Какви са триковете за перфектен ориз (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7127939 www.24chasa.bg

На пръв поглед готвенето на ориз звучи като фасулска работа. Но не е така и вероятно затова получихме такова запитване по пощата – има ли тънкости в приготвянето на наистина вкусен ориз?

Истината е, че оризът изисква определени умения и някои готвачи дори казват, че по това как приготвяш ориз, могат да познаят колко си напред в кулинарията. Не става въпрос само оризът да е сварен, разбира се. Важно е да има балансирана консистенция – нито да е прекалено кашкав, нито да хрупка, както и да има добър външен вид.

1. Изплакнете няколко пъти ориза и го накиснете във вода за 30 минути. Може да го оставите и по-дълго във водата, но в никакъв случай не я прецеждайте, защото по този начин ще изхвърлите полезните съставки на ориза.

2. Най-лесният начин да приготвим ориз е чрез абсорбация – сварявате ориза във вода, докато я поеме цялата. Различните видове ориз изискват различно количество вода при този метод.

3. За да не слепват зърната ориз, сложете във водата някаква мазнина – масло, олио или зехтин, и няколко капки лимонов сок.

4. Не слагайте ориза и водата заедно! Тя трябва първо да заври и тогава да прибавите ориза.

5. Нека водата бъде подсолена предварително. Така няма да ви се налага да солите ориза, след като се свари. За 150 г ориз е необходима около 1 ч.л. сол.

6. След като водата заври, намалете котлона. Оризът трябва да къкри. Приготвянето му на силна температура ще обрече на провал начинанието. Освен това е важно да го готвите с плътно затворен капак на тенджерата.

7. Има много видове ориз и всеки от тях изисква различно време за приготвяне и различно количество течност. Затова задължително прочетете указанията на опаковката. Защото принципът 1:3 за ориза и водата изобщо не е универсален. Някои видове се приготвят с равно количество вода, други – с пет пъти повече вода. Някои стават готови за 5 минути, други – за 60.

8. Ако не искате лепкав ориз, задължително трябва да го измиете добре, докато започне да пуска чиста вода. По този начин отмивате нишестето от него, което е причина за слепването на зрънцата.

9. Не бъркайте ориза често, докато се вари, защото това ще го направи неприятен на външен вид и доста лепкав.

10. Ако искате ронлив ориз за някой азиатски тип ястие, вземете басмати. Ако ще приготвяте десерт с ориза, трябва ви кръглозърнест. За гарнитура или за ориз със зеленчуци е чудесен дългозърнестият. За супи – среднозърнестият. Най-полезен е дивият ориз.

11. Варете го в по-голяма тенджера, защото в колкото по-тънък пласт се вари, толкова по-хубав става.

12. След като оризът е сварен, махнете капака на тенджерата и сложете върху нея кърпа. Нека оризът си почине така за четвърт час.

13. Може да сварите ориза не във вода, а в бульон или във вода и бульон – така ще стане още по-вкусен.

14. Преди сервиране разбъркайте ориза с вилица.

Ориентировъчни пропорции и време за приготвяне:

дългозърнест бял ориз - 1:2 (около 20 мин)

кафяв ориз - 1:2 (около 35 мин)

див ориз - 1:4 (около 50 мин)

жасминов ориз - 1:2 (около 25 мин)

Перфектният ориз

необходими продукти:

1 ч.ч. ориз

2 1/2 ч.ч. вода

150 г масло

1 ч.л. сол

начин на приготвяне:

1. Измийте ориза в гевгир, докато водата се избистри. Оставете го да покисне в част от водата 30 мин. Водата не трябва да е много, а само колкото да покрие ориза.

2. Добавете маслото и солта в останалата вода и я оставете да заври. Когато това стане, пуснете в нея ориза заедно с водата, в която е киснал.

3. Намалете огъня и затворете под похлупак. Когато започнат да се образуват шупли на повърхността, изключете котлона. Оставете така 15 мин, след което заменете похлупака с кърпа. Оризът трябва да абсорбира цялата вода.

Може да се консумира като гарнитура или с предварително задушени зеленчуци, гъби, късчета месо, стафиди и т.н.

Пържен ориз

необходими продукти:

1 л вода

1 ч.ч. ориз

120 г масло

сол и черен пипер

шафран и/или кимион по желание

начин на приготвяне:

1. Измийте ориза в гевгир, докато водата се избистри. Кипнете водата и залейте с нея ориза. Оставете под похлупак 20 мин.

2. Разтопете маслото и отцедете ориза от водата.

3. Запържете го в маслото за 5 мин, като бъркате постоянно.

4. Залейте ориза с три чаши подсолена вода, разбъркайте, похлупете с капак и намалете огъня. Оставете го да къкри 20 мин.

По желание може да подправите ориза с черен пипер, шафран и/или кимион. Както и в предната рецепта, може да го консумирате като гарнитура, със зеленчуци, гъби или месо.

за още практични съвети, вкусни предложения, срещи със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Халфът Георги Костадинов е оптимист за бъдещето на националния отбор. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) съжалява за изпуснатата победа в гостуването на Кипър. "Имаме добра основа - смята Костадинов. - Все още ни липсват някои неща, които се изграждат с времето. Имаме добро бъдеще. При 1:0 се оголихме и затова съперникът ни вкара гол.

Голмайсторът на България в мача срещу Словения Галин Иванов остана разочарован от неуспеха на отбора да се класира за следващата фаза на турнира. Халфът на "Славия" отбеляза дебютното си попадение за "лъвовете". "Разочароващо е, че не успяхме да се класираме напред - каза Иванов. - Има голямо желание, имаше и голяма цел,

Ветеранът Георги Петков е готов да продължи да играе за националния отбор и в европейските квалификации догодина. 42-годишният страж направи страхотно спасяване в края на мача със Словения и спаси отбора от загуба. Петков няма нищо против и да спечели наградата "Футболист на годината", за която е фаворит според репортерите на БНТ.