Колко време може да се съхраняват препаратите за дома?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7560127 www.24chasa.bg
Снимки Pixabay.com

Често се случва да държим с месеци вкъщи различни препарати - за миене на чинии, на бани, на метални повърхности, обезмаслители и други, без да се замисляме за срока им на годност.
А трябва да внимаваме, защото в най-добрия случай може просто да загубят полезните си качества, но в най-лошия да станат опасни за здравето. Ето кой препарат докога може да се използва.

* Прахът за пране започва да губи качествата си около половин година, след като опаковката е отворена. Ако тя не е отваряна, може да се използва и до 1 година.
* Капсулите за пране не трябва да се пазят повече от 15 месеца. Освен това е важно по време на съхранението опаковката да не бъде наранявана по никакъв начин.
* Омекотителят влошава качествата си след около 6 до 12 месеца след отварянето. Ако сте купили бутилка, но сте я отворили едва на третата година, бъдете спокойни, че омекотителят все още е годен за използване. Преди употреба задължително разклащайте добре течността.

* Содата за хляб не трябва да се използва повече от 12 месеца, след като опаковката е отворена.
* Белината е годна до 12 месеца след датата на производство. 6 месеца след отварянето обаче течността започва да понижава ефективността си и да повишава токсичността си.
* Кислородната вода губи качествата си за около 30 до 45 дни. Ако се съхранява на тъмно и хладно място, срокът може да е и 6 месеца.
* Препаратите за миене на стъкло са ефективни максимум до 2 години.
* Лаковете за метални повърхности са годни до 3 години според марката, но ако по-рано забележите бучки или друг вид течност в опаковката, значи продуктът се е развалил и трябва да го изхвърлите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.