Неотдавна на изложението Green Living в канадския град Торонто полската компания Biotrem показа чинии и прибори за хранене за еднократна употреба, направени от пшенични трици. Това е остатъчният продукт, получаван при смилане на зърнената култура за други цели.
В биоразградимата посуда може да се поставя и топла и студена храна, освен това е годна за използване и в микровълнова фурна. Обикновената пластмасова чиния може да се разгради по естествен път за около 500 години, докато пшеничената е възможно да се разпадне напълно чрез компостиране в рамките на месец.
Зад Biotrem стои земеделският производител Йержи Висоцки, който през годините експериментира, за да използва остатъците от пшеницата. В един момент открива, че смесването им с вода, пресоването, нагряването и херметизирането водят до получаването на здрав материал. После създава и първата машина. В момента в стопанството му има капацитет за производството на 15 милиона биоразградими чинии, купички и прибори годишно.