Най-добрият студентски проект за 2018 година: Частна резиденция на няколко нива и с релакс зона

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7474276 www.24chasa.bg

Това е преддипломният проект на Владимир Василев, студент в пети курс на катедра "Интериор и дизайн в архитектурата" при Архитектурния факултет на Университета за архитектура, строителство и геодезия. Публикувахме го в броя на списание "Идеален дом" през септември миналата година.

Концепцията за частната резиденция се основава на контраста между грубите традиционни зидарии и изчистените форми на бетона и дървото. Къщата следва характеристиките на имота, който се отличава с огромна денивелация, което пък позволява тя да се развие на няколко нива, всяко с директен достъп до терена.

Главният вход е от източната фасада и е на кота нула. От него директно се попада в по-представителния преден двор, докато в задния се влиза от западната страна на сградата, на кота -4 метра. Това е мястото с външния басейн, предназначено за семейството и близкия кръг гости и предлагащо по-интимна и изолирана обстановка.
Архитектурната форма на резиденцията е правоъгълна, разсечена от две стени на три зони - публична, гостна и зона за обслужващия персонал. Самата жилищна площ за собствениците е разгърната като дървен олекотяващ обем, разположен върху останалата масивна част от камък и бетон.
В интериора централно място е определено за трапезарията - масата за хранене има директен визуален и функционален контакт с входното фоайе. Дневният тракт е разположен в източния край и заема мястото, откъдето се разкрива най-хубавата гледка.
Долното ниво е отделено за релакс зоната, която има пряка връзка с открития басейн. С достъп до него е и частната винарна с бар. Ту са и спалните за гости, за които е осигурено достатъчно уединение чрез свързващия ги коридор. А спалните на собствениците са в отделна галерия на последното ниво, достатъчно отделени от публичната част. но чрез атриума на къщата от нощната зона може да се слезе директно долу.

Най-добрият студентски проект за 2018 година: Частна резиденция на няколко нива 
и с релакс зона

Най-добрият студентски проект за 2018 година: Частна резиденция на няколко нива 
и с релакс зона

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия