Компютри проектираха къща, построиха я роботи и 3D принтери (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7355979 www.24chasa.bg

В края на февруари в швейцарския град Дюбендорф се появи интересна 3-етажна сграда, наречена DFAB HOUSE - Digital Fabrication and Living. Тя е проектирана от компютри, а голяма част от елементите й са изработени от роботи и на 3D принтер.

Намира се на най-високото ниво на изследователския център NEST в града. Неговата дейност е посветена на борбата със замърсяването на околната среда и на създаването на алтернативни материали и на пълноценното рециклиране на широко използваните.

DFAB HOUSE е с площ 200 кв. м и е резултат от дългосрочното сътрудничество на учени от Швейцарската висша техническа школа в Цюрих с експерти от 30 промишлени компании. Къщата е "умна". Разполага с щори и кухненски електроуреди, които се управляват дистанционно. Има многостепенна система за охрана и новоразработена система за осветление.

В DFAB HOUSE експериментално ще живеят учени от две изследователски лаборатории. Те ще използват пространството и като тестова площадка за нови продукти за строителната и енергийната промишленост. Целта е усъвършенстване на материалите и технологии, за да се строят енергийно ефективни и устойчиви сгради.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.

Все по-видимо побелява Трайчо Трайков, видя "България Днес". Както най-често може да бъде видян на улицата - забързан, с телефон на ухото и облечен в елегантен и марков костюм, бившият енергиен министър крачеше с мощна крачка към поредния ангажимент. Дали откакто антикорупционната комисия го погна с иск за конфискуване на имущество за 2,4 млн. лв.