"Умен" чадър казва дали ще вали

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7054133 www.24chasa.bg
Снимка theopusone.com

Бивши инженери от "Самсунг" разработиха "умен" чадър, който напомня на притежателя си, че трябва да го вземе, ако прогнозата сочи, че ще вали.

Opus One вече се продава в Корея и Япония на цена около $105. Работи с 4 батерии ААА, които могат да издържат едногодишна експлоатация. Чадърът функционира с помощта на устройство, което е вградено в дръжката му. То е свързано със смартфона, през който пък влиза информацията за времето. Когато прогнозата е за валеж, Opus One сигнализира със звук и светлина. Умее също да предупреди притежателя си, ако телефонът му звъни, но той не го чува заради силен дъжд. В този случай по ръката се усеща вибрация.

В същото време младият френски дизайнер Клемен Гийо събира средства, за да разшири производството на своята разработка Oombrella. Неговият чадър също е умен и би могъл да се продава на цена от $75. И Oombrella е свързан със смартфона, посредством Bluetooth, и също напомня, ако предстои валеж, искайки да не го забравят. Има и способността да предупреждава, ако човек не чува звънене или сигнал за съобщение. Но чадърът може също да сигнализира, ако собственикът му го е забравил да кажем в заведението, т.е. отдалечил се е много от него.

Oombrella е красив, а ребрата му са изработени от кевлар, може да пази освен от влага, също от вятър. Има възможност за монтиране на GoPro камера на върха му, както и на допълнителен софтуер за отчитане и показване в реално време на още показатели на времето, без да е необходимо да се изважда смартфонът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и