Ъглите - много потенциал в малко пространство

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7145671 www.24chasa.bg

Шкаф, огледало или дори кът за учене е удобен вариант за ъглите

Антрето посреща и изпраща и освен че е важно за първото впечатление, има голямо функционално значение, особено за малкото жилище. Достатъчен е един свободен ъгъл, за да се разположи там портманто. Размерът и елементите му като закачалки, огледало, чекмеджета зависят изцяло от пространството и подхода към останалите помещения. Ако обаче мястото е твърде ограничено, може в ъгъла да се постави просто една закачалка. Стенна или стояща, също зависи от площта, но и от идеята за оформлението заради потенциала тя да се превърне в част от интериора.

Ако предпочитанието е за стенна, мястото под нея може да се използва за поставянето на табуретка или малък пуф.

Ако малкото пространство позволява,

сложете в антрето

голямо огледало

Може да го подпрете на стена, в ъгъл или да го закачите. Добре е да е срещу врата или обърнато към помещение при открита планировка. Това помага за визуалното разширяване на пространството. 

Банята е друга зона в малкото жилище, която обичайно е с ограничена площ. А това прави усвояването на ъглите задължително. Душ кабината изисква повече място и затова най-разумно е да заложите на wet-room. Един ъгъл ще е напълно достатъчен за разполагането на тази т.нар. мокра стая. Още повече че ще се нуждаете само от една преграда, правилен наклон на пода и добра хидроизолация. Предимството на wet-room се крие и в лесната достъпност.

Мивката е друг елемент от банята, чието място в ъгъла изглежда съвсем логично. Ъглов шкаф под нея и конзолни рафтове по височина ще направят тази зона достатъчно функционална. И още един начин за спестяване на място, макар и не в ъгъла - вградено тоалетно казанче.

Най-важна за кухнята е нейната функционалност. В ограничено пространство обаче постигането ѝ изисква внимателно обмисляне.

Мивка точно в ъгъла

не е табу, напротив!

Подобно решение много често се използва например за усвоени балкони. Аналогично е положението и с разполагането на печката или друг масивен електроуред в подобно малко пространство. 

Ъгловите шкафове в кухнята - горни и долни, са препоръчителни за малкото жилище. Внимавайте с горните и височината им с оглед на достъпността. При долните може да се появи проблем с дълбочината. За да не остане неизползвано пространство вътре, купете или поръчайте да ви изработят ъглов шкаф, в който рафтовете са на въртящ се механизъм. Друг вариант са изваждащите се рамена.

Кухненският ъгъл е разумно решение за събиране край трапезата, още повече че може да предложи допълнително място за съхранение под седалките. Пейката под прозореца може да изпълни същата функция. Ако обаче пространството не позволява подобно решение, а фамилията е по-малобройна, то вероятно най-подходяща ще е маса в ъгъла, край която да се ползват сгъваеми столове. Още по-оптимален вариант е сгъваемата маса. 

В малкото жилище и в дневната зона всеки сантиметър е ценен, затова ъгловият диван е добро решение. Но често мястото стига за едно канапе, което в някои миниатюрни жилища вечер се превръща в спалня при липсата на отделна. При свободен ъгъл най-разумно е обособяването на работно място. Конзолни рафтове за допълнително място за съхранение може да се разположат точно над него. Моделът, формата и материалът им зависят от цялостната идея.

Невинаги е задължително ъгълът да се усвои като място за съхранение! От него би могло да се превърне артистично пространство с акцент, в което да се подредят картини и снимки. Още повече че ще можете често да ги сменяте. Това не пречи този кът да е разположен във високата част на ъгъла, а в ниската да има малка масичка, табуретка или пуф, фотьойл. 

Кът за учене е

подходящ за

най-светлия ъгъл

на детската стая, като е важно да се обърне специално внимание на ергономичността и лесния достъп на детето до учебниците и принадлежностите. Ако хлапето е в предучилищна възраст, е разумно да има свой кът за игра, дори и съвсем малък. Разположете го в ъгъл, който не е изложен на течение! Легло, прилепено към един от ъглите, е оптималният вариант за пестене на пространство. Усвояването по височина с рафтове трябва да се съобрази с достъпността. Избягвайте в детската стая, както и в дневната и спалнята масивните горни шкафове, защото те “затварят” визуално пространството.

За спалнята важат правилата, изброени и за останалите зони, но с условието, че е необходим и гардероб. Вграждането му между два ъгъла е един от вариантите.

Осветлението е изключително важно за цялостното възприемане на интериора. Правилният му подбор и умелото му разположение и насочване, включително в ъглите, може да помогнат много за визуалното разширяване на пространството. Същото важи и за подбора и комбинирането на цветовете.

Кътът за отмора е друго решение за усвояване на ъглите. Може да е люлка, висяща от тавана в дневната, или фотьойл в спалнята или детската стая. А понякога дори и едно или няколко растения ще направят наглед забравеното ъглово пространство красиво и живо място в дома.

Още интересни материали четете във втория брой “Малкото жилище”, който вече е на пазара!