1. За да се нареже пресен хляб на тънки филийки, без да се разпада, нагрейте ножа на печката или го потопете за една-две минути във вряща вода. По същия начин може да нарежете блат за торта.
2. Хлябът запазва пресния си вид, ако се държи в специална кутия за хляб или в голяма и суха тенджера с плътно затворени капаци.
3. Ако ви останат филийки хляб, препечете ги във фурната и ги счукайте на галета, която може да държите в буркан или кутия. Ще ви послужи за оваляне на кюфтета, за паниране на кашкавал и т.н.
4. Юфка, фиде и макарони се варят на умерен огън, като се пускат във вряща и подсолена вода. За 2 кг макарони или друг вид паста са ви необходими 2 л вода. Изобщо тестените продукти се варят в дълбоки тенджери с леко открит капак, за да се избегне кипенето.
5. Тестените топки като кнедли например се варят, като се пускат в силно вряща подсолена вода. Когато излязат на повърхността, значи са готови.
6. Когато пържите тестени продукти, за да не поглъщат много мазнина, пържете ги на силен огън и в мазнината сложете 1 ч.л. оцет.
7. За да запазите прясната мая за по-дълго време, заровете я или в брашно, или в сол. Ако маята е разтрошена, стегнете я първо в топка и тогава я заровете.
8. Когато печете кекс или пандишпаново тесто, не бива да отваряте печката почти до края, защото тестото ще спадне.