Градината през лятото - поливате рационално, пестите повече

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7583158 www.24chasa.bg
Снимка pixabay.com

Капчици утринна роса върху кадифено пурпурната роза, по листата на току-що разцъфналата петуния, по усмихнатия невен или калдъръмче. Природата прави чудеса в лятната градина. В много случаи не и без помощта на работливата стопанка с лейка в ръка от сутринта.

Красивата градина през лятото изисква грижи и внимание. А това коства не само време и усилия, но и пари. Особено що се отнася до поливането. Капка по капка, водата струва. Но не твърде солено, ако я използвате рационално.

Поливайте целенасочено - там, където е нужно

Слагате маркуча на чешмата, пускате водата и тръгвате с течащия му край към ожаднелите цветя. Междувременно заливате плочника, връщате се да го доизмиете, така и така сте го намокрили. Минавате небрежно през тревата - и тя няма да откаже на поливане. Преди да стигнете обаче до лехата, вече сте употребили седмичната дажба влага за цветята по друго направление. Вместо да я разходвате безконтролно и на посоки, оборудвайте маркуча с пистолет, който позволява да контролирате поливането, при това с подходяща струя. Или използвайте лейка. Със сигурност ще оцените всяка разпиляна капка вода, ако трябва да се връщате за нея до чешмата всеки път.

Запушете пробойните

Спуканият маркуч не е кой знае какъв проблем. Пръска на посоки, но и полива междувременно - добре дошло. Но не където трябва. Налягането в маркуча кара тънката струя на водата през пукнатината да отива нависоко, а там няма нищо за поливане. Освен вятъра, където отиват и парите ви, ако оставите проблема с пробойната нерешен. Колко вода може да загубите заради спукан маркуч? Насочете струята в празна кофа, докато поливате, и проверете. Ако се напълни, ще знаете, че губите количество, което иначе би стигнало за поливане на розов храст в градината за цяла седмица.

Уловете дъжда

Той може да ви отмени в поливането на градината за ден-два, но не може да се разчита единствено на него в дългосрочен план, особено през лятото. Всъщност може. Стига да му осигурите място, където да се събира. Стара бъчва, бидон, варел или два, каквото ви е подръка. Стига да е достатъчно обемист съд и да не е бил пълен с вредни и опасни вещества, преди да смените предназначението му. Подслонете го под улука или под мястото, където се стича дъждът, и го заредете с прилично количество вода за поливане, докато вали. Добре е да затворите импровизирания си дъждовен запас с капак, за да не загубите количеството, щом слънцето отново напече.

Покрийте с мулч за повече влага

Дървесни стърготини, сухи листа или слама. С тях може да застелете пръстта около растенията в градината. По този начин ще запазите влагата в почвата за по-дълго време и ще ограничите растежа на плевелите, които се съревновават с цветята ви за всяка капчица вода през лятото. Поливате по-рядко, пестите повече.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина! За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.

Процес срещу оръжейна банда отива на поправителен заради объркана цифра! Спецпрокуратурата допусна "техническа грешка", която се оказа препъникамък за делото срещу 70-годишния Сашко Марков. Възрастният мъж остана единствен да се поти на скамейката пред Темида, след като двамата негови авери вече се признаха за виновни и се отърваха с условни