Вижте най-голямото летище в света (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7663552 www.24chasa.bg

Планира се да обслужва до 100 милиона пътници

За 30 септември е планирано официалното откриване на най-голямото летище за пътнически превози в света - Daxing край китайската столица Пекин. То е проектирано от покойната Заха Хадид и вече премина тестови пуск.

Очаква се летището да може да обслужва около 72 милиона пътници и 2 милиона тона товари до 2025 година, като тогава на разположение ще са 4 писти за излитане и кацане. Развитието в следващите години предвижда капацитетът да нарасне на 100 милиона пътници, 4 милиона тона товари и строеж на още 3 писти. Смята се, че при тези показатели годишно ще се осъществяват около 880 000 полета.

В Китай наричат летище Daxing "Звездна риба" заради шестте "крила", обединени от обширна централна зала. Архитектурата умишлено е такава, за да спести на пътниците продължителното ходене и огромните разстояния. Така най-дългата отсечка за преминаване е 600 м.

Плавните форми и извивките, типични за работата на Хадид, се вписват отлично в китайските традиции на калиграфията и създават илюзията за флуидност на огромната сграда. Проектирана е така, че вътре да навлиза голямо количество естествена светлина.

Вижте най-голямото летище в света (ВИДЕО)

Част от енергията за работата на системите на Daxing ще идва от слънчеви батерии, а освен това ще се събира и пречиства дъждовна вода. Разбира се, летището ще разполага с най-модерни автоматизирани системи за обслужване на пътниците и обработката на товарите.
Строителството започна през 2014 година и в пика на процеса наетите работници бяха 40 000. По-рано тази година имаше няколко тестови полета от Daxing, а за утре е предвиден още един - с най-големия пътнически самолет в света - Ербъс А380.

Вижте най-голямото летище в света (ВИДЕО)

Кадрите са от строежа на летището. Снимки Ройтерс

Вижте най-голямото летище в света (ВИДЕО)

Вижте най-голямото летище в света (ВИДЕО)

Вижте най-голямото летище в света (ВИДЕО)

Вижте най-голямото летище в света (ВИДЕО)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното