Грешки, които допускаме при правенето на сладкиши

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7382424 www.24chasa.bg

Дори и най-виртуозните кулинари понякога удрят на камък при печенето на сладкиши и други тестени изделия.

Кои са 7-те най-чести грешки, които спъват домакинския ни ентусиазъм в печенето?

Когато ползвате сода вместо бакпулвер

Ако нямате в долапа бакпулвер, не си мислете, че содата може да бъде негов заместител. Това няма как да стане, ама никак. Особено ако правите сладки печива.

Използвате грешната посуда

Едва ли може да объркате метална със стъклена посуда, но някои сладкиши имат своите капризи.

Ако в рецептата има плодове, по-добре заложете на огнеупорна тава, но в повечето случаи металната форма е по-добрият избор.

Мерките не са точни

Ако нямате сладкарски мерилки, а използвате порцеланова чаша за измерване на брашното, уверете се, че е наистина 250 г.

Използвате стара сода бикарбонат

Ако тази подправка е набор на детето ви, по-добре изтичайте до магазина за ново поколение от нея.

За да проверите дали все още е годна, смесете малко от нея заедно с половин чаша топла вода и 1/4 ч.л. оцет. Ако се появят балончета, значи все още става за употреба.

Фурната не пече равномерно

Преди да сложите сладкиша да се пече, бъдете сигурни, че температурата в печката е абсолютно еднаква.

За да разберете дали това е така, загрейте фурната на 180?С и сложете няколко филийки хляб на най-горното и на най-долното ниво на печката. Ако се изпекат еднакво, значи всичко е наред с електрическия уред.

Не намазвате хартийките на мъфините

Цял ден сте майсторите мъфини в кухнята и всичко изглежда обещаващо, но в момента в който махате хартийките на мини сладкишите, съвършеният външен вид на сладките тотално се прецаква. Половината от тях е оставала върху хартията.

Въпреки че на повечето подобни артикули пише, че са незалепващи, най-добре напръскайте с готварски спрей хартийките, преди да сложите в тях тестото.

Намаслявате незалепващите форми

Правейки това, вие компрометирате бухването на вашия кекс. По-добре внимателно освободете краищата на сладкиша от формата, отгоре поставете чиния и внимателно обърнете десерта в нея.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и