Поглед в бъдещето: Правят 9 изкуствени еко острова

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7276141 www.24chasa.bg
Снимки inhabitat.com

Дания планира изграждането на 9 изкуствени острова, на които ще се произвежда възобновяема енергия, и които ще станат център за развитие на еко технологии. Идеята е на правителството, а проектът на местната архитектурна и инженерна фирма URBAN POWER.

Групата от острови ще се нарича Holmene и ще се намира на 10 км южно от Копенхаген. Реализацията трябва да стартира през 2022 година, като планът е 6 години по-късно експлоатацията на островите да започне. До 2040 година всичко трябва да работи на пълен капацитет.

За изграждането ще са необходими 26 милиона кубически метра земя. Тя ще дойде от всички инфраструктурни проекти, които са на дневен ред в страната. Предвижда се създаването на пълноценна екосистема от рифове и растения на Holmene. Един от островите ще е база за биологически изследвания, на друг ще има завод за обработка на отпадъци. От тях ще се произвежда енергия, която заедно с тази от вятърните турбини ще генерира годишно над 300 000 мегаватчаса възобновяема енергия.

Сметките на датското правителство показват, че реализацията на проекта ще струва 425 милиона евро, ще генерира 380 бизнеса и ще създаде 12 000 работни места. Оценката за въздействие върху околната среда започва тази година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пламен Пасков публикува снимка на изхвърлени книги в кофа за смет. Публикацията му предизвика вълна от негодувание и коментари в социалните

Актьорът Веселин Плачков, който стана известен с превъплъщението си в Апостола на свободата, крачи доволен по софийските улици с нов задграничен паспорт. Плачков, който е съпруг на певицата Мариана Попова, явно се кани да заведе семейството на екзотична почивка. Преди броени месеци актьорът стана горд татко на момиченце.

Грандиозният трансфер на Станислав Манолев в "Левски" се провали. Ветеранът предпочете офертата на "Лудогорец" пред тази на "сините". Опитният футболист бе напъден от "червените" след идването на Любо Пенев. И бе пред подпис със "сините". Той имаше няколко разговора с изпълнителния директор Павел Колев,