Нещо вкусно: Кекс карамел

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7524438 www.24chasa.bg

Необходими продукти:

за карамела:

1/2 ч.ч. захар

1/2 ч.л. вода

за крема:

3 яйца

1 ванилия

1 ч.ч. захар

2 ч.ч. мляко

1/4 ч.ч. мляко на прах

за кекса:

2 яйца

1 ванилия

1/2 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. олио

1 1/4 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. мляко

2 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.ч. какао

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180°С. Пригответе метална форма за кекс и я поставете в тава или огнеупорен съд, в който да налеете по-късно вода.

2. Разбийте добре с миксер или с блендер яйцата за крема със захарта, ванилията, прясното и сухото мляко. В отделен съд сложете яйцата за кекса и ги разбийте с ванилията, захарта, млякото, олиото, брашното с бакпулвера и какаото. Сложете захарта за карамела в малък съд на котлона и прибавете водата. Оставете я да се разтопи и да добие златист цвят.

3. Излейте карамела на дъното на металната форма за печене и леко го разнесете по стените на съда. Веднага добавете сместа за крема, а след това и тестото за кекса.

4. Налейте гореща вода в съда, в който сте поставили металната форма и сложете сладкиша да се пече за около 50 мин във фурната. Оставете го да се охлади и го сложете в хладилника за няколко часа. Обърнете го в поднос или голяма чиния преди да го разрежете и поднесете, като преди това потопите дъното на формата в гореща вода за няколко минути.

Тестото за кекса е нормално да потъне в сместа на крема при добавянето му в металната форма.

За още вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите кулинарни предложения, с които ще впечатлявате и семейство, и гости. Ще научите по какво се различават синтетичните витамини от натуралните и и дали може да заменят разнообразното хранене. Ще разберете повече за коварните храни, които всеки ден консумираме, и какви може да бъдат техните странични ефекти. Тук са и шест ястия с месо, подходящи за лека вечеря.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите сладкиши по света.

Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни палачинки за съботната сутрин. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с кимиона – подценения извор на здраве, а наш специален гост е Славея Николов от Tasty Food for Busy Mums, която споделя рецепти чак от Лондон. От Стаси Петрова, създател на блога „И трохичка не остана“, ще научим какви са сладките й кулинарни попадения от последните месеци.

В броя ще откриете кои са тънкостите при приготвяне на перфектното барбекю – от това как да избирате месото за него през маринатата и до изпичането, както и как да станете виртуози на домашните бургери. Тук е и седмично меню срещу целулит. Ще ви посъветваме как да станете майстори на салатения дресинг. Ще ви срещнем със средиземноморската кухня, сочена като храната на дълголетниците.

От консултанта по хранене и фитнес треньор Страхил Иванов ще разберете как всеки може да изглежда добре с готвена храна и без лишения. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа