Ето какви грешки се допускат при готвене на паста

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7284489 www.24chasa.bg
Снимки Pixabay.com

Има ястия, които изглеждат фасулска работа – като ястията с паста, с ориз или с картофи, но всъщност точно те имат доста особености и почти всички ние допускаме грешки, докато ги готвим. Ето няколко често срещани пропуска на всяка домакиня по отношение на любимата паста.

Рядко варим пастата в достатъчно голяма тенджера

Важно е тенджерата, в която варим паста, да е голяма. Те трябва да бъдат варени в количеството вода, което е оказано на опаковката (дори отгоре). Ако нямате толкова голям съд, по-добре сварете спагетите на два пъти. Няма да ви отнеме кой знае колко повече време, а пък няма да се налагате да ги чупите, или пък да остават недоварени и слепени.

Слагаме пастата, преди водата да заври

Слепване на спагетите ще се получи също, ако ги пуснете в незавряла вода. Изчакайте я да заври, посолете я и чак тогава добавете пастата. Намалете котлона и не слагайте похлупак. Знаете добре, че под похлупак водата ще започне да излиза от тенджерата. Няма нужда да миете котлона след това.

Сипваме мазнина във водата за варене

Зехтинът и изобщо мазнината, с която искаме да подправим пастата, се добавя след нейното сваряване, когато е изцедена от водата. В противен случай тя става много мазна и сосът няма да залепне по нея, съответно няма да я овкуси добри. Вие вероятно добавяте мазнината във водата, за да не лепне пастата, но тук решението ви е друго – разбърквайте често, докато е на котлона и няма да имате грижи със слепнали спагетки.

Спестяваме солта

Често считаме, че солта във водата е излишна, но това не е вярно, защото тя осигурява по-добър вкус на ястието. Не я спестявайте.

Охлаждаме пастата в студена вода

Тази стъпка често е част от навика ни да приготвяме паста, а тя е излишна, защото спира готвенето на пастата. В указанията на опаковката е предвидена тази допълнителна топлинна обработка, така че не протягайте тенджерата към студената вода, когато свърши варенето. Ако пастата ви е необходима студена, изчакайте сама да се охлади. Това няма да трае повече от 10 минути. В това време може да й капнете зехтин, за да остане сочна и да не се слепва.

Изсипваме цялата вода след варене

Обикновено го правим от страх, че сосът ще стане твърде воднист, но по-добре си създайте навик да оставяте по малко вода от варенето на спагетите – с нейна помощ ще постигнете по-добро хомогенизиране на ястието впоследствие. Освен това в тази вода се съдържа скорбяла, която добавя хранителна стойност на манджата ни.

Оставяме твърде дълго пастата без сос

Не зарязвайте пастата да чака соса твърде дълго, защото ще слепне. Другото предимство на това максимално бързо да ги обедините, е, че така овкусяването ще е по-силно.

Не ползваме правилния сос

Има много видове паста – талиатели, пенне, спагетони, фарфале, лингуини и т.н. Едни са тънки и дълги, други са къси и по-едри. За оптимален резултат е добре да съчетаваме пастата с най-подходящия за нея сос, като това касае главно неговата гъстота. По-тънките видове паста си подхождат с по-гъсти и кремообразни сосове, а тези, които имат по-едри форми – с по-редките.

Времето за варене

То е различно за всеки вид паста. Ако е прясна – между 3 и 5 минути. Ако е суха – около 7 минути. Важно за прясната паста е също, че се вари на по-тих огън, защото в досег с твърде вряла вода тестото може да се разпадне. При корите за лазаня е съвсем различно – те се потапят във врялата вода за максимум минута и на малки порции. Трябва да са недоварени, защото ще продължат да се обработват топлинно във фурната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито