в хладилник за следващия път, като подхранвате редовно със смес от равни количества брашно и вода. Следващия път действайте по същия начин – извадете сместта на топло и светло и захранвайте с брашно и вода в равни количества ден след ден, докато квасът не „оживее“ отново.

Наричат хляба с квас „вечния хляб“ - тази закваска може да се предава буквално от поколение на поколение и да служи стотици години за направата на полезен и вкусен домашен хляб. Ако закваската ви свърши, може да я възобновите от две филии квасен хляб. За целта трябва да го сложите при новата смес от брашно и вода в буркана и да разбъркате хубаво. По този начин закваската ще се получи по-бързо.

Важно!

Не се отчайвайте, ако първоначално не успеете да „завъдите“ квас. Случва се и на най-добрите майстори. Има тънкости, които ще усвоите с опита. Ето някои от тях:

Водата трябва да е със стайна температура и да не е минерална. Препоръчва се да е трапезна, защото понякога не се получава с вода от чешмата.

Най-добре е брашното да е ръжено, пълнозърнесто или друг тип, но не бяло. Набавете си хубаво брашно – без набухватели и подобрители.

Ако по време на захранването на повърхностат се покаже вода, добавете още лъжица брашно. Ако пък се образува твърда коричка, разредете с вода.

Не дръжте буркана с кваса в близост до източникна топлина като печка или радиатор.

Тестото за хляба трябва да е меко и лепкаво. Ако сложите прекалено много брашно, хлябът ще стане сбит и клисав.

Ако обичате по-хрупкава коричка, може да поръсите със семена или с натрошен сухар.

Самият хляб, когато е готов, става все по-хубав с течение на времето. Може да издържи до десет дена след изпичането. Съхранявайте го увит в алуминиево фолио и в книжен или найлонов плик на стайна температура.

Брашното за закваската и за самия хляб може да бъде различно.

Ако слагате зърна в хляба, накиснете ги във вода един ден преди замесването му.

Не разрязвайте готовия хляб в никакъв случай, преди да е изстинал напълно. Най-добре чак на следващия ден.

Приготвянето на самия хляб може да стане по различни рецепти, но основното е, че на един килограм брашно ви е нужен около 200 г квас и 600-700 мл вода. От това количество ще получите около 2 кг тесто, което ще ви е достатъчно за няколко хляба.

Основна рецепта за „вечния хляб“

Необходими продукти:

1 кг брашно

200 мл квас

660 мл вода

2 щипки сол

Начин на приготвяне:

1. Разбъркайте сухите съставки и направете по средата кладенче. Изсипете там кваста и започнете да бъркате, като от време на време добавяте по малко от водата. Когато водата е усвоена, започнете да месите. Трябва да получите меко тесто.

2. Поставете тестото в съд, но не метален и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло място, но не до пряк източник на топлина, за 30 минути.

3. Размесете отново тестото, като прегъвате отвън навътре няколко пъти и отново го оставете да си почине за още 30 минути. Повторете тази процедура общо три пъти през 30 минути.

4. Извадете тестото върху набрашнен плот. Тъй като това количество тесто е за няколко хляба, разпределете го в няколко съда (може и саксии), които също сте поръсили с брашно. Оставете за последно втосване на топло място.

5. Нагрейте фурната до 230 градуса и поставете съдовете с тестото в нея. След 10 минути намалете фурната на 190 градуса и печете още 30 минути.

6. Оставете готовия хляб да изстине напълно, преди да го разрежете. Най-добре това да стане чак на следващия ден.

За още практични съвети, интервюта със пециалисти по здравословно хранене и вксуни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.