Направете арка за разкош в градината

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7364245 www.24chasa.bg
Снимка pixabay.com

Декоративните арки за цветя променят много вида на градината и са красиви акценти в нея.

Арката е древен архитектурен елемент, който е актуален през всички времена и успешно използван днес от ландшафтните дизайнери. С нейна помощ можете хармонично да зонирате пространството, да създадете атмосфера на релакс, комфорт и романтика.Тя е и прекрасен начин да аранжирате вертикално пълзящите си цъфтящи /или не/ растения. Можете да монтирате арки на входа на градината, на пътеките, съчетават се и с беседки, и пейки за почивка. Можете да си ги сковете сами от дървени трупи или отрязани клони, или да ги направите от дъски.

Металните арки пък са лесен вариант, тъй като се продават готови в магазините за градинско обзавеждане и украса. Големи, малки, дървени, метални, широки или пък под формата на тунел, те са истинска прелест. Към градинските арки могат да бъдат монтирани и допълнителни модули - например врата или пейка. С това, техните функции се увеличават и могат да се използват и като градинска мебел и като входна врата. Без съмнение те са красив и полезен екстериорен елемент. Общото възприемане на този декоративен елемент зависи до голяма степен от вида на конструкцията и от материала.

Дълготрайност, стабилност, както и привлекателен външен вид по всяко време на годината са основните изисквания за изграждането на арки. За тяхното производство се използват дървени, каменни, пластмасови, тухлени, ковани фрагменти и метал. Тяхната форма и материал зависи до голяма степен от дизайна на самата градина, както и от стила на околните сгради. Преди да направите своеобразна арка, трябва да се запознаете с популярните типове, материали и изисквания за тях.

Майсторът съветва

1. Материалът за производството трябва да бъде надежден, да издържа на натиска на ветровете, снега и други метеорологични условия.

2. Винаги трябва да изглежда красиво: през пролетта, лятото, есента, зимата - с растения или без тях.

3. Размерът трябва да съответства на ръста на всички членове на семейството. При определянето на размерите трябва да се вземе предвид и как ще изглеждат по-късно с растения по тях.

4. Конструкцията на арката трябва да е такава, че виещите се растения свободно да се закрепват на нея.

5. Височината на съоръженията трябва да е такава, че възрастен човек да може свободно да минава под нея, но да не е по ниска от 2 метра. Това се отнася за обикновените градински арки, които не се използват за зониране на пространството.

6. Ширината на конструкцията трябва да е по малка от 1,5 м., иначе, когато растенията се разраснат през тях просто няма да може да се мине.

7. Ако конструкциите ще са в градината целогодишно трябва да ги обработите със специални средства. Например, за конструкция от метал това ще са антикорозионни смес, за дървените - средства против насекоми и гниене вследствие на прекалена влага.

Стилове арки с различна форма

Арките могат да бъдат условно разделени според формата, според материала на производството и според предназначението. При самите детайли на арката изпълнението може да варира, както като използвани материали, така и със специфичната форма и орнаментика. Полукръгли, островърхи, параболични, елипсовидни, с различни центрове и т.н. са част от характерните за различните региони и култури изпълнения:

класическа (овална или полукръгла);

Ар Нуво;

триъгълна;

трапецовидна;

романтична (със закръглени ръбове);

портал (остри ъгли);

абстрактна форма.

Пълзящи цветя и лиани

Мислейки за това, какви цветя да засадите за арката, първата ви мисъл е за катерливите рози. Този градински дизайн е много удобен за отглеждането им: засаждате издънките до арка в желаната форма и това е най-добрият начин да покажете красотата и особеностите на този сорт.

При избора на растенията е важно да имате предвид климатичните особености на региона и сортовете растения, така че по всяко време на годината сводестият дизайн да изглежда привлекателно.

За тази цел са подходящи годишни и многогодишни растения, които трябва да бъдат засадени възможно най-близо до основата на арката.

Тъй като многогодишните растения разкриват напълно своите декоративни качества 1-2 години след засаждането, други едногодишни - ипомея, сладък грах, настурция и др. могат да бъдат засадени до тях за по-бърз ефект. Можете да окачите и саксии с ампелни петунии и бегонии. Декорацията с едногодишни растения ще помогне да се украси бързо арката, докато клематисът или катерливата роза набира сила.

Виещите се рози са класика в градинска украса - те са обемни, имат богата цветова палитра, магичен аромат, и не се нуждаят от много грижи. Храстът се засажда в основата на арката, а след това завързвате издънките към структурата, докато растат. Преди зимата розите се покриват с подходящи материали, така че да не замръзват.

Трябва да съобразите и материала на арката с изискванията на растението. Розите, например, са много чувствителни към студ, така че не е добре стъблата да са в досег със студен метал. Пластмасовите или дървените арки ще бъдат по-подходящи за тях.

Вечнозеленият бръшлян е привлекателен заради буйната си изумрудена зеленина.Жизнеспособен е и не изисква специални грижи. Ще украсява вашата арка дори през зимата. Расте бавно, така че преди да получите резултата, ще трябва да сте търпеливи.

Дивата лоза /Virginia creeper/ също е устойчива на замръзване, непретенциозна е и расте на слънце или в сянка. Понякога е достатъчно само да го подкастрите , за да имате винаги красива арка.

Клематисът е достоен конкурент на розите и цъфти плътно до късна есен. Обича плодородна почва, редовно поливане и торене. Въпреки това, целта оправдава средствата, с богатата си цветова гама клематисът е много красив,а някои сортове имат невероятен аромат. Те трябва да бъде засаден на разстояние 20-30 см от арката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.