Най-добрият студентски проект за 2018 година: Частна резиденция на няколко нива и с релакс зона

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7474276 www.24chasa.bg

Това е преддипломният проект на Владимир Василев, студент в пети курс на катедра "Интериор и дизайн в архитектурата" при Архитектурния факултет на Университета за архитектура, строителство и геодезия. Публикувахме го в броя на списание "Идеален дом" през септември миналата година.

Концепцията за частната резиденция се основава на контраста между грубите традиционни зидарии и изчистените форми на бетона и дървото. Къщата следва характеристиките на имота, който се отличава с огромна денивелация, което пък позволява тя да се развие на няколко нива, всяко с директен достъп до терена.

Главният вход е от източната фасада и е на кота нула. От него директно се попада в по-представителния преден двор, докато в задния се влиза от западната страна на сградата, на кота -4 метра. Това е мястото с външния басейн, предназначено за семейството и близкия кръг гости и предлагащо по-интимна и изолирана обстановка.
Архитектурната форма на резиденцията е правоъгълна, разсечена от две стени на три зони - публична, гостна и зона за обслужващия персонал. Самата жилищна площ за собствениците е разгърната като дървен олекотяващ обем, разположен върху останалата масивна част от камък и бетон.
В интериора централно място е определено за трапезарията - масата за хранене има директен визуален и функционален контакт с входното фоайе. Дневният тракт е разположен в източния край и заема мястото, откъдето се разкрива най-хубавата гледка.
Долното ниво е отделено за релакс зоната, която има пряка връзка с открития басейн. С достъп до него е и частната винарна с бар. Ту са и спалните за гости, за които е осигурено достатъчно уединение чрез свързващия ги коридор. А спалните на собствениците са в отделна галерия на последното ниво, достатъчно отделени от публичната част. но чрез атриума на къщата от нощната зона може да се слезе директно долу.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пожар е избухнал в ТЕЦ “Марица Изток 2”. По предварителна информация при ремонтни дейности се е запалил един от комините в централата, който по-късно се е

Вратарят на "Реал" (Мадрид) Тибо Куртоа бе издебнат с красива брюнетка по време на почивката си. Двамата отмарят на Ибиса. Медиите на Иберийския полуостров бързо разконспирираха коя е новата мацка до стража. Оказа се, че новата му тръпка е известният испански модел Сара Солдати. Двамата не се притесняват да демонстрират близост,

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,