Градина: Как да имаме красиви петунии (III част)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7544632 www.24chasa.bg

Петунията е най-емблематичното цвете от месец май до края на есента. Виждаме я навсякъде - по паркове и градинки, на балкони и тераси, засадена в най-разнообразни съдове или направо в земята в различни форми. Но как да изберем подходящите за нас и да се грижим добре за тях?

Калибрахоето е мини копие на петунията, като разликата между тях е само в листата. Е, и в това, че са напълно различни видове. Основен сорт е Million bells или Superbells и двете наименования значат само едно - милион цветчета на едно растение. Цветовете са тип фунийка или кичести във всички тонове на розово, червено, жълто, лилаво, оранжево или двуцветни.

Калибрахоето е дълго и много цъфтящо и изисква по-малко грижи в сравнение с петунията. Не се нуждае от почистване на прецъфтелите цветове, защото се самоочиства и е доста здраво растение що се отнася до атмосферните условия.
Най-добре се представя в кошница или сандъче, но може да се използва и като почвопокривно в градината. Експлозията от цветове на калибрахоето не може да се сравни с нито едно друго растение. Образуването на семена тук не е предпоставка за намаляване на цъфтежа, а и вероятността при засяване да се развият идентични с майчиното растение цветове е много голяма.

От какви грижи имат нужда
Първото и най-важно действие, което трябва да извършим, когато купим петунии или калибрахое, е проверка на кореновата система. Независимо от размера на саксията и двата вида развиват силна коренова система, която се увива по дъното на й и излиза през дренажните отвори, търсейки вода и хранителни вещества. Това е сигурен знак, че трябва да се пресадят спешно, въпреки че растението цъфти. Препоръчително е новата саксия да бъде с 6-8 см по-широка от работната. Субстратът трябва да е добре отцедлив и по възможност да бъде смесен с бавноразградим тор. Това не отменя редовното подхранване с течен балансиран тор или с по-висока концентрация на калий за цъфтеж, а защо не и тор за листно подхранване.
Ако искате обилен цъфтеж без паузи, подхранвайте веднъж на две седмици или най-рядко веднъж в месеца. Все пак не превишавайте дозата, определена на опаковката на препарата, за да не преторите. Предозирането води до деформиране и обезцветяване на листата, което от своя страна се отразява и на растежа, и на цъфтежа.

Внимавайте с поливането!
Ако растенията редовно изпитват недостиг на вода, няма да цъфтят обилно, а и цветовете ще бъдат по-дребни. Засушените растения се мъчат, не растат и не цъфтят. Това обаче не значи, че обичат да "плуват". И петунията, и калибрахоето не понасят задържане на вода в саксията, затова трябва добре да се погрижите за дренажа. Преполятите растения загиват за часове.
Съветът, ако се случи да преовлажните почвата, е да извадите растението от саксията без да наранявате корените и да го оставите на добре проветриво място, но не пряко огрявано от слънчевите лъчи. Под него поставете кърпа или друг абсорбиращ материал с цел да поеме излишната вода от почвата.
След като просъхне, го върнете внимателно в саксията и не поливайте, докато не се убедите, че наистина има нужда от това.
За избягване на такива стресови ситуации е хубаво да проверявате всяка саксия поотделно. Това става като пъхнете пръст в почвата на дълбочина до второто кокалче. Ако усещате, че е суха, полейте, докато водата не започне да изтича от дренажните отвори на саксията. Друг вариант е да повдигате саксията. Ако ви се струва лека, поливате, ако е тежка - не поливате.

Засадените директно в градината растения са сравнително по-толерантни от тези в саксии. Поливат се през 3 дни, защото по време на растежа нуждите на растението от вода се променят. Влияние оказват и факторите на околната среда - високите температури през лятото или сухият вятър са предпоставка за по-често поливане - може да се наложи дори два пъти на ден.

За обилен цъфтеж - пряка слънчева светлина!
Въпреки това и двата вида понасят леко засенчване в най-горещите часове на деня или шарена сянка. Ако растенията са огрявани само от една страна, те ще растат именно в тази посока. Това налага или завъртане на саксията от време на време, или прищипване на върховете на леторастите. Независимо дали е бордюрна, или каскадна петунията, ако е засенчена прекалено много, ще издължи междувъзлията си и ще стане рехава и слаба. Подрязването на леторастите помага за сгъстяване, но цветето трябва да се премести на по-огрявано място, за да се избегне повторно издължаване. Цъфтежът при засенчени петунии е доста редуциран и незадоволителен. За калибрахоето важи същото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана