Градина: Време е за засаждане на самодивското цвете

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7138645 www.24chasa.bg
Снимка pixabay.com

Еритрониумът цъфти напролет

Erythronium dens-canis е луковично растение, което расте в цялата страна предимно в широколистни гори до 1200 м надморска височина. Цветето не е защитено, но е на изчезване.

Напролет луковицата дава начало на две срещуположни, изпъстрени листа и един, рядко 2 цвята. Растението достига височина до 20 см. Културните сортове не са много. Представени са предимно в бял, жълт и розов цвят. Цената за луковица е около 2-3 лева. Важно е да се знае, че цветето рядко се намира и е истинска находка.

Самодивското цвете, наречено по народно му кучешки зъб е типично пролетно цъфтящо, луковично растение. Луковицата се засажда през есента. Цъфтеж се очаква преди разлистването на широколистните дървета. Това означава, че няма много голямо значение къде в градината ще бъде засадено.

Еритрониумът се размножава посредством дъщерни луковички (детки) и семена. Размножаването чрез семена е трудоемко. Семеначетата разцъфтяват след 3 до 5 години. Затова в любителски градини се практикува засаждане и размножаване чрез луковици. Те се заравят в почвата на дълбочина около 5 см.

Важно е да се осигури добър дренаж и поне месец засушаване в периода на покой. Колкото по-дълго се задържат листата, толкова по- обилен цъфтеж се очаква през следващата вегетация. След прецъфтяване се препоръчва премахване на цветовете, за да се стимулира растеж на луковицата вместо образуване на семена.

Еритрониумът съжителства без проблем с луковични и други цветя, широколистни храсти и декоративни дървета. Дори без цветове листната маса е достатъчно красива. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са