Четири златни правила при избора на ипотечен кредит

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7379750 www.24chasa.bg

В края на първото тримесечие от годината, когато пазарът на недвижима собственост в страната бележи едно стабилно ниво и експертите не прогнозират рязко поскъпване на имотите, решихме да проверим кои са най-важните фактори, които всеки трябва да има предвид, когато реши да инвестира в своя бъдещ дом. Допитахме се кои са най-изгодните предложения за ипотечни кредити и как да решим кое от тях да изберем до една от водещите банки в страната, която беше поставена в топ 30 на най-добрите и в Югоизточна Европа – Централна кооперативна банка. Вижте някои полезни съвета от тях.

Ако търсите по-ниска цена – гледайте ГПР

Сред най-важните правила при избора на ипотечен кредит е на първо време да определите целта си. Ако целта е придобиване на имот на най-ниска цена, то трябва да се ориентирате към кредит с по-кратък срок на изплащане и с най-нисък годишен процент на разходите т.нар. ГПР. Показателят ГПР е основен индикатор на цената и пoкaзвa дeйcтвитeлнoтo ocкъпявaнe нa вceки eдин кpeдит, като в общия случай към лиxвeния пpoцeнт пo кpeдитa ce дoбaвят вcички ocтaнaли paзxoди, нacтoящи и бъдeщи, cвъpзaни c нeгo. Разбира се, понякога е възможно в ГПР да са изключени някои еднократни или присъщи разходи и затова е добре да анализирате самата лихва по кредита.

Ако търсите спокойствие и комфорт - определете най-удачната за вас вноска

Дори дадено предложение за ипотечен кредит да изглежда много атрактивно заради краткия си срок на изплащане , не залагайте на това. Определете сами каква е приемливата за вас вноска. Трябва да сте сигурни, че дори при непредвидени обстоятелства или сътресения в доходите, като смяна на работа или старт на нов бизнес, ще имате възможност да обезпечите вноската си. Сроковете са условни – при благоприятни условия и натрупване на собствени средства, едно предсрочно погасяване на кредита може да намали в пъти първоначалният срок на кредита.

Всяка част от годината е подходяща за теглене на ипотечен кредит

Мит е твърдението, че през определени части от годината банките предлагат по-изгодни кредити. Няма най-подходящ период. Желаният имот може да се появи в момент, когато пазарът е „заспал” или „свръхактивен”. Всичко е въпрос на търсене.

Когато сме намерили точният имот , остава да направим избор кой ще финансира придобиването му. Този избор трябва да е информирано направен. Това означава, че ако сме открили най-добрият имот, остава да намерим най-добрата цена и да съобразим с това кой ни я дава. В Централна кооперативна банка винаги се стремим да персонализираме предложенията си така, че да отговорим максимално на това, което се търси. В момента, например, най-добрите лихвени нива по жилищните ни кредити стигат до 2.80%, допълнени от една минимална такса. Всички останали разходи свързани с изготвяне на правно становище и пазарна оценка на имота, нотариални такси при покупка или рефинансиране на ипотечен кредит , се осъществяват за сметка на банката.

Евтиният имот не винаги означава добра сделка

Един от най-полезните съвети към хората, които предстои да се насочат към купуване жилище, е да претеглят внимателно няколко фактора – цел, цена и риск. В някои случаи, когато цената е по-ниска спрямо сходни имоти на пазара, това може да бъде червен индикатор.Такъв тип сделки са високорискови и трябва да се направи задълбочен анализ на причините за по-ниската цена. Затова не се колебайте да се допитате до финансовите си консултанти, за да вземете правилното и най-изгодно за вас решение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и