Технология: Оригами може да пази сгради от вибрации (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7524373 www.24chasa.bg

Американски и японски учени от Университета във Вашингтон създадоха структура с уникални механични свойства, благодарение на които може да омекотява силата на удара. Според специалистите технологията може да се използва в строителството - за абсорбиране на вибрациите в сградите, но и в други области.

Идеята е базирана на изкуството оригами за създаване на фигури чрез сгъване на хартия, но без използването на лепило и ножици. Учените са тествали много компютърни модели, преди да създадат идеалната структура от 20 сегмента, всеки с триъгълна форма.

Фигурите са изработени от картон с дебелина 0,5 мм, височината на отделния цилиндър е 35 мм, а радиусът с размер от 36 мм. Отделните части са съединени помежду си с пластмасови елементи с дебелина 1,6 мм, които са подредени по различен начин, за да поемат по-добре силата.

При удар структурата като оригами поема инерцията и я предава по дължината на структурата. При движението си обаче силата така намалява, че изобщо не достига до крайния сегмент. Според изобретателите тяхното оригами е приложимо например при изработката на предпазни каски, за смекчаване на приземяването на ракети или дронове и в автомобилостроенето за редуциране на последствията при удар.

Засега това е експериментален модел за практически тестове, но планът е да се изработи и от метаматериал. Това са изкуствено създадени материали, на които предварително се задават свойства, които се срещат рядко или са необходими за определена цел.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.