Колко време може да се съхраняват препаратите за дома?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7560127 www.24chasa.bg
Снимки Pixabay.com

Често се случва да държим с месеци вкъщи различни препарати - за миене на чинии, на бани, на метални повърхности, обезмаслители и други, без да се замисляме за срока им на годност.
А трябва да внимаваме, защото в най-добрия случай може просто да загубят полезните си качества, но в най-лошия да станат опасни за здравето. Ето кой препарат докога може да се използва.

* Прахът за пране започва да губи качествата си около половин година, след като опаковката е отворена. Ако тя не е отваряна, може да се използва и до 1 година.
* Капсулите за пране не трябва да се пазят повече от 15 месеца. Освен това е важно по време на съхранението опаковката да не бъде наранявана по никакъв начин.
* Омекотителят влошава качествата си след около 6 до 12 месеца след отварянето. Ако сте купили бутилка, но сте я отворили едва на третата година, бъдете спокойни, че омекотителят все още е годен за използване. Преди употреба задължително разклащайте добре течността.

* Содата за хляб не трябва да се използва повече от 12 месеца, след като опаковката е отворена.
* Белината е годна до 12 месеца след датата на производство. 6 месеца след отварянето обаче течността започва да понижава ефективността си и да повишава токсичността си.
* Кислородната вода губи качествата си за около 30 до 45 дни. Ако се съхранява на тъмно и хладно място, срокът може да е и 6 месеца.
* Препаратите за миене на стъкло са ефективни максимум до 2 години.
* Лаковете за метални повърхности са годни до 3 години според марката, но ако по-рано забележите бучки или друг вид течност в опаковката, значи продуктът се е развалил и трябва да го изхвърлите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда