Как да избираме риба

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7282290 www.24chasa.bg

Диетолозите са категорични, че седмичното менюто, в което не е включена риба поне 2–3 пъти, не може да се нарече пълноценно. Рибата съдържа огромни количества витамини, минерали, протеини и мастни киселини, благодарение на което укрепва имунитета, намалява стреса, подобрява състоянието на косата, кожата, зъбите и ноктите. Всичко това обаче важи, ако рибата, която слагаме на трапезата си е качествена. Как да я познаете?

Най-голямата уловка

Ако живеете далече от морето, а ви предлагат прясна морска риба, трябва сериозно да се замислите – напълно е възможно да се опитват да ви продадат размразена риба. Впрочем, тази измама е доста разпространена и в магазините, които са близо до морето.

Истината е, че на съвременните риболовни кораби уловът веднага се подлага на дълбоко замразяване и в този вид, чрез хладилни камиони, се доставя до магазините и ресторантите. Ако някаква част от тази продукция се размрази по пътя или търговците просто искат да задоволят желанието на клиентите си за прясна риба, тя се предлага с етикет „охладена” или „прясна”. Именно поради това, както твърдят експертите, замразената риба е най-безопасна.

Как да познаете прясната риба

1) Огледайте хрилете

Хрилете са един от основните „инструменти“, които ще ви подскажат дали рибата е прясна. Трябва да бъдат ярко червени на цвят, а при някои видове риба може да и тъмночервени. Ако са със сивкав цвят, почернели са или имат лош мирис, не купувайте рибата. Ако рибата е започнала да се разваля, хрилете веднага потъмняват. При рибата, която е многократно размразявана и размразявана, хрилете започват да посивяват.

2) Помиришете

Специалистите съветват, когато купувате риба, да имате доверие на носа, а не ушите си. С други думи, не слушайте това, което ви казва продавачът, а помиришете рибата. Може би ще ви прозвучи парадоксално, но прясната риба не мирише на риба – а има свеж, ненатрапчив аромат на море. Наличието на неприятен, остър мирис е основателна причина да се откажете от покупката.

3) Очи в очи

Очите на рибата трябва да са ясни и прозрачни. Ако са мътни, хлътнали или сухи, рибата е лежала на щанда повече, отколкото е допустимо.

4) Вижте люспите

Блестящите, чисти люспи са признак, че рибата е прясна. Ако става дума за морска риба, на повърхността на люспите не бива да има слуз, но за сладководните това не е показател.

5) Тест за еластичност

Натиснете леко повърхността на рибата – ако остане ямичка, значи рибата не е достатъчно прясна. При скоро уловените риби месото е плътно, еластично и бързо възстановява формата си. Ако сложите рибата в дланта си, тя трябва да стои на едно ниво – ако е започнала да се разваля, главата и опашката увисват.

6) Ако предпочитате филе

Изборът на филе е по-труден, отколкото на цяла риба, затова недобросъвестните търговци често избират за филетиране не най-добрите екземпляри. Най-сигурният вариант е да купите цяла риба и да направите филето самостоятелно – това не е трудно и е доста изгодно. Но ако все пак сте решили да купите филе, можете да се ръководите по изброените по-горе признаци: миризма, плътност и стегнатост на месото, външен вид на люспите. Купувайте филе с кожа, тъй като люспите са „паспортът” на рибата.

7) Не се оставяйте на търговците да ви подведат

Търговците често използват различни уловки, с които да заблудят купувачите – например, продават рибата без главата, за да е по-трудно да се определи доколко е прясна; или пък се опитват да предложат размразена риба за охладена. Дори и ако пазарувате само от проверени места, винаги бъдете максимално внимателни.

8) Месо и кости

Ако вече сте купили рибата и я подготвяте за готвене, обърнете внимание дали костите се отделят лесно от месото. Ако е така, не се радвайте – това е показател, че рибата не е качествена и прясна.

9) В ресторанта

Може би ще ви разочароваме, но повечето ресторанти, които предлагат прясна риба, чисто и просто послъгват. В повечето случаи рибата е замразена, най-вече от съображения за безопасност. Тъй като става дума за продукт, който се разваля много бързо и може да е опасен, би следвало дори да предпочитаме ястията да са приготвени от замразена качествена риба – така ще се застраховаме срещу неприятни изненади.

Охладена риба

Охладената риба е на второ място по качество място след прясната. Трябва да е на хладилен щанд, засипана с бял лед. И тук важат правилата за червени хриле, здрави и лъщящи люспи, бистри очи. Месото трябва да е здраво и сочно, без потъмнявания. Ако рибата е нарязана на парчета, вероятно не е прясна. И при охладената риба има риск всъщност да става дума за замразена и размразена (без да е ясно колко пъти се повтарял този процес).

Замразена риба

Тук изборът е по-труден, отколкото при прясната и охладената – но пък можете да сте сигурни, че рибата поне не е развалена. Правилно замразената риба изглежда добре – чиста и апетитна, без да наподобява парче лед. Правило номер едно е, че рибата може да бъде замразявана само веднъж. Дебелият слой лед на повърхността й е признак, че е подлагана на многократно замразяване, което неизменно ще отрази на вкусовите й качества. Леденият слой трябва да е тънък и без наранявания – пукнатините се появяват при повторно замразяване. Белите петна обикновено са в резултат на дълбоко замразяване. Ако рибата ви се струва твърде лека въпреки ледения слой, значи е замразявана отдавна и изсъхнала, като е изгубила всичката си влага. Когато купувате риба във фабрична опаковка, уверете се, че е запечатана.

Тънкости при сьомгата

Ползата за здравето от червените риби (и най-вече от сьомгата) е всеизвестна. Когато купувате такъв вид риба обаче имайте предвид, че често я боядисват или я хранят с фураж, съдържащ оцветители. Неестествено червената сьомга с къси перки е класически пример за такава фалшификация: рибата, която се е хранила правилно, има по-светъл цвят и дълги перки. Още един признак за некачествена сьомга е, ако при размразяване течността има червен цвят, а самата риба е избледняла. Знак за добро качество е, когато има светли ивици в месото (докато „боядисаното“ филе при срез има равен червен оттенък без жилки). Когато купувате сьомга, имайте предвид, че качествената риба имат тъмен гръб и сребристи страни. Не купувайте рибата, ако по нея се забелязват ярки петна и точки – обикновено те се появяват по време на размножителния период, когато в нея узрява хайверът – а тогава месото става сиво и не е вкусно.

Внимавайте с пангасиуса и тилапията

Експертите препоръчват да не прекаляваме с консумацията на тези видове риба. Пангасиусът се отглежда във Виетнам, в мътните води на река Меконг, където преди години са изсипвани токсични вещества. Първоначално е разрешен за внос в ЕС, но по-късно в рибата са открити тежки метали. Тилапията има подобен проблем – развъжда се в Китай, където към храната й се добавя доста голям процент химически вещества.

Шпротите вид риба ли са

За производството на консервите „шпроти” се използва цаца или херинга. Преди да купите, погледнете датата на производство. Най-вкусните шпроти се правят през есента и зимата, а от април до август консервите се правят от замразена риба. Причина за горчивия вкус на шпротите може да е опушване с течен дим.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Легендата на "Рома" Франческо Тоти иска още едно дете! Той натиска съпругата си Илари Блази за четвърта рожба, пишат медиите в Италия. Бившият капитан на "римските вълци" и тв водещата вече имат трима наследници - две момичета и едно момче. Това явно не е достатъчно за Тоти. Той намекна на половинката си,

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.