10 мита за реда у дома, на които трябва да спрем да робуваме

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7033809 www.24chasa.bg

От съвсем малки ни учат, че редът е едно от най-важните неща – от него зависят комфортът, работоспособността и успехът. И това е така, стига да не робуваме на някои стереотипи, които вгорчават живота ни. Развенчайте митовете и погледнете порядъка с други очи.

Редът винаги е нещо идеално

Ако се стремите само и единствено към перфектен ред, вероятно всичките ви опити да ги въведете ще приключват с неуспех или ще предизвикват досада и отвращение. Помнете, че няма универсални схеми – трябва да намерите собствена система и разновидност на порядъка, които ви устройват. Не става дума да заявите: «Хаосът е моят ред.» Сбогувайте се с мързела и действайте по собствения си план.

Можем да отлагаме дълго, а след това да въведем ред

Схемата с отлагането не работи – нито при почистването, нито със задачите в офиса, нито с личните дела. Колкото по-дълго отлагате въвеждането на ред, толкова по-страшно става положението. Затова не чакайте планината от чинии да се издигне до тавана, за да стартирате миенето – ако миете чиниите всеки ден, няма да изпитате досада, нито пък ще се получи стряскаша купчина.

Подредили сте – работата е свършена

Не е достатъчно просто да подредите вкъщи или да сложите документите в папки. Необходимо е да поддържате реда – това е постоянен процес, който впрочем се отнася не само за материалните неща, но и за постъпките, решенията и дори за мислите.

Подреждането е нещо трудно и дълго

Всъщност не е никак трудно, ако го правите постепенно и своевременно. Ще осъзнаете, че подреждането не е мъчение, ако си създадете навик да слагате вещите по местата им, вместо да разхвъляте с идеята по-късно да въведете идеален ред. Това също е толкова полезно, колкото да си записвате важните ангажименти и да не взимате решения в последния момент, а да си оставяте малко време за размисъл.

Подреждането е талант, с който се раждаме

Може би ще ви разочароваме, но способността за въвеждане на ред не е сред вродените черти от характера. С други думи, ако живеете в хаос, вината е изцяло ваша – не я прехвърляйте на гените, родителите или зодията. Така че се вземете в ръце и изработете собствена схема и навици за въвеждане на порядък вкъщи.

Ще въведа ред, когато се сдобия с хубаво жилище

По подобен начин се оправдават пушачите, които обещават да спрат цигарите от новата година; или хората с наднормени килограми, които ще започнат да спортуват от „следващия” понеделник. Трябва да започнете веднага, тук и сега. Да чакате ново жилище, нова мебел, ремонт или уред е глупаво. Новият апартамент ще се превърне в същата разхвърляна бърлога като сегашния, ако лично вие не се промените. Редът не е нещо скъпо и не изисква никакви вложения освен личното ви време и желание.

Ориентирам се чудесно в безпорядъка, значи всичко е наред

Не, не е наред. Имайте предвид, че освен вашия комфорт има и външно мнение – околните съдят за вас по външния ви вид, по дома, по работното пространство. Безпорядъкът може да ви причини куп проблеми както в професионален, така и в личен план.

Редът и творчеството са несъвместими

Според психолозите е точно обратното – безпорядъкът в дома отвлича вниманието и спира творческия процес. Правилно организираното пространство може само да ви помогне в пътя към добрите идеи и реализацията им.

Просто не мога

Убедени сте, че каквото и да правите, поддържането на ред вкъщи просто не се получава. Ако това е вашият довод да живеете в хаос, имайте предвид, че дълбоко се самозалъгвате. Ако самата мисъл за чистене вкъщи ви докарва нервна криза, устройте пространството така, че поддържането на ред да е лесно и удобно – например сложете кошче за хартия под бюрото и кош за мръсни дрехи в ъгъла на стаята.

Трябва ви ясен план

Не, достатъчно е единствено да имате желание да въведете порядък в дома си. Нямате нужда от сложни схеми – редът не е нещо, което съществува на хартия. Запретнете ръкави и действайте без излишни усложнения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,