6 мита за мястото на леглото в спалнята

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7662168 www.24chasa.bg

Всеки, който за пръв път обзавежда спалня, си задава въпроса "Къде да сложа леглото?". Понякога отговорът е очевиден, но понякога се налага по-внимателно обмисляне на решението. Ето 6 разпространени мита.

Мит №1
Гърбът на леглото задължително трябва да е залепен за главната стена.
В действителност всичко зависи от даденостите на стаята, както и от разположението на съседните помещения. Ако стаята е с квадратна форма, леглото следва да стои по линията на централната ос. Ако обаче е като правоъгълник, би следвало да се раздели на зони - в една да е леглото, в друга масичката и стола.
И едно решение за тези, които имат на разположение доста обширно пространство - те могат да си позволят да не "залепват" леглото до стена, а да го оставят по средата и то да се превърне в "остров". Все пак най-разпространеният вариант е именно поставяне на леглото на главната стена.

Мит №2
От леглото трябва добре да се вижда вратата към нея.
Всъщност идеалният вариант е, ако при отворена врата леглото не се вижда. Според руската дизайнерка Ирина Крашенникова обаче може да се постигне т.нар. "златна среда". За акцент в спалнята се смята стената, към която е залепен гърбът на леглото. И ако част от тази стена се вижда при отворена врата, значи всичко е наред, смята Крашенникова. Този вариант е добър и от друга гледна точка - при отваряне светлината, която ще навлезе, няма да попадне директно върху спящите.

Мит №3
Не трябва да се спи с крака точно срещу вратата.
Много са хората, които са убедени, че това е точно така и причината е, че тази позиция се асоциира с изкарването на покойниците с краката напред. За суеверните вариантът, посочен в Мит №2, е идеалният. Затова за собствено спокойствие прегледайте още веднъж възможностите на стаята и тогава изберете мястото на леглото.

Мит №4
Положението трябва да се съобрази с географските посоки.
В различните култури има различни разбирания и суеверия по въпроса. Някои са свързани с геомагнитните сили на Земята, други с определени видове енергии, а много хора се съобразяват с правилата на фъншуй.
Проучвания показват, че най-често леглата се разполагат така, че главата да е откъм север.

Мит №5
Ако от стаята се открива красива гледка, лицата на спящите трябва да са срещу нея.
Идеята е отлична, стига изложението да не е южно или югоизточно, защото тогава слънчевите лъчи ще попадат в очите и изобщо няма да се насладите на гледката.

Мит №6
Позицията на леглото непременно трябва да е резултат от спазването на правила.
В действителност всеки човек с влизането в едно помещение усеща на интуитивно ниво къде за него е най-приятният кът. И това трябва да е водещо при взимане на решението.

6 мита за мястото на леглото в спалнята

И още нещо: От психологическа гледна точка искаме леглото ни да е разположено така, че да спим в безопасност. Това означава далеч от потенциално опасните обекти, като врата и прозорец; възможност да видим "агресора"; той да няма възможност да се добере бързо до нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда