Едно време, когато нашите баби са били млади моми, ако някоя къща остане без квас за хляб, това било признак на бедност, страшна бедност. Днес изборът на хлябове в магазините е огромен, но онези домакини, които държат на здравословния и качествен начин на живот, предпочитат хляба с квас. Той е пъти по-скъп от обикновения хляб с мая. С какво е обаче по-полезен:
1. Не съдържа изкуствени добавки като консерванти, агенти за обработка на брашна, емулгатори и т.н.
2. По-хранителен и по-вкусен е. Зърнените храни съдържат фитати, които блокират усвояването на калций, магнезий, мед, желязо, цинк и други полезни вещества от организма. Британско изследване беше установило, че редовното консумиране на хляб чабата предразполага развитието на рахит и остеопороза. В кваса се произвежда ензим, който успява да преработи фитатите по време на дългата ферментация, което донякъде неутрализира техните ефекти. Затова при консумация на хляб с квас организмът ни в много по-голяма степен успява да усвои полезните минерали.
3. Смила се много по-лесно и не причинява газове.
4. Регулира нивата на кръвната захар. Тъй като хлябът с квас се усвоява по-бавно, това предотвратява скока на нивото на кръвната захар.
За да си направите квас в домашни условия, трябва на първо място да се заредите с търпение.
Ден 1
Смесете в чист и сух голям буркан 1 ч.ч. брашно и 1 ч.ч. вода. Сместта ви трябва да е хомогенна, без бучици. За да ускорите процеса, добавете и щипка захар. Покрийте със салфетка, влажна кърпа, тензух или парче плат и оставете буркана за 24 часа на топло и светло място, но не и на пряка слънчева светлина.
Ден 2
След 24 часа изхвърлете част от сместта и долейте същото съотношение брашно и вода. Разбъркайте леко с дървена или пластмасова лъжица. Отново оставете на светло и топло за 24 часа.
Ден 3 – Ден 5
Повтаряйте тази операция всеки ден. Добре е в това време да наблюдавате сместта. Когато видите, че са започнали да се образуват мехурчета и е замирисало на кисело, процесът на ферментация е завършил и закваската ви е готова. Обикновено квасът „оживява“ на петия или шестия ден от началото, но понякога и по-късно.
Когато закваската е готова, отделете от нея за хляба, който ще печете, а остатъка приберете в по-малко бурканче и го затварете плътно. Оставете го в хладилник за следващия път, като подхранвате редовно със смес от равни количества брашно и вода. Следващия път действайте по същия начин – извадете сместта на топло и светло и захранвайте с брашно и вода в равни количества ден след ден, докато квасът не „оживее“ отново.
Наричат хляба с квас „вечния хляб“ - тази закваска може да се предава буквално от поколение на поколение и да служи стотици години за направата на полезен и вкусен домашен хляб. Ако закваската ви свърши, може да я възобновите от две филии квасен хляб. За целта трябва да го сложите при новата смес от брашно и вода в буркана и да разбъркате хубаво. По този начин закваската ще се получи по-бързо.
Важно!
Не се отчайвайте, ако първоначално не успеете да „завъдите“ квас. Случва се и на най-добрите майстори. Има тънкости, които ще усвоите с опита. Ето някои от тях:
Водата трябва да е със стайна температура и да не е минерална. Препоръчва се да е трапезна, защото понякога не се получава с вода от чешмата.
Най-добре е брашното да е ръжено, пълнозърнесто или друг тип, но не бяло. Набавете си хубаво брашно – без набухватели и подобрители.
Ако по време на захранването на повърхностат се покаже вода, добавете още лъжица брашно. Ако пък се образува твърда коричка, разредете с вода.
Не дръжте буркана с кваса в близост до източникна топлина като печка или радиатор.
Тестото за хляба трябва да е меко и лепкаво. Ако сложите прекалено много брашно, хлябът ще стане сбит и клисав.
Ако обичате по-хрупкава коричка, може да поръсите със семена или с натрошен сухар.
Самият хляб, когато е готов, става все по-хубав с течение на времето. Може да издържи до десет дена след изпичането. Съхранявайте го увит в алуминиево фолио и в книжен или найлонов плик на стайна температура.
Брашното за закваската и за самия хляб може да бъде различно.
Ако слагате зърна в хляба, накиснете ги във вода един ден преди замесването му.
Не разрязвайте готовия хляб в никакъв случай, преди да е изстинал напълно. Най-добре чак на следващия ден.
Приготвянето на самия хляб може да стане по различни рецепти, но основното е, че на един килограм брашно ви е нужен около 200 г квас и 600-700 мл вода. От това количество ще получите около 2 кг тесто, което ще ви е достатъчно за няколко хляба.
Основна рецепта за „вечния хляб“
Необходими продукти:
1 кг брашно
200 мл квас
660 мл вода
2 щипки сол
Начин на приготвяне:
1. Разбъркайте сухите съставки и направете по средата кладенче. Изсипете там кваста и започнете да бъркате, като от време на време добавяте по малко от водата. Когато водата е усвоена, започнете да месите. Трябва да получите меко тесто.
2. Поставете тестото в съд, но не метален и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло място, но не до пряк източник на топлина, за 30 минути.
3. Размесете отново тестото, като прегъвате отвън навътре няколко пъти и отново го оставете да си почине за още 30 минути. Повторете тази процедура общо три пъти през 30 минути.
4. Извадете тестото върху набрашнен плот. Тъй като това количество тесто е за няколко хляба, разпределете го в няколко съда (може и саксии), които също сте поръсили с брашно. Оставете за последно втосване на топло място.
5. Нагрейте фурната до 230 градуса и поставете съдовете с тестото в нея. След 10 минути намалете фурната на 190 градуса и печете още 30 минути.
6. Оставете готовия хляб да изстине напълно, преди да го разрежете. Най-добре това да стане чак на следващия ден.
За още практични съвети, интервюта със пециалисти по здравословно хранене и вксуни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"