Тайната на сполучливия домашен хляб

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7638156 www.24chasa.bg

Хлябът трябва да се удари 100 пъти в масата, докато се меси, за да стане вкусен. Така твърди поверието на старите баби. Сигурно е вярно. Вашата навярно не прави така, но всеки път вади от фурната пити, по-бухнали и вкусни от целия хляб на света. С тънка хрупкава коричка и приятен кафеникав тен.

Всеки занаят има тайни тънкости. Майсторлъкът задължава да се пазят зорко от очите и ушите на непосветените. И да се предават под сурдинка на талантливо изявените, че да не се похабят на вятъра. Е, не всеки е надарен по рождение, пък и дарбата често идва с опита.

Има начин да си спестите някое и друго разочарование и да повярвате в уменията си на пекар с няколко съвета от кухнята.

Месене с почивка

Всяка рецепта започва с инструкции за смесването на съставките, кое къде отива и по колко. При хляба обикновено вариациите не са чак толкова много и едва ли може фатално да се сбърка. Но има малка вещина. Замесете тестото, но не по-дълго от 3 мин. Покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да почине 20 мин. Така брашното може да поеме по-хубаво водата, а това е добре за отпускането на глутена – тестото се меси по-лесно и по-бързо. И се окислява по-малко, а това е важно за по-доброто качество и вкус на домашния хляб.

Бавно, но вкусно втасване

Както е известно, хубавото не става бързо. Същото важи и за хляба. Дайте му повече време да бухва за сметка на по-малкото добавено количество мая и захар. 1/2 ч.л. суха мая на 1 ч.ч. брашно е напълно достатъчна. Много рецепти препоръчват добавянето на захарта за активиране на шупването, но сладките кристали карат маята да се задейства твърде бързо и доста бурно, а това влошава вкусовите свойства на хляба. Вместо да предизвиквате буря в купа с брашно, смесете част от него с цялото количество мая, което сте предвидили за хляба, и направете каша с малко вода. Оставете я да удвои обема си и замесете хляба.

Тестото обича на екватора, но се чувства добре и при пингвините

Повечето домакини биха го сложили да увеличи обема си на топло. Завито с няколко ката кърпи, опаковано и завързано в плик за печене, във фурната на минимална степен, в миялната машина след приключване на миенето на чиниите. И биха постигнали добри резултати.

Ако имате обаче малко време в излишък, завийте приготвеното тесто с фолио и му дайте възможност да поеме дъх за 1/2 час на стайна температура. След това го сложете да поспи в хладилника през нощта. На студено тестото забавя ферментацията си и позволява на вкуса да се развие. На сутринта го върнете към стайната температурна реалност за 1 час и тогава пристъпете към оформяне и печене.

Не забравяйте, хлябът е срамежлив и предпочита да не се надува, когато в него има много сол или пък захар. Когато е изложен на твърде висока температура по време на втасване или е замесен с вода от чешмата (тя често е с високо съдържание на хлор).

Втасване втори дубъл

Приложете хватката с почивката отново. Размесете за кратко веднъж бухналото тесто и го оставете покрито с фолио за 20 мин. След това оформете и му дайте шанс да се докаже във втасването за още 1 час. Накрая може да го украсите с няколко прореза най-отгоре. За това, разбира се, ви трябва много остър нож. Такъв за пица върши чудесна работа, а защо не и ножица.

Разпалете жарта предварително

Печете хляба винаги в загрята фурна, но бъдете внимателни с температурата. Всяка фурна има свое виждане за нея според стопанката й. И ако 200-220?С са достатъчни за печивата на една, съвсем не означава, че резултатът ще е същият за друга. Майсторлъкът идва от правилото, че температурата в началото на печенето трябва да е по-висока, а след 30-40 да се намали. Така кората на хляба ще остане тънка. А за още по-забележителни резултати в печенето сложете на дъното на фурната малък съд с вода.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с