Изоставени жп гари ще станат паркове

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7486588 www.24chasa.bg
Снимки inhabitat.com

Холандското студио OMA и миланското Laboratorio Permanente спечелиха конкурса за трансформирането в еко паркове на две изоставени жп гари в Милано.

Проектът е наречен Agenti Climatici и е част от цялостните усилия на властите и неправителствени организации за възстановяване на пост-индустриални пространства в периферията на града. Обект на трансформацията са Scalo Farini с площ 468 301 кв. м и Scalo San Cristoforo, чиято площ е 140 199 кв. м.

Scalo Farini, който е в южната част на града, е проектиран като "зелена" зона, която ще спира топлите ветрове и ще редуцира замърсяването на въздуха от автомобилите.

Scalo San Cristoforo е на север и ще е "синя" зона с много водни площи, които трябва да създадат охлаждащ микроклимат. Парковете ще разполагат с много и разнообразни пространства за отдих и с дълги велоалеи.

Изоставени жп гари
ще станат паркове

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия