Нещо вкусно: От стария козунак става нов сладкиш (рецепти)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7431272 www.24chasa.bg

Ако седмица след Великден ви втръсне от вкуса на козунака или пък той започне да изсъхва, можете с остатъците от него да сътворите нещо ново и още по-сладко. Ето няколко идеи.

Козуначено суфле

Продукти:

4 филии стар козунак

4 с.л. захар

2 бр. яйца

200 г цедено кисело мляко - за глазура (може и със заквасена сметана)

350 мл прясно мляко

шоколадови пръчици или парченца пресни плодове

Начин на приготвяне:

С миксер се разбиват млякото, яйцата и захарта. Нарязваме козунака на малки кубчета и ги прибавяме към млякото. Объркваме добре и слагаме да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като изстине, внимателно със шпатула отделяме десерта от стените на съда и го обръщаме върху чиния. Отгоре покриваме с дебел слой цедено кисело мляко и поръсваме с шоколадови пръчици или пресни плодове.

Хубав детски десерт

Продукти:

1 козунак (500 гр.)

1 л. прясно мляко

1 ябълка

4 яйца

1ч.ч. захар

1 ванилия

стафиди

настъргана лимонова кора

Начин на приготвяне:

Козунака се надробява в прясното мляко. Добавят се стафидите и настърганата ябълка. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавя се ванилията, лимоновата кора и се смесват двете смеси. В тавичка се карамелизира две три лъжици захар и върху карамела се изсипва сместа. Пече се на водна баня в умерена фурна.

Крем козунак

Продукти:

1 козунак

400 гр кисело плодово мляко

8 с.л. конфитюр или мармалад

200 гр смели орехи

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се натрошава козунака. В друг съд се смесват млякото и конфитюра и се прибавят към натрошения козунак. Всичко се разбърква добре и се оставя за няколко часа в хладилника да се изстуди. Кремът се сервира в десертни купички поръсен със смлените орехи.

Козуначен сладкиш със стафиди

Продукти:

8 филийки сух козунак

4 яйца

3 лъжици стафиди

3 с.л масло

1/2 ч.ч кафява захар

1/2 ч.ч захар

2 и 1/2 ч.ч прясно мляко

1ч.ч течна сметана

Начин на приготвяне:

На дъното на тавичка се разтопява маслото. Разстила се равномерно кафявата захар върху маслото. Върху сместа от маслото и захарта се нареждат парченцата козунак и се поръсват със стафидите. С миксер се разбъркват яйцата и захарта и след това се прибавят прясното мляко и сметаната. Разбърква се по получаването на хомогенна смес, с която се заливат парчетата козунак. Фурната се загрява на 170 градуса. Тавата се покрива с фолио и се пече за около 50-60 минути. След като се изпече и изстине добре, сладкишът се обръща в плоска чиния и пожелания се гарнира с пресни плодове.

малък съвет:

А най-лесният вариант е да натрошите в купа стария козунак, да го полеете с нещо ароматно – кафе, бренди или лимонов ликьор, да добавите крем Маскарпоне, което е подсладено на вкус. Разбърквате и разделяте в купички.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Молех се да стигна до родината, прокуратурата не ми даваше документ, че съм българин, казва екстрадираният от Сърбия Боцев Още една присъда записа в биографията си известният крими герой, сочен за наркодилър, Виктор Боцев-Джуката! Преди дни апелативният спецсъд потвърди на втора инстанция присъдата му от 9 г. като тартор на наркобанда.

Никак не го харесвам, фен съм на ЦСКА, казва актьорът Христо Пъдев "Не харесвам футболиста Козмин Моци!" Това заяви пред "България Днес" определяният за негов абсолютен двойник актьор Христо Пъдев. Той играе изключително успешно една от главните роли в хитовия сериал "Господин Х и морето" по Нова телевизия.

Кой е той Нападателят на "Левски" Станислав Костов прави най-силния сезон в кариерата си. Той е лидер сред голмайсторите в Първа лига с 24 попадения. Това е почти толкова, колкото имаше в цялата си кариера досега - 27. С добрите си игри той намери място в националния отбор и попадна в полезрението на редица чужди клубове.