Безценни съвети за приготвянето на сладкиши и печива (II част)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7235277 www.24chasa.bg

1. За да се нареже пресен хляб на тънки филийки, без да се разпада, нагрейте ножа на печката или го потопете за една-две минути във вряща вода. По същия начин може да нарежете блат за торта.

2. Хлябът запазва пресния си вид, ако се държи в специална кутия за хляб или в голяма и суха тенджера с плътно затворени капаци.

3. Ако ви останат филийки хляб, препечете ги във фурната и ги счукайте на галета, която може да държите в буркан или кутия. Ще ви послужи за оваляне на кюфтета, за паниране на кашкавал и т.н.

4. Юфка, фиде и макарони се варят на умерен огън, като се пускат във вряща и подсолена вода. За 2 кг макарони или друг вид паста са ви необходими 2 л вода. Изобщо тестените продукти се варят в дълбоки тенджери с леко открит капак, за да се избегне кипенето.

5. Тестените топки като кнедли например се варят, като се пускат в силно вряща подсолена вода. Когато излязат на повърхността, значи са готови.

6. Когато пържите тестени продукти, за да не поглъщат много мазнина, пържете ги на силен огън и в мазнината сложете 1 ч.л. оцет.

7. За да запазите прясната мая за по-дълго време, заровете я или в брашно, или в сол. Ако маята е разтрошена, стегнете я първо в топка и тогава я заровете.

8. Когато печете кекс или пандишпаново тесто, не бива да отваряте печката почти до края, защото тестото ще спадне.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа