Ще гледат лозя на покрива на сграда

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7482307 www.24chasa.bg
Снимки Facebook CRA-Carlo Ratti Associati

В един от най-оживените райони на Милано ще се появи истински лозов масив, който ще бъде разположен на покрива на нова офисна сграда. Проектът се нарича VITAE и е на бюрото Carlo Ratti Associati, а консултант е италианският консорциум Habitech, специализиран в "зеленото" строителство. Строителството на необичайното здание трябва да започне в края на тази година.

На първия етаж ще има фермерски ресторант, а нагоре ще се разположат офиси и онкологичният изследователски център ICOM, както и хотелска част за учените, които ще работят в него. Архитектурата на сградата е такава, че на практика покривът започва от улицата и постепенно се издига, давайки голяма площ за лозовите насаждения.

Хидропонна система ще помага за отглеждането им, а край тях ще има големи пространства за отдих. Проектът на Carlo Ratti Associati е част от открояващата се тенденция в големите градове да има не само вертикални градини в жилищните сгради, а и мини стопанства за производство на храна.

Ще гледат лозя на 
покрива на сграда

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия