Безценни съвети за приготвянето на сладкиши и печива (I част)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7233423 www.24chasa.bg
Снимки Pixabay.com

1. За да извадите лесно блата от формата, веднага щом я извадите от фурната, сложете я върху кърпа, намокрена със студена вода.

2. За да разрежете тортата/блата напречно, докато е гореща, разрежете малко с остър нож на мястото, където ще се дели, вмъкнете здрав конец, дръжте го с двете ръце и теглете ту с едната, ту с другата, докато блатът за торта се разреже на две.

3. Изпеченият кекс или блат не се държат във формата. Те трябва да се обърнат веднага и да се оставят с дъното нагоре.

4. Тестото за кекс или тортен блат става пухкаво и леко, като се разбива с широка дървена лъжица.

5. Ако правите бисквити или курабии със свинска мас, добавете и сока от половин лимон, за да туширате аромата на мас.

6. За да опресните засъхнали курабии, кифлички или бисквити, наредете ги в тавичка, напръскайте ги леко с вода, сложете тавичката в по-голям съд с вода и ги затоплете във фурната само за няколко минути.

7. Когато вашите сладки или курабии не могат да се отделят от тавата, сложете тавата да поседи на пара.

8. За да се размие добре брашното в мляко или друга течност, се слага първо в дълбока чиния, налива се по малко от течността, като се бърка постоянно, докато се получи гъста и гладка каша.

9. Когато се забърква тесто в някакъв съд, било за кекс, бисквити или друго, се намазва най-напред с масло съда. Така ще се употреби цялото брашно, без част от него да остане по стените на съда.

10. За да се опресни сух хляб, завийте го във влажна кърпа за 5 минути, после го открийте и сложете за 20 минути в немного гореща фурна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.