Нещо вкусно: 12 рецепти за компот от ябълки

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7084602 www.24chasa.bg

Есента е времето, в което да си направите зимнина. Наред с лютеницата, туршиите и сладката, компотите са едно от нещата, които традиционно се приготвят у нас. А ябълката пък е един от плодовете, които най- често се използват за това.

Ако традиционния компот от ябълки вече ви е омръзнал и търсите нещо по-различно и интересно, този материал е точно за вас. Предлагаме ви 12 рецепти за компот от ябълки, които можете да си приготвите, защото освен вкусни, те са и много полезни.

Компоти

Плодовите компоти, включително ябълковите, са много ценен хранителен продукт. Те имат високи вкусови качества, съдържат витамини и микроелементи, пектинови вещества и целулоза. Не случайно хората са ги използвали като ефикасно лечебно средство при стомашно-чревни, сърдечни и бъбречни заболявания, при хипертония и нарушения в кръвообразуването. Компотите може да бъдат и комбинирани – състоящи се от различни плодове, а освен това и специални, т.е. предназначени за лекуване при определени болести (от малини, кайсии, ябълки, калина). Според начина на приготвянето си те също са различни. Едни компоти се приготвят за продължително съхраняване, а други се консумират веднага след приготвянето. Количеството на захарта при приготвянето им също е различна (от 150 до 300 г на литър) в зависимост от киселинността на плодовете. Най-вкусни са ябълковите компоти, приготвени с добавяне на различни сиропи (малинов, вишнев).

Компот от ябълки за зимнина

Продукти: ябълки – 10 кг (за 20–25 буркана от 750 мл), захарен сироп – 4–5 литра, сол – 1–2 супени лъжици.

Приготвяне: Приготвя се захарен сироп, като на 2 л вода се слагат 900 г захар и 3 г лимонена киселина. Сиропът се кипва и разбърква до разтваряне на захарта.

Избират се здрави плодове, от един и същ сорт, измиват се добре и се режат на еднакви парчета, като семенната кутийка се отстранява. Нарязаните ябълки се пускат веднага в подсолена вода – 1 супена лъжица сол на 3 л вода, но за не повече от 10–15 минути. Ябълките се изваждат и отцеждат добре от солената вода. За удобство при потапянето ябълките могат да се сложат в 2–3 слойна торбичка от марля или подходящо платно. Подготвените ябълки се слагат във вряща вода за 1–2 минути, отцеждат се от водата и веднага се разпределят в буркани. Заливат се с горещия сироп и бурканите се затварят. За да не се спукат стъклените буркани от високата температура, празните буркани се поставят в плитък съд с гореща вода върху кърпа.

Компот от шипки и ябълки

Продукти: шипки – 200 г, ябълки – 1 кг, захар – 200 г, вода – 2 л, сок от 1 лимон.

Приготвяне: Този компот е много полезен за диетичното хранене – богат с витамини и микроелементи. Шипките се почистват от семената и власинките, измиват се в сито на течаща вода, слагат се в тенджера, заливат се с водата, прибавя се захарта и се варят 10–15 минути. Прибавят се нарязаните и почистени от семената и дръжките ябълки, лимонов сок и компотът и се вари още 10 минути. Компотът се сервира охладен.

Компот от ябълки и вишни

Продукти: ябълки – 600 г, вишни – 400 г, захар – 1 чаша.

Приготвяне: Изваждат се костилките на вишните, слагат се в тенджера, заливат се с 1 литър гореща вода и се кипват за 4–5 мин. Полученият сок се отлива, прибавя се захарта и се разбърква до разтварянето й. Прибавят се нарязаните на по-едри парченца ябълки и се варят 5–10 минути. Накрая се добавят вишните (изчистени от костилките). Компотът се кипва за 4–5 мин, сваля се от огъня и се оставя да се охлади. Поднася се охладен.

Компот от френско грозде и ябълки

Продукти: френско грозде – 1 кг, ябълки – 1 кг, захарен сироп – приготвя се от 1 литър вода, 500 г захар и 1–2 г лимонена киселина.

Приготвяне: Ябълките се нарязват на парченца, зърната на френското грозде се измиват. Плодовете се изсипват в тенджера и се заливат със сиропа. Оставят се да престоят в него 10–12 часа, после се кипват и се охлаждат. Компотът може да се стерилизира в буркани както всички други компоти.

Компот от ябълки и круши

Продукти (за 20–25 буркана): ябълки – 5 кг, круши – 5 кг; захарен сироп – 4–5 л, приготвен от 900 г захар на 2 л вода.

Приготвяне: Ябълките и крушите се измиват, обелват се и се бланшират (потапят се с гевгир за 1 минута във вряла вода). Подреждат се в буркани и се заливат с горещ захарен сироп. Бурканите се варят на водна баня в продължение на 10 минути.

Компот от калина с ябълки

Продукти: плодове от калина – 200 г, ябълки – 400 г, захар – 300 г, вода – 2 л.

Приготвяне: Плодовете на калината се измиват, ябълките се измиват и се нарязват. Варят се в готов захарен сироп 8 минути. Компотът се поднася студен. Калината се среща често у нас в средновисокия планински пояс (900–1200 м н.в.), но не е популярна като плод. В някои северни страни се използва много често за компоти, десерти, туршии и др. Отличава се с високо витаминно съдържание. Плодовете се събират в късна есен или през зимата, когато са достигнали максимална зрелост.

