Ето ги първите 7 идеи за възстановяването на "Нотр Дам"

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7427069 www.24chasa.bg
Масимилиано и Дориана Фуксас Снимки dezeen.com

Веднага след пожара, който погълна преди 2 седмици част от катедралата "Нотр Дам", френският премиер Едуар Филип обяви, че ще има международен конкурс за проект за възстановяването. Засега условията му не са обявени, но архитекти от цял свят вече показват гледните си точки за новия облик на емблематичната за Париж историческа сграда. Ето първите 7 идеи.

Масимилиано и Дориана Фуксас предлагат съвременен покрив и стрела, изработени с кристал Бакара. Според италианските архитекти той ще напомня за крехкостта на историческите обекти и за духовността им, а светлината ще е символ на нематериалното.

Френският дизайнер Матю Льоханьор смята, че на мястото на унищожената стрела и на част от покрива трябва да има структура, покрита със злато, която прилича на пламък. Според него това ще държи жив спомена за катастрофата, но вече превърната в произведение на изкуството.

Vizumatelier от Братислава предлага да се построи невисока кула, от която към небето постоянно да има лъч светлина. Според дизайнерите така се пресъздава идеята на оригиналната стрела - да е връзка между земята и небето.
Kiss the Architect, кипърско студио, базирано във Великобритания, има доста нестандартна визия за катедралата с идеята си на мястото на стрелата да се постави еклектична структура от арки и топки.

Предложението на бразилското AJ6 Studio в голяма степен се доближава до оригиналния облик преди пожара, но е от витражи. И в това хрумване е вплетено разбирането за връзката между земята и небето.
Руският архитект Александър Неровня предлага комбинация от изцяло стъклен покрив и стрела с дизайна на падналата. Според него по този начин хората ще виждат силната връзка на историята със съвремието.
Френският архитект и художник Давид Деру смята, че разпознаваемият дизайн на "Нотр Дам" трябва да бъде максимално съхранен, но с малко съвременен прочит, за да се запази идеализма около катедралата.

Давид Деру

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.