Домашни хитрини: Как се мие за блестящи прозорци

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7563313 www.24chasa.bg
Снимка pixabay.com

Колкото по-чисти са прозорците, толкова домът е по-светъл. На пазара е пълно с препарати, които можем да използваме за целта, но има и проверени във времето методи, помагащи за постигането на отличен блясък. Към тях спадат и старите вестници – не ги пренебрегвайте, защото те и днес си остават класика, която допълва богатите възможности на микрофибърните кърпи.

Практиката показва, че у нас мием прозорци обикновено два пъти в годината – напролет и наесен. Климатът също влияе на тази цикличност, но все пак е добре, ако се прави по-често. Особено ако живеете близо до някакво производство, в градски център, прашна зона или сте на нисък етаж. Така или иначе няма как да направим стъклата чисти, без да имаме гъба, кофа за вода, стъклочистачка, микрофибърни кърпи, вестници и, разбира се, препарат.

 * Ако стъклата са прекалено замърсени, ще трябва малко повече време, най-вече за отстраняване на мазни наслагвания. По принцип не е добре да се стига до такава ситуация, но ако тя вече е факт, най-напред разтворете мръсотията, като я намокрите обилно с леко търкане, използвайки например грапавата страна на гъбата. Почакайте 2 – 3 минути, след което внимателно отмивайте с гладката част на гъбата. Чак тогава напръскайте с препарат за миене на стъкла. Нататък спокойно можете да търкате с топки от вестници.

* Изхвърлете използваната мръсна вода и сменете с чиста и топла и натъркайте още веднъж прозореца. Събирайте водата отгоре надолу леко по диагонал със стъклочистачката. Ако дограмата е дървена, в никакъв случай не добавяйте към водата сода, защото ще останат петна. Нежелателно е, без значение каква е дограмата, използването на абразивни препарати. Ако все пак ви се струва, че с течен няма да се справите, то използвайте паста. Накрая внимателно подсушете уплътненията, за да е сигурно, че там не е останало нищо от водата и препарата.

* Едно от най-досадните неща е това, че понякога остават петна върху стъклото, въпреки, че търкаме старателно и натискаме силно. В такива случай отличен помагач е изпитаният бабин метод с използване на амоняк. И сега това е възможно, защото в аптеките продават 10-процентен разтвор. Използвайте го във финалната част на миенето, като добавите от него в чистата топла вода. Накрая изтъркайте стъклото с мека микрофибърна кърпа.

* Друг начин да постигнете красив блясък е добавянето на нишесте – една чаена лъжичка на литър вода. А за да откажете поне за известно време насекомите да кацат по прозорците, добавете оцет към водата.

* И още нещо – не мийте прозорци, когато духа вятър и е слънчево. Защото и в двата случая препаратите и водата ще засъхват бързо и по-лесно ще остават петна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.