Ябълков компот с девесил

Продукти: ябълки – 300 г, захар – 150 г, свежи корени от девесил – 50 г (или 10 г сушени листа на девесил), лимонена киселина – 1 г; вода 1 – 1 ? л.

Приготвяне: Във врящата вода се изсипва захарта, бърка се, докато се разтвори, прибавят се нарязани ябълките и девесилът и компотът се вари 10–15 минути. Преди да се свали от огъня, се слага лимонената киселина. Сервира се охладен. Девесилът (селим, русалин) се отглежда в много страни на Европа и Азия. Листата и младите корени се използват като подправка към различни менюта, а също така към разхладителни напитки, приготвени с мляко. Богат е на етерични масла, витамини, микроелементи и други полезни съставки.

Ябълков компот с риган

Продукти: ябълки – 400 г, захар – 250 г, лимонена киселина – 2 г, вода – 2 л, риган – 2 супени лъжици.

Приготвяне: Приготвените за компота ябълки – почистени и нарязани, се варят 5–10 минути. В марлена торбичка се пускат изсушените листа и цветове от ригани и се варят с ябълките още 3–5 минути. След това се прибавя захар, кипва се отново, добавя се лимонена киселина, оставя се да изстине и се поднася.

В някои страни риганът се отглежда като културно растение, но у нас се среща като диворастяща билка. Изсушените листа и надземната маса се използват за чай при простудни и белодробни заболявания, но се използва и като подправка на различни ястия, в парфюмерийната и фармацевтичната промишленост.

Компот от ябълки и подбел

Продукти: ябълки – 500 г, подбел (корени) – пресни ? чаена чаша или сухи и стрити – 1 супена лъжица, захар – 4–5 супени лъжици, вода – 1 л.

Приготвяне: Ябълките се почистват и нарязват, заливат се с водата и се варят 5–10 мин заедно с корените на подбел (корените се поставят в торбичка от марля и се изваждат в края на варенето). Прибавя се захарта, след което компотът се вари още 3–4 минути.

Подбелът е разпространен в цял свят. Като културно растение се отглежда в страните около Средиземно море, а у нас като диворастящ вид расте по бреговете на реките, каналите, край пътищата. Листата и младите клонки и корените се използват като подправки към ястия, а също така и за чай при кашлица и простудни заболявания. Богати са на витамини, минерални соли, инулин и пектин. Корените имат аромат на ванилия и съдържат горчиви вещества.

Компот от пресни плодове и пъпеш

Продукти: плодове (ябълки, сливи, круши) – 500 г, захар – 1 чаена чаша, вода – 1 л, пъпеш – 300 г.

Приготвяне: Приготвя се сироп от захарта и водата. В него се пускат нарязани сливи, круши и ябълки. Варят се на слаб огън 10–15 минути. Свалят се от огъня и към тях се прибавя пъпеш, нарязан на кубчета. Преди поднасянето компотът се охлажда и се слага лед.

Смесен компот от сушени плодове

Продукти: ябълки – 250 г, круши – 250 г, зарзали (кайсии) – 200 г, стафиди – 120 г, захар – 500 г, лимонена киселина 2 г, вода – 3 л.

Приготвяне: Сушените плодове се почистват и се измиват, всеки вид се слага в отделен съд и се заливат с гореща вода, прибавя се захар и се варят на слаб огън – крушите и ябълките 10–15 минути, зарзалите 5–10 минути, стафидите 4–5 минути. Готовите плодове се смесват, разпределят се в купички и се заливат с охладен сироп, в който предварително е сложена лимонена киселина.

Компот от благ бъз с ябълки

Продукти: бял бъз (листа, стебла и корени) – 50 г, ябълки – 500 г, захар – 100 г, лимонена киселина – 1 г, вода – 1л.

Приготвяне: Обелени и нарязани ябълки се заливат с водата, прибавя се захарта и се варят 10–15 минути заедно със свежи листа, стебла и корени от благ бъз (сложени в марлена торбичка). Накрая на варенето се слага и лимонената киселина. Компотът се поднася студен.

Благ бъз (анжелика, пищялка) е разпространен в Европа и Азия. Като културно растение се отглежда в много страни на Европа. У нас расте край реките и ручеите, по влажните и сенчести склонове на планините. От месестите и сочни корени се приготвя много ароматно сладко. Цялото растение се използва в готварството за подправка на сладкиши и различни ястия. В медицината се използва против стомашни заболявания. Растението е богато на витамини, минерални соли и етерични масла.

Из „Ябълката - храна и лекарство”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Игралият като централен бранител в срещата с "Етър" футболист на "Левски" Хали Тиам ще бъде върнат в халфовата линия на отбора. Това ще се случи при гостуването на "сините" на "Берое". Двубоят ще се изиграе в събота, 15 декември, от 17,30 часа в Стара Загора. Тиам ще трябва да внимава за действията си,

Иско освиркан от феновете на "Бернабеу" след най-тежката загуба у дома "Реал" (Мадрид) се тресе от скандали! Испанският гранд допусна най-тежката си домакинска загуба в историята на Шампионската лига. Тимът допусна шокиращо поражение с 0:3 от непретенциозния тим на ЦСКА (Москва). Статистиката сочи,

Столичен фризьор се оказа тайният дилър на разбитата преди седмица банда оръжейни търговци. Тогава при операция на ГДБОП са задържани седем човека в момент на вътрешна сделка помежду си в казанлъшко село. Антимафиотите изземват 17 автомата "Калашников", 15 картечни пистолета и 12 цеви за оръжие. Арабинът с българско гражданство Билял Хабиб е