Тестват изолация от морски водорасли

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7634224 www.24chasa.bg
Снимки dezeen.com

Студентката от школата по дизайн и технологии в Копенхаген Катрин Ларсен направи изолационни панели от морски водорасли, които сега са подложени на тест. Той се извършва на четири стенда на територията на учебното заведение, като материалът са водорасли, растящи близо до бреговете на Скандинавския полуостров и Великобритания.

Традицията да се използват в строителството има богата история на датския остров Лесьо, където покривите на много къщи са изградени от този материал. Сега Ларсен се опитва да възроди обичая, но в изолацията. Сред мотивите й е фактът, че този тип водорасли са огнеоупорни, устойчиви на гниене и не излъчват емисии въглеводород.

Освен това с времето стават водонепромокаеми, защото започват да отделят вещества, които помагат за слепването и заздравяването. Потвърдено е също, че топлоизолационните им качества не отстъпват на тези на минералната вата. Преди използването на водораслите те трябва да бъдат промити и изсушени, като процесът продължава между две седмици и два месеца.

Тестовете със стендовете на Ларсен ще продължат една година, за да се провери устойчивостта на вятър и други атмосферни условия. Стендовете се отличават един от друг по вида на решетката, върху която са подредени водораслите и по веществото, свързващо ги към основата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с