Най-добрият български интериор на малко жилище за 2018 година: Лек поклон към миналото

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7468334 www.24chasa.bg
Старият мрачен хол е превърнат в светло и красиво пространство

Този интериор на архитект Ивета Попова спечели първо място в категория "Малкото жилище" в традиционния конкурс на списание "Идеален дом". Публикувахме го в броя от месец юли миналата година.

Снимки Асен Балабанов

Апартаментът е успешен пример за това как трябва да се аранжира жилище в кооперация, чиято история започва от първите десетилетия на миналия век.

Току-що ремонтиран и изцяло обновен, малкият дом очаква първите си гости. Защото това е един от много популярните днес софийски адреси на известна международна онлайн платформа за наемане на жилища. За арх. Ивета Попова обаче временното обитаване от различни хора не е причина да се ограничи с козметично освежаване, напротив. Тя предприема сериозна реконструкция на стария мрачен и порутен апартамент, чрез която го преобразява неузнаваемо. Професионалният й подход включва подмяна на всички инсталации, врати и прозорци, на настилки, боя и облицовки.

Променя се и старото разпределение, според което на 44 квадратни метра площ е имало хол и кухня плюс баня с тоалетна. Сега бившата кухня е превърната в спалня с прозорец, откриващ хубава гледка към Витоша в далечината. Един от върховете на планината се вижда от голямото двойно легло с тапициран гръб. В неголямата стая няма място за гардероб и неговата роля поема спускащ се от тавана метален стелаж със закачалки. Непретенциозно, но много практично решение за подобни случаи. Под закачалките е разположен комод, а в цялата съвременна обстановка прозира лека нотка на носталгия по миналото, по онези далечни години от ХХ век на спокойствие и простота в бита. Ретронастроението идва от красивия губер, метнат на леглото, но и от интересно боядисаната на две части стена. Сивата долна половина е търсена препратка именно към 50-70-те години, когато така се оцветяваха стените и от декоративна, и от практична гледна точка. Към него арх. Попова е добавила още един детайл на стената - гипсов таблен орнамент.

Този ефектен детайл присъства и в дневната част, която включва новата кухня, намерила своето място тук, както и малка трапезария. Неголямото помещение звучи просторно, защото отделните зони са оформени от леко обзавеждане със специално подбрани мебели и аксесоари. Просторът и изобилната светлина се подсилват и от искрящата белота, в която е потопен холът. Бели врати, таван и стени, бели мебели излъчват чувство за чистота и лекота. В графичната гама се вписва и бледосивият тон от тапицерията на дивана и завесите, а светлото дърво на паркета и корпусните мебели облагородява красиво интериорната картина.

Важно е да се подчертае изборът на естествен паркет за цялото жилище - топлата подова настилка започва още от входното пространство. Архитектката нарочно е предпочела паркета, а не плочки дори за антрето, отново като реверанс към миналото, към старата сграда. За нея е важно архитектура и интериор да са в съответствие и взаимно да се допълват. Освен това, когато подът е от един вид покритие, интериорът звучи цялостно и хармонично, а това е от особено значение за малкото пространство. Плътна тюркоазена стена в антрето разчупва общия бял фон и звучи интригуващо.

Гарсониерата е обновена с добре премерен бюджет, като обаче не са пестени средства за основни неща като пода, дограмата, банята, дръжките на мебелите и електрическите ключове например. Със своята леко ретро форма те също отправят поклон към миналото, интерпретирано по модерен начин.

В спалнята - легло, изработено по индивидуален проект
В спалнята - легло, изработено по индивидуален проект

Стелаж със закачалки и лек комод. На стената - декорация с плочки на италиански бранд, с които е облицована и банята
Стелаж със закачалки и лек комод. На стената - декорация с плочки на италиански бранд, с които е облицована и банята

Най-добрият български интериор на малко жилище за 2018 година: Лек поклон 
към миналото

Паркет в антрето
Паркет в антрето