Как градски улици може да се променят с дизайнерски тротоари

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7701282 www.24chasa.bg
Снимки dezeen.com

Холандският град Айндховен може да се преобрази с помощта на специално разработени тротоарни плочи. Автор е студио Envision, което създаде серия от различни по цвят, състав и размер плочи. Досега в града, който е дом на Академията за дизайн на Холандия, бе задължително тротоарите да са червени, но нямаше изисквания за стил и модел.

Затова, според експертите, липсва единство в дизайна на улиците. Envision уверяват, че в този проект акцентът е във функционалността и практичността, а не само в естетиката. Но държейки на нея, студиото предлага различни по форма, цвят и състав плочи, които правилно комбинирани ще променят значително облика на града, подчертавайки артистичния му дух.

Плочите на Envision са направени чрез комбинирането на различни видове стрити материали, сред които чакъл и бетон, както и стари рециклирани части от тротоари. Смесите се обработват по много начини, за да има разнообразие в крайния продукт. Сега студиото проучва възможността за масово производство.

Как градски улици
може да се променят
с дизайнерски тротоари

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

** - А вие, госпожице, защо не сте сложили предпазния колан? - Извинявам се, г-н полицай, но много ми се търка между гърдите и ме възбужда... - Я сложете колана и отбийте встрани. *** Вчера в магазин за обувки питам продавачката (едно младо момиче): - Тези обувки от велур ли са? - Но моля ви, велурът е рядко животно и е много скъпо.

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си