Четири златни правила при избора на ипотечен кредит

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7379750 www.24chasa.bg

В края на първото тримесечие от годината, когато пазарът на недвижима собственост в страната бележи едно стабилно ниво и експертите не прогнозират рязко поскъпване на имотите, решихме да проверим кои са най-важните фактори, които всеки трябва да има предвид, когато реши да инвестира в своя бъдещ дом. Допитахме се кои са най-изгодните предложения за ипотечни кредити и как да решим кое от тях да изберем до една от водещите банки в страната, която беше поставена в топ 30 на най-добрите и в Югоизточна Европа – Централна кооперативна банка. Вижте някои полезни съвета от тях.

Ако търсите по-ниска цена – гледайте ГПР

Сред най-важните правила при избора на ипотечен кредит е на първо време да определите целта си. Ако целта е придобиване на имот на най-ниска цена, то трябва да се ориентирате към кредит с по-кратък срок на изплащане и с най-нисък годишен процент на разходите т.нар. ГПР. Показателят ГПР е основен индикатор на цената и пoкaзвa дeйcтвитeлнoтo ocкъпявaнe нa вceки eдин кpeдит, като в общия случай към лиxвeния пpoцeнт пo кpeдитa ce дoбaвят вcички ocтaнaли paзxoди, нacтoящи и бъдeщи, cвъpзaни c нeгo. Разбира се, понякога е възможно в ГПР да са изключени някои еднократни или присъщи разходи и затова е добре да анализирате самата лихва по кредита.

Ако търсите спокойствие и комфорт - определете най-удачната за вас вноска

Дори дадено предложение за ипотечен кредит да изглежда много атрактивно заради краткия си срок на изплащане , не залагайте на това. Определете сами каква е приемливата за вас вноска. Трябва да сте сигурни, че дори при непредвидени обстоятелства или сътресения в доходите, като смяна на работа или старт на нов бизнес, ще имате възможност да обезпечите вноската си. Сроковете са условни – при благоприятни условия и натрупване на собствени средства, едно предсрочно погасяване на кредита може да намали в пъти първоначалният срок на кредита.

Всяка част от годината е подходяща за теглене на ипотечен кредит

Мит е твърдението, че през определени части от годината банките предлагат по-изгодни кредити. Няма най-подходящ период. Желаният имот може да се появи в момент, когато пазарът е „заспал” или „свръхактивен”. Всичко е въпрос на търсене.

Когато сме намерили точният имот , остава да направим избор кой ще финансира придобиването му. Този избор трябва да е информирано направен. Това означава, че ако сме открили най-добрият имот, остава да намерим най-добрата цена и да съобразим с това кой ни я дава. В Централна кооперативна банка винаги се стремим да персонализираме предложенията си така, че да отговорим максимално на това, което се търси. В момента, например, най-добрите лихвени нива по жилищните ни кредити стигат до 2.80%, допълнени от една минимална такса. Всички останали разходи свързани с изготвяне на правно становище и пазарна оценка на имота, нотариални такси при покупка или рефинансиране на ипотечен кредит , се осъществяват за сметка на банката.

Евтиният имот не винаги означава добра сделка

Един от най-полезните съвети към хората, които предстои да се насочат към купуване жилище, е да претеглят внимателно няколко фактора – цел, цена и риск. В някои случаи, когато цената е по-ниска спрямо сходни имоти на пазара, това може да бъде червен индикатор.Такъв тип сделки са високорискови и трябва да се направи задълбочен анализ на причините за по-ниската цена. Затова не се колебайте да се допитате до финансовите си консултанти, за да вземете правилното и най-изгодно за вас решение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.