Нещо вкусно: Запеканки от цял свят (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7678212 www.24chasa.bg

Самата дума „запеканка” подсказва, че това е ястие, което се пече на фурна. Основните продукти се заливат със смес от мляко и яйца, към която понякога се добавят настъргано сирене и брашно. Основният въпрос, разбира се, е в продуктите, които запичаме. В различните държави развихрят кулинарните си фантазии в различни посоки. В глинен гювеч или в тава може да се сложат риба, зеленчуци, кайма и дори плодове – според локалните традиции. Най-важно е умението за смесване на различни вкусове. Според някои кулинарни историци запеканката произхожда от Древен Рим – известно е, че там са готвили вид запечено блюдо с нарязано на ситно месо. Подобни ястия се срещат също при древните египтяни и при елините.

Обичайна запеканка във Финландия е т.нар. калилатико. Включва зеле, оцет, захар, масло и запържена предварително кайма. Всичко се полива със сос от сметана и галета и се пече.

В Русия са популярни запеканките на основата на извара – към нея може да се добавят тиква и стафиди или карфиол, както и най-разнообразни плодове и зеленчуци. На практика руснаците могат да сътворят запеканка от всичко, което намерят в хладилника. Сосът обикновено е от яйца, захар и сол.

Французите запичат за няколко часа нарязани картофи, след което ги заливат със смес от сметана, мляко и настъргано твърдо сирене.

Италианците са луди по лазанята – ястие от тънки кори макаронено тесто и разнообразни плънки. Характерна особеност в Италия е използването на предварително приготвени съставки – месо, риба, зеленчуци. Всичко се подрежда на пластове с корите, полива се със сос и се пече до готовност. Сосът представлява смес от яйца, сметана и зелени подправки, а отгоре се поръсва настъргано твърдо сирене. Освен лазаня италианците приготвят запеканки и от макарони, към които добавят тиквички, домати, патладжани и целина. Заливката включва разбити яйца, сол, мляко, настърган пармезан.

В Белгия една от най-разпространените рецепти за запеканка включва шунка, зелен фасул и картофи. Още един вариант е с пилешко месо, цикория, шунка, сирене гауда и лимонов сок.

В Германия пък запичат филе от сьомга с картофи, кромид и зелен лук.

Лазаня с телешко

необходими продукти:

2 глави лук

1 морков

400 г телешка кайма

2 с.л. зехтин

1 буркан доматен сос

2 с.л. доматена паста

1 ч.л. риган

1 ч.л. босилек

сол

черен пипер

12 бр. кори за лазаня

100 г пармезан

250 мл сметана (20%)

1 с.л. масло

1 с.л. брашно

1 връзка магданоз

начин на приготвяне:

1 Нарежете на ситно лука и настържете моркова. Задушете ги в растителна мазнина, докато омекнат, добавете каймата и гответе 10 мин, като разбърквате. Сложете доматения сос и доматената паста, босилека, ригана, малко сол и черен пипер и оставете на слаб огън за 10 мин.

2 Сварете корите за лазаня според инструкциите на опаковката и ги сложете на суха повърхност.

3 Пригответе соса: разтопете маслото. Добавете брашното и сметаната, разбъркайте, докато се сгъсти, посолете леко и изключете котлона.

4 Редувайте във форма за печене пластове от корите, след това от плънката, от соса и пармезан. Най-горният пласт трябва да е само кори, сос и пармезан. Печете 35 мин в предварително загрята до 180°C фурна. Преди поднасяне поръсете с магданоз.

Френски гратен

необходими продукти:

150 г картофи

150 г пармезан

500 мл сметана

1 скилидка чесън

щипка индийско орехче

2 с.л. масло

сол

черен пипер

начин на приготвяне:

1 Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета.

2 Сложете сметаната в тенджера на котлона и след като заври, поръсете със сол, черен пипер и индийско орехче. Охладете и сложете в соса минатия през преса чесън.

3 Намажете с масло форма за печене. Сложете картофите на пластове, като поливате всеки пласт със сметановия сос. Печете в загрята до 150°C фурна 40 мин. След това поръсете с пармезана, увеличете температурата до 200°C и печете още 5 мин до златисто. По желание сложете домати на шайби и маслини на шайби.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из