Качеството на съдовете, в които готвим е много важно! Ето как да избираме

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7333366 www.24chasa.bg

Да приготвяш ястия за любими хора и приятели в удобни и красиви съдове е истинско удоволствие. За да е здравословна храната, сготвена в тях, е важно, когато ги купуваме, да се съобразяваме със свойствата на материала, от който са изработени, да знаем как да ги използваме оптимално и как да ги поддържаме.

Предимства и недостатъци на различните материали

Известно е, че най-добри за приготвяне на здравословна храна са емайлираните съдове, както и тези от стъкло и керамика, които не взаимодействат с храната за разлика от металните. Специалисти съветват дори отвари и запарки от билки да се приготвят в емайлирани или стъклени съдове.

От чугун

Чугунените съдове са най-дълготрайни, загряват се по-бавно, но дълго задържат топлината и я разпределят равномерно, не се драскат.

Подходящи са за задушени блюда, месо, зеленчуци, ориз. Чугунените тигани са превъзходни за пържене на зеленчуци, месо, палачинки, катми и могат да се използват освен на котлона, във фурната и върху огън.

Важна подробност за вегетарианците и страдащите от анемия е, че храната, приготвена в него, естествено се "зарежда" с желязо, което лесно се усвоява от организма.

Тук важи правилото – приготвената в тях храна трябва да се прехвърля след това в друг съд.

Неудобство е, че са тежки, изискват специална грижа и не са евтини.

Съвет:

Новият тиган се измива, подсушава, намазва се с олио и се "изпича" във фурната на 180 градуса за час. После се избърсва с памучна кърпа и е готов. След готвене не се мие, защото ще ръждяса, а се изтрива с едра морска сол и се забърсва. След като се използва няколко пъти, образува покритие, което го прави по-практичен за готвене, а храната не залепва.

От неръждаема стомана

Стоманените съдове са трайни, износоустойчиви, лесни за поддържане. Използват се при високи температури, корозията не ги плаши и са безопасни за здравето, но трябва да се има предвид, че металът взаимодейства с храната. Подходящи са практически за всичко.

Недостатък е по-слабата им топлопроводимост, но тя може да се повиши с многослойно дъно и алуминиеви елементи.

Съвети:

- Ако се появят бели петна по дъното, те се чистят лесно с лимонов сок или оцет.

- Използвайте хартия за печене, която изолира храната от метала от една страна и от друга ще спестите от препарати за миене на съдове.

С тефлоново покритие

В тефлоновите съдове може да се готви почти без мазнина и да се приготвят диетични ястия, храната в тях не загаря. Подходящи са за всичко – в тях могат да се варят супи, да се задушават зеленчуци, да се пържат картофи, дори да се приготвят пуканки. Важно е да се използват дървени прибори за разбъркване, за да не се надраска покритието, да не се загряват над 250 градуса и да се мият с мека гъба, без абразивни препарати.

Недостатък е, че дори и да спазвате всички тези условия, след 2-3 години тефлоновите съдове могат да станат неизползваеми.

Съвет:

Изберете си тиган със структура на дъното, наподобяваща пчелна пита. Ще забележите колко по-бързо и силно се загрява, в сравнение с обикновените. Спецове твърдят, че храната, приготвена в такъв тиган, е по-здравословна.

Внимание!

При експерименти с животни е установено, че при попадане в организма, съставките на тефлона предизвикват рак и проблеми с имунната система. Твърди се, че дори парите, които се отделят при нагряването му, са опасни. Производителите твърдят, че употребата на тефлона е безопасна, така че решението какъв съд да изберем остава за нас.От стъкло

Съдовете от огнеупорно стъкло почти нямат недостатък, освен чупливостта им. Те акумулират топлината чудесно и дълго запазват ястието топло. Красиви са, не взаимодействат с храната и не унищожават витамините и микроелементите и лесно се измиват. При рязка смяна на температурата стъклото може да се пукне.

От керамика

Храната, приготвена в керамични съдове, е вкусна и здравословна, защото се запазват всички ценни вещества. Други предимства: не загарят, нагряват се равномерно и се мият лесно. В тях може да се готви при висока температура и да се използват метални прибори.

Минус на керамиката е чупливостта й и ниската й топлопроводимост.

Емайлирани съдове

Емайлът е покритие, което се нанася върху съдове от чугун или желязо. Предимства на емайлираните съдове са ниската им цена и това, че в тях може да се приготвя всичко, защото покритието им не взаимодейства с храната и запазва свойствата й. Недостатък на емайла е неговата крехкост затова не бива да се допуска храната да загаря. Ако се наруши целостта на покритието, съдът трябва да се изхвърли, тъй като има вероятност да се получат токсични съединения с метала, от който е направен съдът. Ако дъното на съда загори, залейте го с топла вода и малко сода за хляб, а после почистете без абразивни препарати, за да не разрушите покритието. Трайността на съдовете е средно 2-3 години.

От алуминий

В такива съдове не бива да готвим кисело зеле например, доматено пюре, кисело-сладки сосове, други кисели плодове и зеленчуци, тъй като алуминият си взаимодейства с киселини и основи. Важно е храната да се прехвърли веднага в друг съд след приготвянето й. Много практични са алуминиевите тавички и форми за еднократна употреба, в които ястията и печивата стават бързо и не се налага да ги миете.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,