Общото зарядно да стане задължително в ЕС най-късно до юни 2019 г.

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7096745 www.24chasa.bg
Идеята за общо зарядно вече е шлагер - наскоро въпрос по темата се появи дори в популярното предаване “Стани богат” по БНТ.

Евродепутати настояват комисията да излезе с делегиран акт за всички мобилни електронни устройства

Европейската комисия трябва да излезе с делегиран акт, с който да задължи всички производители да предлагат на територията на ЕС единен стандарт на зарядните устройства. Става дума не само за мобилни телефони, но и за таблети, електронни книги, смартчасовници, малки камери и всякаква мобилна електроника. За това настояват група евродепутати, сред които и българската Ева Майдел, в писмо до еврокомисаря за вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството Елжбета Бенковска.

Писмото, както “24 часа” вече писа, е изпратено в петък и е подписано от повече от 20 депутати от Европейския парламент, сред които има членове на ЕНП, ПЕС и зелените.

Идеята е чрез делегиран акт на комисията, след който не са нужни никакви допълнителни законодателни процедури, въпросът да се реши веднъж завинаги и производителите да бъдат принудени да се съобразят с решението.

До тази крачка се стига

след 10-годишни

усилия,

които доведоха през 2011 г. до подписването на меморандум за доброволно използване на универсално зарядно, който бе приет от най-големите производители на мобилни устройства. Това споразумение всъщност се базира на тяхната добра воля и няма задължителен характер. Освен това засяга само мобилните телефони и важи за 2 г. Впоследствие меморандумът е подновен, но след оттеглянето на “Епъл” и други големи производители на смартфони на практика се обезсмисля.

Сега депутатите настояват комисията да излезе със задължаваща европейска регулация за единно зарядно и тя да е не само по адрес на производителите на телефони, но и да обхваща цялата мобилна електроника, която се предлага на европейския пазар. Целта е тя да влезе в сила най-късно до юни 2019 г., когато приключва мандатът на този парламент.

Един от мотивите за искането на депутатите е, че според анализи годишно се изхвърлят над 50 тона стари и ненужни зарядни за мобилни устройства и това е екологичен проблем, който е лесно решим поне на европейско ниво. 

 “Това е една от ползите на Европейския съюз – да бъдат решавани проблеми, които не може да се решат само от една държава”, коментира Ева Майдел.

Според нея с навлизането на технологиите за бързо зареждане всяка компания залага на свои решения, вероятно в опит да задържи клиентите си и за други продукти, тъй като

никой не желае

да носи 3 различни

устройства

за зареждане, когато отива на почивка или в командировка.

“Затова настояваме до края на мандата си през юни 2019 г. Европейската комисия да приеме единен стандарт”, казва Ева Майдел, която е единственият български евродепутат сред подписалите писмото до комисар Бенковска.

Идеята за общото зарядно се върти вече цяло десетилетие. В действителност тя беше лансирана за първи път на страниците на в. “24 часа” със статия на Гергана и Соломон Паси.

“Радвам се, че една от първите успешни български инициативи - тази за единното зарядно устройство, намира свое естествено продължение и в него продължава да звучи българският глас”, коментира Гергана Паси вчера.

Според нея близо десетилетие след онази тяхна статия в “24 часа” наистина е нужен разговор как идеята им може да бъде разширена и надградена, да обхване и зарядните за лаптопи, таблети, друга смарттехника.

“А защо да не помислим и за многобройните ни дистанционни устройства? В момента аз зареждам с три различни зарядни мобилния си телефон, смартчасовника си и IQOS устройството си. А може и да е различно, при това с огромни ползи както за мен като потребител, така и за околната среда. Навремето нашият екип изчисляваше, че само с въвеждането на единното зарядно устройство на телефоните си можем като континент да спестим над

50 тона електронен

отпадък

годишно”, казва Гергана Паси.

Според нея има и друг важен аспект от българската инициатива - доколко е работещ подходът, който тогава Европейската комисия е приела. 

“През 2009 г. в отговор на нашата инициатива комисията избра да остави на индустрията доброволно да въведе общ стандарт и доброволно да го спазва. И като последствие днес виждаме, че резултатът е половинчат. Компании като Apple отказват да приемат micro USB стандарта и използват свой. Вярваме, че е дошъл моментът за императивно законодателно решение, с което да се удовлетворят очакванията ни като потребители и да се наложат изисквания, които технологичните компании на територията на ЕС няма как да заобикалят”, коментира Гергана Паси.

Другият съавтор на идеята Соломон Паси припомня, че навремето България е била похвалена и е получила признание заради предложението от страни като Германия и Франция, и смята, че и този път е могло да се стъпи на националния принос по темата.

Заради успешното сътрудничество с Франция по въпроса Гергана Паси дори получи по време на френското председателство на ЕС най-високата степен на Ордена на почетния легион.

“През 2008 г. ние започнахме работа по идеята с ресорния за индустрията комисар Гюнтер Ферхойген, когото познавахме още от преговорите за присъединяването на България към ЕС. Това бе от голяма полза, защото писмото ни стигна до точния адресат и след като го беше прочел, г-н Ферхойген се нае да разговаря с производителите. Следващият ресорен комисар стана Антонио Таяни, който сега председателства Европарламента, така че идеята не му е чужда”, коментира Паси.

Той също смята, че е време комисията, вместо да разчита на доброволни действия от страна на производителите, да направи нещата задължителни с ясен регламент.

“Препоръчвам да се стандартириза не само долният излаз на зарядното устройство, което реално представлява USB порт, но да се накарат производителите да уеднаквят и горната букса. Същото трябва да се случи и по въпроса с дистанционните, защото да си включваме домашната техника с три отделни дистанционни устройства, както е сега, е изключително досадно, а и твърде неекологично”, коментира Соломон Паси.