6 мита за мястото на леглото в спалнята

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7662168 www.24chasa.bg

Всеки, който за пръв път обзавежда спалня, си задава въпроса "Къде да сложа леглото?". Понякога отговорът е очевиден, но понякога се налага по-внимателно обмисляне на решението. Ето 6 разпространени мита.

Мит №1
Гърбът на леглото задължително трябва да е залепен за главната стена.
В действителност всичко зависи от даденостите на стаята, както и от разположението на съседните помещения. Ако стаята е с квадратна форма, леглото следва да стои по линията на централната ос. Ако обаче е като правоъгълник, би следвало да се раздели на зони - в една да е леглото, в друга масичката и стола.
И едно решение за тези, които имат на разположение доста обширно пространство - те могат да си позволят да не "залепват" леглото до стена, а да го оставят по средата и то да се превърне в "остров". Все пак най-разпространеният вариант е именно поставяне на леглото на главната стена.

Мит №2
От леглото трябва добре да се вижда вратата към нея.
Всъщност идеалният вариант е, ако при отворена врата леглото не се вижда. Според руската дизайнерка Ирина Крашенникова обаче може да се постигне т.нар. "златна среда". За акцент в спалнята се смята стената, към която е залепен гърбът на леглото. И ако част от тази стена се вижда при отворена врата, значи всичко е наред, смята Крашенникова. Този вариант е добър и от друга гледна точка - при отваряне светлината, която ще навлезе, няма да попадне директно върху спящите.

Мит №3
Не трябва да се спи с крака точно срещу вратата.
Много са хората, които са убедени, че това е точно така и причината е, че тази позиция се асоциира с изкарването на покойниците с краката напред. За суеверните вариантът, посочен в Мит №2, е идеалният. Затова за собствено спокойствие прегледайте още веднъж възможностите на стаята и тогава изберете мястото на леглото.

Мит №4
Положението трябва да се съобрази с географските посоки.
В различните култури има различни разбирания и суеверия по въпроса. Някои са свързани с геомагнитните сили на Земята, други с определени видове енергии, а много хора се съобразяват с правилата на фъншуй.
Проучвания показват, че най-често леглата се разполагат така, че главата да е откъм север.

Мит №5
Ако от стаята се открива красива гледка, лицата на спящите трябва да са срещу нея.
Идеята е отлична, стига изложението да не е южно или югоизточно, защото тогава слънчевите лъчи ще попадат в очите и изобщо няма да се насладите на гледката.

Мит №6
Позицията на леглото непременно трябва да е резултат от спазването на правила.
В действителност всеки човек с влизането в едно помещение усеща на интуитивно ниво къде за него е най-приятният кът. И това трябва да е водещо при взимане на решението.

6 мита за мястото на леглото в спалнята

И още нещо: От психологическа гледна точка искаме леглото ни да е разположено така, че да спим в безопасност. Това означава далеч от потенциално опасните обекти, като врата и прозорец; възможност да видим "агресора"; той да няма възможност да се добере бързо до нас.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него