С малко усилия може да направим дома неповторим за празниците

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7198865 www.24chasa.bg
Снимки Pixabay.com

Дори и най-консервативните хора са склонни да променят дома си за посрещането на коледните и новогодишни празници. Ето няколко съвета, които ще помогнат на всички за създаването на по-специална атмосфера.

Поработете със светлината. Тя така или иначе е сред символите на тези празници. Поиграйте си да я направите специален елемент. Може да използвате гирлянди, които изобщо не е задължително да са на елхата. Имат място на ефирните завеси, край огледала, на прозорците. Големи светещи елементи със сигурност ще приковават вниманието. Но може да заложите и на нещо ненатрапчиво. Чаените свещи или фенерите са дискретен начин да подчертаете чара на дома или украсата, даже да укажете пътя към трапезата на гостите.

Изборът на определена цветова палитра показва добър вкус. Традиционни комбинации са синьо-бяло-сребристо, червено-бяло-зелено, златно-зелено-бяло, оранжево-зелено-кафяво. Разбира се и екстравагантните комбинации не са забранени. Но независимо от това какво изберете, постарайте се да има елементи преобладаващо в съответния вариант. Много е важно да се съобразите с това какъв е цветът на стените. Ако е много ярък, за празничната декорация изберете пастелни тонове.

Тези, които са по-запалени по дизайна, може да разработят дори определен стил в целия дом. Дали ще е от коледна приказка или нещо модерно, като скандинавски, прованс или еко, е въпрос на избор и възможности. Празничната маса обаче е желателно да впечатлява от пръв поглед.

Използването на естествени материали прави атмосферата много по-приятна. Може вместо да купувате готов венец, да си направите сами такъв, като съберете паднали клонки и ги преплетете. Никой няма да придира за украсата върху венеца, просто защото всичко ще е уникално и неповторимо. Шишарките биха допринесли за неповторимостта, включително на празничната маса. Дали елхата ще е естествена, също е личен избор, съобразен най-вече с традициите в дома. Украсете я в тон с останалата декорация и се постарайте хем да е главен елемент, хем да не е натрапчиво голяма или претруфена.

Наблегнете на семейните ценности. Дали ще е с кът с интересни снимки на фамилията, подготвен специално за празника, или с извезване на имената на всеки на коледен чорап или върху друг текстил, решете сами!

Точно добрият текстил може да е в ролята на добър посланик - че хем у дома е топло и уютно, хем е празнично и по-официално. Може да се декоративни възглавнички или одеяла в подходящи цветове, а защо не и с послания?