Технология: Оригами може да пази сгради от вибрации (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7524373 www.24chasa.bg

Американски и японски учени от Университета във Вашингтон създадоха структура с уникални механични свойства, благодарение на които може да омекотява силата на удара. Според специалистите технологията може да се използва в строителството - за абсорбиране на вибрациите в сградите, но и в други области.

Идеята е базирана на изкуството оригами за създаване на фигури чрез сгъване на хартия, но без използването на лепило и ножици. Учените са тествали много компютърни модели, преди да създадат идеалната структура от 20 сегмента, всеки с триъгълна форма.

Фигурите са изработени от картон с дебелина 0,5 мм, височината на отделния цилиндър е 35 мм, а радиусът с размер от 36 мм. Отделните части са съединени помежду си с пластмасови елементи с дебелина 1,6 мм, които са подредени по различен начин, за да поемат по-добре силата.

При удар структурата като оригами поема инерцията и я предава по дължината на структурата. При движението си обаче силата така намалява, че изобщо не достига до крайния сегмент. Според изобретателите тяхното оригами е приложимо например при изработката на предпазни каски, за смекчаване на приземяването на ракети или дронове и в автомобилостроенето за редуциране на последствията при удар.

Засега това е експериментален модел за практически тестове, но планът е да се изработи и от метаматериал. Това са изкуствено създадени материали, на които предварително се задават свойства, които се срещат рядко или са необходими за определена цел.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синята легенда и бивш национал Даниел Боримиров може да не рита отдавна, но финтира умело с маската си. Топпапараците на "България Днес" уловиха футболиста да носи по четири различни начина предпазното си средство в рамките на няколко минути. Боримиров ту е покрил цялото си лице, ту сложил маската под носа си, ту го дърпа напред-назад

Най-накрая чисто голите гърди на Джени Суши се появиха и на родна земя. "България Днес" първи ви показва нецензурирана версия на кадрите, които боксовата репортерка направи за шведското издание на "Плейбой" по-рано през годината. Станалата популярна покрай боксьора Кубрат Пулев журналистка се съблече за мъжката библия на 41-годишна възраст

Боксовата сага между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа има три възможни варианта за разрешаване, научи "България Днес" от източници, замесени в преговорите. Първоначално битката беше насрочена за юни, но се отложи за неопределено време заради пандемията коронавирус. Заразата все още не е затихнала и това затруднява избора на място на срещата