Как да приготвим идеалната коледна пуйка

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7203604 www.24chasa.bg

Ако за празниците очаквате много гости, един от най-добрите варианти за основно ястие е печената пуйка - освен че е вкусно, месото й е изключително полезно. А ще един плюс е, че може да се консумира както топло, така и студено. Този вид месо е леко, нискокалорично и хипоалергенно, особено подходящо е за детското меню и лечебни хранителни режими. В пуешкото има най-малко холестерол в сравнение с другите животински храни, а в една порция се съдържат около 60% от дневната доза витамини и микроелементи. Месото обаче не е съвсем лесно за приготвяне - има някои тънкости, които ще ви помогнат да получите възможно най-доброто ястие.

Избор

Разбира се, идеалният вариант е да изберете прясно и младо месо - ще го познаете по светлата и гладка кожа и плътната и еластична текстура. Най-вкусното месо е от птици на възраст 16 седмици и тегло 5 - 10 кг. Месото от по-големите и възрастни птици остава жилаво и сухо, дори и след няколко часа готвене.

Можете да сварите пуйката, да я изпечете, да изпържите месото, да го завиете във фолио и да го сложете във фурната, да направите кайма или да напълните пуйката. Най-популярните плънки са от гъби, кестени, черен дроб, сушени плодове, ядки, ориз, картофи и други зеленчуци. Особено вкусно става месото с плодова глазура или с различни сосове. В някои рецепти се използва вино или шампанско. Пуешкото месо има една особеност - лесно се „адаптира” към други видове меса. Така че ако го комбинирате със свинско, телешко или пилешко, вкусът на пуешкото ще е недоловим.

- Купете пуйката не по-рано от два дни преди приготвянето й. Измийте я веднага под течаща вода отвън и отвътре, подсушете, покрийте с фолио и оставете в хладилник. Замразената пуйка трябва да се размрази бавно в хладно помещение или в студена вода, като водата периодично се сменя. Пуйка с тегло 9 кг има нужда от около две денонощия, за да се размрази.

- Никога не подлагайте на топлинна обработка студено месо - то трябва да е на стайна температура, за да стане ястието сочно и крехко. Затова един час преди началото на готвенето извадете пуйката от хладилника. Можете да ползвате маринати от вода, вино, шампанско, коняк със захар, мед, подправки, лимон, чесън. Месото може да престои в марината до три дни.

- Вместо мариноване можете да натриете месото отвътре със смес от чесън, сол, зехтин, розмарин и да го оставите да престои за няколко часа.

- Напълнете пуйката с плънка (не твърде плътно) и зашийте отвора.

- Как да изпечете месото, за да стане сочно? Поставете пуйката откъм гърдите в тава, застлана с хартия за печене, покрийте с фолио и печете на 170 - 190 °C, като от време на време поливате с получения сос.

- Времето за печене зависи от теглото (включва се и плънката) - на всеки 450 г добавете 18 мин.

още съвети ще намерите в новия празничен брой на списание "Рецепти за здраве", който е на пазара от 13 декември.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Омерзен съм! Това коментира пред "България Днес" Свилен Максимов, бившият съпруг на убитата русенска журналистка Виктория Маринова, по повод разкритията на разследващите за бруталните гаври на душманина й. Вчера стана ясно, че обвинителният акт срещу 21-годишния Северин Красимиров е внесен в съда. Той ще се изправи пред Темида по 3 обвинения -

Бившият футболист на "Арсенал" и "Ливърпул" Джърмейн Пенант се раздели окончателно със съпругата си Алис Гудуин. Новината за краха на брака им разкри самият той. Спортистът и моделката така и не успяха да поправят пукнатините във връзката им след неговото участие във "ВИП брадър". Там Пенант имаше горещ флирт с една от съквартирантките си.

Пореден пример на нагло паркиране засне столичанин, който сигнализира за това в социалните мрежи. Този път шофьорът на скъп немски автомобил се беше настанил върху разделително островче в близост до оживено кръстовище в