Как да приготвим идеалната коледна пуйка

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7203604 www.24chasa.bg

Ако за празниците очаквате много гости, един от най-добрите варианти за основно ястие е печената пуйка - освен че е вкусно, месото й е изключително полезно. А ще един плюс е, че може да се консумира както топло, така и студено. Този вид месо е леко, нискокалорично и хипоалергенно, особено подходящо е за детското меню и лечебни хранителни режими. В пуешкото има най-малко холестерол в сравнение с другите животински храни, а в една порция се съдържат около 60% от дневната доза витамини и микроелементи. Месото обаче не е съвсем лесно за приготвяне - има някои тънкости, които ще ви помогнат да получите възможно най-доброто ястие.

Избор

Разбира се, идеалният вариант е да изберете прясно и младо месо - ще го познаете по светлата и гладка кожа и плътната и еластична текстура. Най-вкусното месо е от птици на възраст 16 седмици и тегло 5 - 10 кг. Месото от по-големите и възрастни птици остава жилаво и сухо, дори и след няколко часа готвене.

Можете да сварите пуйката, да я изпечете, да изпържите месото, да го завиете във фолио и да го сложете във фурната, да направите кайма или да напълните пуйката. Най-популярните плънки са от гъби, кестени, черен дроб, сушени плодове, ядки, ориз, картофи и други зеленчуци. Особено вкусно става месото с плодова глазура или с различни сосове. В някои рецепти се използва вино или шампанско. Пуешкото месо има една особеност - лесно се „адаптира” към други видове меса. Така че ако го комбинирате със свинско, телешко или пилешко, вкусът на пуешкото ще е недоловим.

- Купете пуйката не по-рано от два дни преди приготвянето й. Измийте я веднага под течаща вода отвън и отвътре, подсушете, покрийте с фолио и оставете в хладилник. Замразената пуйка трябва да се размрази бавно в хладно помещение или в студена вода, като водата периодично се сменя. Пуйка с тегло 9 кг има нужда от около две денонощия, за да се размрази.

- Никога не подлагайте на топлинна обработка студено месо - то трябва да е на стайна температура, за да стане ястието сочно и крехко. Затова един час преди началото на готвенето извадете пуйката от хладилника. Можете да ползвате маринати от вода, вино, шампанско, коняк със захар, мед, подправки, лимон, чесън. Месото може да престои в марината до три дни.

- Вместо мариноване можете да натриете месото отвътре със смес от чесън, сол, зехтин, розмарин и да го оставите да престои за няколко часа.

- Напълнете пуйката с плънка (не твърде плътно) и зашийте отвора.

- Как да изпечете месото, за да стане сочно? Поставете пуйката откъм гърдите в тава, застлана с хартия за печене, покрийте с фолио и печете на 170 - 190 °C, като от време на време поливате с получения сос.

- Времето за печене зависи от теглото (включва се и плънката) - на всеки 450 г добавете 18 мин.

още съвети ще намерите в новия празничен брой на списание "Рецепти за здраве", който е на пазара от 13 декември.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата приятелка на изчезналия нападател на "Кардиф Сити" Емилиано Сала - Беренис Шкайр, обвини футболната мафия за трагедията с футболиста. "Разследвайте футболната мафия, защото не вярвам, че е злополука, написа моделката в туитър. - Сърцето ми е разбито. Не мога да го възприема. Аз съм унищожена.

Делото срещу бургаския кримигерой Петър Биберов, известен с култовия прякор Кюфтето, отива на поправителен. Съдът върна обвинителния акт срещу Кюфтето и аверите му заради скандални неточности в обвинителния акт, сред които и записаното от спецпрокуратурата, че бандата е действала само ден, научи "България Днес".

Европроект за над 300 хиляди лева е спечелил близък приятел на Евелин Банев-Брендо и ключов свидетел по делото срещу него за пране на пари, показа проверка на "България Днес". В замяна на солидната субсидия от ЕС треньорът по борба Георги Караманлиев вдига къща за гости в тополовградското село Сакарци.