Градина: 3 начина за отглеждане на кълнове

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7348874 www.24chasa.bg
Снимки Pixabay.com

Отглеждането на кълнове за храна датира още от преди 5000 години най-вече в азиатската кухня. В днешно време микро растенията, кълновете и бейби зеленчуците получават все повече внимание, в което няма нищо чудно.

Кълновете от ядки, протеинови, зърнени и лечебни култури са диетична и здравословна храна с завишено съдържание на полезни вещества. А най-хубавото е, че можете да ги приготвите лесно и в домашни условия, вместо да давате луди пари в големите търговски вериги. Необходими са ви само плитък съд (тавичка, купа), торфен субстрат, буркан, филтърна хартия, памук

В тавичка става лесно

Можете да я използвате многократно

Плитките пластмасови съдове или тавички са много удачен вариант за първи опит в отглеждането на кълнове. Застелете дъното с малко влажен торф. Предварително накиснете семената, които ще засявате във вода за едно денонощие. Така те ще поемат бързо вода, а покълването ще се ускори значително. Разпределете семенцата равномерно върху субстрата и пулверизирайте редовно. Покрийте тавичката с полиетилен или стъкло. Кълновете щеразпикат семенната обвивка до ден-два. А след около 8-10 дни ще можете да ги консумирате. Когато се развият първите един или два несъщински листа и добият приятен зелен цвят подрежете растенията и ги хапвайте, както намерите за добре. Можете да съхраните кълнове в свежо състояние до седмица в хладилника. 

В обикновен буркан

Затворената система работи безотказно

Обикновените стъклени буркани са идеални за отглеждане на кълнове. Стъкленият съд трябва да е чист. В него поставете желаните семена и ги залейте с поне 3 пъти повече вода.

След като семената набъбнат (обикновено е достатъчно едно денонощие) изсипете излишната вода. Затворете буркана с капачка и го оставете на тъмно.

Поддържайте средата в буркана влажна. Когато кълновете прорастнат и развият първите си листчета го преместете на светло. За няколко часа младите растения ще позеленеят. Тогава вече са готови за консумация. Вадете толкова кълнове, колкото са ви необходими.

Останалите могат да останат в буркана до седмица- две, свежи и здрави. Тази затворена система работи безотказно, бързо, а не на последно място и чисто.

Семенца върху памуче

И децата знаят как става

За да отгледате кълнове по този метод, са необходими само плитък съд и памук, марличка, хартия или парче плат.

Постелете хубаво меко легълце на семената и го напоете хубаво с вода.

Ако предварително накиснете семената докато набъбнат, те ще покълнат по-бързо.

Засейте на гъсто. Поддържайте средата мокра. Когато кълновете се развият достатъчно, си отрязвайте с ножичка, колкото ви е необходимо.

Можете да отглеждате кълновете където и както пожелаете. Дори в най- неблагоприятните условия и период от годината ще разполагате със свежа и здравословна храна.

Знаем, че в хранителните ни навици досега не присъстваха такива модерни и завъртяни, ако щете добавки. Но при положение, че е лесно, а и полезно, защо да не опитаме.

Все пак вкусът е едно от малкото сетива, които можем да превъзпитаме.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,